Tartsd velünk az irányt!

Cukrász

Foglalkozás rövid bemutatása

Cukrász lehet kisvállalkozó, aki a saját cukrászdáját vezeti, de végezheti munkáját alkalmazottként is nagyobb cukrászüzemeknél. Bármilyen cukrászdában, cukrászüzemben dolgozik, az alábbi tevékenységek minden esetben a feladatai közé tartoznak:

  • Recept alapján kiszámítja a hozzávalók mennyiségét. Hozzávaló lehet a liszt, cukor, vaj, sajt, fűszerek stb.
  • Elkészíti az alapanyagokat. Mint pl. a kelt vagy leveles tésztát, a krémeket tölteléknek vagy díszítésnek.
  • Elkészíti a tésztákat és a krémeket. Az eltérő cukrászkészítmények pl. torták, marcipán- és nugáttermékek, csokoládé és cukorkészítmények, fagylaltok, más és más munkát követelnek meg. Van, amit főzni kell, van, amit sütni vagy éppen gőzölni. Kisebb mennyiség esetén kézzel dolgozik, nagyobb mennyiség esetén a munkát megkönnyítő gépeket pl. gyúró-, keverőgépet használ.
  • A cukrász az egyes cukrászkészítményeket kézzel vagy formázókkal megformázza, és díszíti. A dekoráció elkészítése többnyire a megrendelő kívánsága szerint történik. A külső felületeket tejszínhabbal vagy krémmel vonják be. A torta tetejét marcipánnal, csokoládéval stb. díszítik. Ezekhez kiszúrókat, megfelelő alakú sütőedényeket és kenőkéseket használ.
  • A kész- vagy félkész termékeket hűtő- és/vagy fagyasztógépekbe, vagy a hűtőpultokra teszi. Így biztosítja, hogy az elkészült édes és sós sütemények megőrizzék állagukat, és a higiéniás előírások betartásra kerüljenek.
  • A használt tárgyakat és a munkakörnyezetet tisztán tartja, a kezelésére bízott munka- pl. gépek, tűzhelyek, sütők stb., és fogyóeszközöket szakszerűen használja és karbantartja.
Rokonfoglalkozások