Tartsd velünk az irányt!

Szakács

Foglalkozás rövid bemutatása

A szakács munkája mindig egy étel elkészítése, tálalása, melynek előre meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik, ezt nevezik a szakmabeliek forgatókönyvnek. Feladatait sokszor az határozza meg, hogy milyen jellegű és méretű konyhában tevékenykedik. Főbb feladatai:

  • Ellenőrzi a tisztaságot. Megvizsgálja az ételkészítési helyiségek tisztaságát, úgy, mint konyhai eszközök, munkafelületek, valamint a kiszolgáló területek, megfelelő higiéniás és biztonságos élelmiszerkezelési gyakorlatát.
  • Ellenőrzi az ételek megfelelő tárolását. Meggyőződik róla, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják és készítik, meghatározva a sütők, grillsütők, tűzhelyek hőmérsékletét.
  • Ellenőrzi a minőséget. Meggyőződik arról, hogy az élelmiszerek, valamint az ételek fontos összetevői pl. fűszerek megfelelő módon vannak nyomon követve - lejárat, szavatosság -, és, hogy e készleteket megfelelő ütemben forgatják pl. a lejárat előttieket használják fel, szemben a frissekkel.
  • Előkészíti az alapanyagokat. Megpucolja, meghámozza és aprítja a zöldségeket, gyümölcsöket. Szeleteli, darabolja a húsokat.
  • Elkészíti az adott ételeket. Ízesíti, valamint megforgatja és keveriaz ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Süt, főz, és párol zöldségeket, húsokat és halakat.
  • Ellenőrzi az elkészített ételeket. Meggyőződik róla, hogy az ételek megfelelően lettek elkészítve: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.
  • Szakmai felelősséget vállal. A szezonális és egyéb ételeket a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint készíti.

 

Ezen feladatok mellet a szakács részt vesz az étlap összeállításában, napi ajánlatokat, étrendjavaslatokat készít, illetve összehangolja a segédszemélyzet munkáját.