Tartsd velünk az irányt!

Állatorvos

Foglalkozás rövid bemutatása

Az állatorvos tevékenysége eltérő feladatokból tevődik össze. Alapvetően a beteg, sérült állatok gyógyítása a feladata, de az állatorvosok között sokan vannak, akik nem közvetlenül az állatok gyógyításával foglalkoznak. Közülük többen az élelmiszer-előállítás területén ügyelnek arra, hogy az emberek elé csak biztonságos eredetű állati termékek kerülhessenek fogyasztásra, vagy az állatorvosi gyógyszerforgalmazásban dolgoznak, illetve kutatómunkát végeznek egy intézetben. Az állatorvos munkája során leggyakrabban a következő tevékenységeket, illetve ezen tevékenységek egy részét végzi:

  • Állatokat vizsgál. Ennek során megállapítja a betegségek jelenlétét és természetét.
  • Állatokat kezel. A betegséget, sérülést gyógyszeres vagy sebészeti beavatkozással gyógyítja.
  • Betegséget megelőző tevékenységet folytat. A különböző betegségek megelőzése érdekében oltásokat alkalmaz, ezzel a járványok kialakulásának és elterjedésének megakadályozására törekszik.
  • Járványok elfojtásában működik közre. Amennyiben állatok között kialakuló járvány jelenik meg, különböző módszerekkel részt vesz annak megállításában, felszámolásában.
  • Állattartókat tájékoztat, tanácsokkal lát el. Az állattartással, gondozással, táplálással, fedeztetéssel, azaz szaporíttatással és tenyésztéssel kapcsolatos egészségügyi teendőkről információkkal szolgál.
  • Állatokkal kapcsolatos egészségügyi szabályozást folytat. Állatvásárok, állatszállítások, határállomások, kiállítások megfelelő egészségügyi feltételeit biztosítja és felügyeli, szükség esetén forgalmi korlátozásokat és zárlatokat rendel el.
  • Kutatást folytat. Közreműködik elméletek, műtéti és egyéb állatorvosi beavatkozási eljárások, állatgyógyászati kutatások továbbfejlesztésében vagy kidolgozásában, képzések szervezésében.
  • Laboratóriumi állatkísérleteket folytat. A laboratóriumokban tenyésztett és kutatási célokat szolgáló állatokat vizsgálja, kísérleteket folytat velük.