Tartsd velünk az irányt!

Diétás szakács

Foglalkozás rövid bemutatása

A diétás szakács munkája mindig a diétás ételek elkészítése, tálalása, melynek előre meghatározott menete van, főként a diétás hozzávalók felügyeletét tekintve. Feladatait sokszor az határozza meg, hogy milyen jellegű és méretű konyhában tevékenykedik.  Főbb feladatai az alábbiak:

  • Ellenőrzi a tisztaságot. Megvizsgálja az ételkészítés helyszínének tisztaságát, úgy, mint konyhai eszközök, munkafelületek, valamint a kiszolgáló területek, valamint a megfelelő higiéniás és biztonságos élelmiszerkezelési gyakorlatot.
  • Biztosítja az ételek megfelelő tárolását. Meggyőződik róla, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják és készítik, meghatározva a sütők, grillsütők, tűzhelyek hőmérsékletét.
  • Felel a minőségért. Ellenőrzi, hogy a – diétás – élelmiszerek, valamint az ételek fontos összetevői (pl. fűszerek) megfelelő módon vannak-e nyomon követve (lejárat, szavatosság).
  • Elkészíti az adott ételeket. A diétás étrendnek (pl. epebeteg, cukorbeteg, magas koleszterin, candida, szív és érrendszeri megbetegedés) megfelelően készíti el az ételeket. Megpucolja, meghámozza a zöldségeket, gyümölcsöket. Megforgatja és keveri az ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Süt, főz, és párol zöldségeket, húsokat és halakat.
  • Ellenőrzi az elkészített ételeket. Meggyőződik róla, hogy az ételek megfelelően lettek elkészítve: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.
  • Szakmai felelősséget vállal. A diétás ételeket a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint készíti.

Ezen feladatok mellet a diétás szakács részt vesz az étlap összeállításában, étrendjavaslatokat készít, illetve összehangolja a segédszemélyzet munkáját.