Tartsd velünk az irányt!

Konyhai dolgozó

Foglalkozás rövid bemutatása

A konyhai dolgozó a sikeres és hatékony munkavégzés érdekében együttműködik a séffel, a szakácsokkal és felszolgálókkal, illetve a konyha összes dolgozójával. Munkája során jellemzően alapvető konyhai előkészítő és tisztítási feladatokat végez. Tevékenységei többek között a következőek:

  • Takarítási tevékenységet végez. Felmossa és felsöpri a konyha kövezetét, letisztítja a munkafelületeket, falakat, gépeket és berendezéseket, tisztán tartja a szemeteseket és az edényeket elmosogatja.
  • Hulladékot kezel. Kezeli és szakszerűen tárolja, majd eltávolítja a konyhán keletkezett különféle szemeteket.
  • Nyersanyagokat kezel és szállít. A főzéshez szükséges nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre.  A nyeranyagot az előírásnak megfelelően feldolgozza, a fel nem használt anyagok szakszerű tárolásáról gondoskodik. A munkája során használt eszközöket szakszerűen megtisztítja és elpakolja.
  • Közreműködik a főzésben és a terítésben. A szakács utasításait követve segít a főzésben, munka végeztével szakszerűen megtisztitja és elpakolja a kézi eszközöket. Elvégzi vagy közreműködik a terítésben és az ételek kiosztásában.
  • Elpakol. Miután a vendégek távoztak, a tányérokat, edényeket, ételmaradékokat összegyűjti, elmossa és a helyükre rakja.
  • Utasításokat és szabályokat követ, tart be. Betartja az utasításokat, követi a különböző hatósági előírásokat, melyekről a munkáltató vagy közvetlen főnöke tájékoztatást ad.