Tartsd velünk az irányt!

Konyhafőnök, séf

Foglalkozás rövid bemutatása

A konyhafőnök, séf feladatai, tevékenységei közül a legfontosabb a konyha önálló vezetése, beleértve az előkészítő feladatok meghatározását, megtervezését. Szintén kiemelkedő fontosságú feladata irányítani a szakszerű ételkészítést, amely az alábbi tevékenységeket takarja:

  • Összeállítja az étlapot. A menüt, a napi ajánlatot, az étlapot megtervezi, összeállítja valamint az ezeken szereplő ételek eladási árát meghatározza, kiszámolja.
  • Nyilvántartja a készleteket. Felméri a meglévő készleteket, készételek valamint félkész ételek mennyiségét, hogy a szükséges nyersanyagokat, alapanyagokat megrendelhesse.
  • Felügyeli a munkatársakat. Megszervezi, koordinálja, ellenőrzi a vele együtt dolgozó szakácsok és konyhai kisegítő személyzet munkáját valamint a munkatársak betanítását. Megtervezi a kapcsolódó munkafolyamatokat, az áruk, nyersanyagok, konyhai eszközök, készülékek beosztását.
  • Részfeladatokat koordinál. Előkészítteti, feldolgoztatja a nyersanyagokat a konyhai kisegítő személyzettel pl.: zöldség tisztítás, aprítás, pucolás, darálás, tésztakészítés stb.
  • Felügyeli az ételek megfelelő elkészítését. Mindennapi tevékenysége során az ételeket ízesíti, adagolja, tálalja.
  • Felügyeli a konyha tisztaságát. Fenntartja és szigorúan fenntartatja a konyha tisztaságát.Betartja és betartatja a törvényben meghatározott higiéniás előírásokat.
  • Felel a munkavédelmi előírások betartásáért. Felelősség terheli a munka-, tulajdon-, és tűzvédelmi előírások betartásáért.

A nagyobb személyzettel dolgozó, vagy kimagasló minőségre törekvő éttermekben a koordinációs, szakmai irányító, betanító, valamint a tanácsadó feladatokat is ellátja.