Tartsd velünk az irányt!

Utaskísérő (repülőn, hajón)

Foglalkozás rövid bemutatása

Az utaskísérő a repülő, hajó utasainak biztonságával és kényelmének maximális biztosításával kapcsolatos feladatok összességét látja el. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

  • Eligazításon vesz részt. A repülést megelőző tájékoztatáson informálódik az útvonalról, a repülési magasságról és időről, az utaslétszámról, a különleges segítséget igénylő utasokról stb.
  • Az utasokat fogadja, regisztrálja. A repülőtéri check-in pultnál elvégzi a jegyek és útlevelek ellenőrzését, a csomagok feladását és a beszállókártyák kiadását. A járat indulását bejelenti, az utasok beszállókártyáját ellenőrzi és gondoskodik arról, hogy mindenki a megfelelő helyre üljön. A hajóra érkező utasokat üdvözli, jegyeiket ellenőrzi, és eligazítást ad a hajón belül elfoglalható szálláshellyel kapcsolatban.
  • A csomagok elhelyezését segíti. A repülőre felvitt kézipoggyászok fej feletti csomagtérben való elhelyezésében közreműködik. A hajón a csomagoknak helyet talál, közreműködik a kabinokban való elhelyezésben.
  • A biztonsági és vészhelyzeti teendőket ismerteti. Repülőgépen bemutatja a biztonsági öv és a mentőmellények használatát, a vészkijáratokat. Elmondja a vészhelyzet esetén használandó oxigénmaszkokról szükséges tudnivalókat. A hajón ismerteti a vészhelyzeti teendőket és a mentőmellények használatát, elhelyezkedését.
  • Frissítőket szolgál fel, árucikkeket árusít. Fogyasztásra előkészíti az ételeket, italokat és ezeket felszolgálja az utasoknak. Vámmentes és egyéb árucikkeket ad el az érdeklődő utasoknak.
  • Az utasokat segíti. Kérdéseiket megválaszolja, gondoskodik kényelmükről, a kabint, hajófedélzetet tisztán tartja, a felmerülő problémákat igyekszik megoldani.
  • Vészhelyzet esetén intézkedik, elsősegélyt nyújt. Az előírásokat követve gondoskodik az utasok biztonságáról, tájékoztatja őket az eseményekről és irányítja az evakuálást. Gondoskodik a fedélzeti elsősegély-készülékek, berendezések működőképességéről, ezeket vészhelyzet esetén segítségnyújtásra használja.
  • Elköszön az utasoktól. A járat megérkezésekor az utasoktól elbúcsúzik, a célállomáson elvégzi a szükséges dokumentációs tevékenységet.