Tartsd velünk az irányt!

Állatkerti állatgondozó

Foglalkozás rövid bemutatása

Az állatkerti állatgondozó a számára kijelölt állatkerti állat, állatok gondozásával kapcsolatos feladatok összességét látja el. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

  • Gondozza az állatokat. Előkészíti és az állat életteréhez szállítja a takarmányt, majd elhelyezi azt az állat által elérhető helyen. Az állatok lakóhelyét – például kifutó, ketrec, akvárium, terrárium – és az állatfelszereléseket tisztítja, rendezi és fertőtleníti. Mossa, keféli őket, körmöt vág, reszel és fület, szemet tisztít, valamint amennyiben szükséges szőrt nyír és más ápolási technikákat alkalmaz. Az állatok gondozásához szükséges berendezéseket kezeli, szükség esetén gondoskodik ezek javíttatásáról.
  • Részt vesz az állatok betanításában. Az állatokat a megkívánt magatartás kifejlesztésére és fenntartására kondicionálja, képzi.
  • Az állatokat megfigyeli és adatokat gyűjt róluk és viselkedésükről. Feljegyzi például az állat súlyát, méretét, fizikai állapotát, alvási szokásait, aktivitását.
  • Részt vesz az állatok egészségügyi állapotának ellenőrzésében, a szükséges kezelések végrehajtásában. Az állatot a kezelőszobába vezeti, vagy viszi, amennyiben erre szükség van, a kezelés alatt az állatot lefogja, megtartja. Asszisztál az állatorvosnak, például az állatorvosi sebészeti műszereket tisztítja és sterilizálja, vagy gyógyszereket, vegyszereket és egyéb gyógyszerészeti készítményeket címkézi, a készleteket feltölti.
  • Új állatok érkezése esetén segíti azok beilleszkedését. Előkészíti, berendezi lakóhelyüket, kialakítja élőhelyüket és fokozatosan beszoktatja őket a többi állat közé.
  • Megszervezi az állatok szaporítását. Jelen van az utód világra jövetelénél és gondozásánál – igény esetén segítséget ad. Amennyiben szükséges, az újszülött állat gondozását is ellátja, részt vesz a felnevelésben.
  • Tájékoztatja a látogatókat. Fogadja az érdeklődő látogatókat, kérdéseikre válaszol, tájékoztatót, bemutatót tart nekik az állattal kapcsolatos érdekességekről.
  • Dokumentációt vezet. Az állatállomány gondozásáról, változásáról nyilvántartásokat vezet.
  • Együttműködik a többi állatgondozójával és vezetőjével. A vezető tudomására hozza, amennyiben bármilyen rendellenességet, érdekességet vesz észre, figyel meg az állat magatartásában.

 

Rokonfoglalkozások