Tartsd velünk az irányt!

Pincér

Foglalkozás rövid bemutatása

A pincér a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, ismerteti az étel- és italválasztékot, igény szerint ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Végül számlát készít és lebonyolítja a fizetést. Ennek folyamán a következő feladatokat látja el:

·         Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását. Részt vesz az áruk ­­– ételek nyersanyagai, terítékek kellékei stb. – szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében és dokumentálja azt. Ezt követően gondoskodik a beszerzett anyagok előírásoknak megfelelő tárolásáról.

·         Rendben tartja vendégteret. Minden nap nyitásra előkészíti a munkaterületet és a vendégteret – pl. az étkezési időszaknak, illetve az alkalomnak megfelelő terítéket készít elő.

·         Fogadja az érkező vendégeket. Leülteti őket, ismerteti az étel-ital választékot, ajánlatot tesz azokra, majd felveszi a rendelést.

·         Felszolgálja a vendégek által választott ételeket és italokat. Előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, majd szakszerűen kiviszi a vendégek asztalához.

·         Figyelemmel kíséri a vendégek további kéréseit. A vendégek étkezése során udvariasan megkérdezi véleményüket az ételről, italról, illetve szükség esetén további ital és ételrendeléseket vesz fel.

·         Elkészíti a fogyasztásról szóló számlát. A vendég erre irányuló jelzését követően kiállítja a számlát, átveszi annak ellenértékét, kezeli a pénztárgépet. A műszak végén a bevételekről elszámolást készít.

·         Betartja a higiéniai és környezetvédelmi előírásokat.

Rokonfoglalkozások