Tartsd velünk az irányt!

Pultos

Foglalkozás rövid bemutatása

A pultos legfontosabb feladata a vendégek kiszolgálása, és a bárpult megfelelő működtetése. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

  • Előkészíti a bárpult területét, gondoskodik a bárpult, és környéke tisztaságáról. A bárpult területét tisztán, rendezetten tartja, gondoskodik a megfelelő alapanyagokról, és eszközökről. Munka közben is ügyel, hogy a munkaterület tiszta, és rendezett legyen.
  • Árut rendel. A fogyás alapján felméri, hogy melyik alapanyagból lesz szükség utánpótlásra, és megrendeli azt.
  • Átveszi a megrendelt árut, adminisztrációs munkát végez. A megrendelt árut átveszi, minőségi, és mennyiségi ellenőrzést végez. A beérkezett árut bevezeti a készletnyilvántartásba, a szállítólevelet lefűzi.
  • Feltölti a pultot. Figyeli, hogy a pultban mindig minden alapanyagból legyen megfelelő mennyiség. Ha kifogy egy áru, feltölti azt.
  • Kezeli a bárpultban használatos eszközöket, gépeket. Rendeltetésszerűen használja a szükséges eszközöket, gépeket az italok készítéséhez, és felszolgálásához.
  • Kapcsolatot tart a vendégekkel. Felméri a vevők igényeit, tájékoztatja őket, válaszol kérdéseikre. Felveszi a rendelést.
  • Italokat készít, és kever. A rendelések alapján elkészíti, és kiméri a kért italokat.
  • Kiszolgálja a vendégeket. Az elkészített italokat az elvárásoknak megfelelően tálalja, és átadja a vevőknek, vagy a felszolgálóknak.
  • Kezeli a pénztárgépet, számlát állít ki, átveszi a termékek ellenértékét. Az italok ellenértékét átveszi, erről számlát készít.
  • Leltárt készít. Rendszeres leltárok alkalmával ellenőrzi a készletet, összehasonlítva azt a tényleges fogyással. Az esetleges eltérésekről értesíti felettesét.
  • Zárás utáni munkálatokat végez. Zárás után kisebb leltárt, napi elszámolást végez, munkakörnyezetét előkészíti a következő műszakra – el- és lemossa a poharakat, eszközöket, a pultot, elpakol.
Rokonfoglalkozások