Tartsd velünk az irányt!

Gyorséttermi eladó

Foglalkozás rövid bemutatása

A gyorséttermi eladó munkája sokrétű. Nem csak az eladópult mögött kell megállnia a helyét, hanem időről időre bekerül a konyharészbe is, ahol a helyi szabványok szerint elkészíti a rendelt ételt. A pult mögött kiszolgálja a vendéget, ráteszi a rendelt ételt és italt a vendég tálcájára, elkészíti a számláját és átveszi a pénzt. A gyorséttermi eladó, ha a megrendelt menü nem áll rögtön rendelkezésre, fel is szolgálja az ételt – a vendég asztalához viszi. A gyorséttermi eladó fő tevékenyégségét az alábbi feladatok adják:

?     Elkészíti az egyszerű ételeket. Az előkészített ételek és italok, pl. szendvicsek, hamburgerek, pizzák, sült hal és hasábburgonya, saláta és kávé elkészítése.

?     Üzemelteti a nagy konyhai berendezéseket. Az ételek elkészítése során szükséges ezeket használnia, pl. kondérokat, rostélyokat, olajsütőket.

?     Felmelegíti a készételeket. Miután a vendég kiválasztotta a fogyasztásra kerülő ételt, azt mikrohullámú sütőben vagy sütőben felmelegíti.

?     Kiszolgálja a vendégeket. Összeállítja rendelés szerint az ételeket, italokat.

?     Takarít. Rendben tartja a konyhát, az ételkészítő és kiszolgáló területeket.

?     Ellenőrzi a nyersanyagokat. Leméri, kicsomagolja és betárolja a hűtőszekrényekbe, szekrényekbe és más tároló helyekre az ételek készítéséhez szükséges nyersanyagokat.

?     Mosogat. Elmosogatja és helyükre teszi az edényeket és főzőeszközöket.