Tartsd velünk az irányt!

Gyárrészlegvezető

Mit kell tudni a gyárrészlegvezetőről?

A gyárrészlegvezető megtervezi, szervezi, és irányítja a vállalat gyártási tevékenységét. Ehhez biztosítja a megfelelő mennyiségű és szakképzettségű munkaerőt, valamint a szükséges gépeket, eszközöket. A gyártási folyamat tervezésekor kiválasztja a leginkább megfelelő technológiát és az ehhez szükséges berendezéseket. Ő választja ki a gyár beszállítóit, és felel a megfelelő együttműködésért. Ehhez ismernie kell a szakmai újdonságokat, lehetőségeket, a piaci szereplőket, beszállítókat, szabályokat. Át kell látnia a cég működését, meg kell értenie a vállalat gazdasági érdekeit, valamint az ügyfelek igényeit. Fontos, hogy jól meg tudja szervezni a dolgozók munkáját, amihez nélkülözhetetlen a kitűnő szervezőkészség és kommunikációs képesség.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel egy gyár működése, illetve annak vezetése, szervezése. Ha szereted a váratlan helyzeteket, és örömmel szervezed meg saját, illetve mások munkáját, valamint örömmel oldasz meg problémákat, élvezni fogod ezt a munkát. Jó, ha tudsz önállóan dolgozni, döntéseket hozni, vállalva az ezzel járó felelősséget is, hiszen a munka nagy részét a gyártási folyamat kidolgozása, az abban résztvevők munkájának megszervezése és a teljes folyamat felügyelete adja majd. Ahhoz, hogy a feladataidat ellásd, szükséged lesz a más cégekkel, személyekkel, hatóságokkal történő együttműködésre, amihez fontos, hogy jól tudj egyeztetni, esetleges konfliktusokat megoldani.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően a felsőoktatásban egy a szakterületnek megfelelő alapszakon szerzett diploma (BA) után, 3-5 év szakmai tapasztalattal jelentkezhetsz gyárrészleg-vezetői munkakörbe.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Gyárrészlegvezetőként fontos lesz, hogy szeresd a kihívásokat és az olyan helyzeteket, ahol egy-egy felmerülő problémára gyors megoldást kell találni. A gyártás területén ugyanis igen gyakori, hogy váratlan helyzetek adódnak, mint például a hirtelen munkamennyiség-növekedés vagy munkatársak megbetegedése. Fontos az is, hogy örömmel szervezd meg magad és mások munkáját, szívesen dolgozz csapatban, de képes legyél önállóan is tevékenykedni, döntést hozni, hiszen ennek a munkának nagy része a gyártási folyamatban résztvevők munkájának összehangolásáról szól. Munkád során gépek között fogsz dolgozni, így fontos, hogy azok működésével tisztában légy majd. Előnyös, ha szeretsz meghatározott keretek között tevékenykedni, hiszen a gyártási folyamat során rengeteg szabályt és előírást kell betartani mind a munka hatékonysága, mind a balesetek megelőzése érdekében. Ha fontos számodra, hogy munkádnak hamar látható eredménye legyen, ez a munka mindennapi örömöket fog okozni.

Gyárrészlegvezetőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Gyárrészlegvezetőként akkor lehetsz sikeres, ha képes leszel átlátni a gyártási tevékenység működését, megérteni a cég gazdasági érdekeit és céljait, és a munkafolyamatokat ez alapján tudod kialakítani úgy, hogy közben mindig szem előtt tartod a megrendelők igényeit is. Ennek elérésére jó, ha a következő készségekkel, képességekkel rendelkezel:

 • Szervezőképesség, hogy a gyártási folyamatokat úgy tudd megszervezni, hogy azok a lehető legjobban működjenek, a munkatársak munkáját és munkaidejét pedig ennek megfelelően hatékonyan tudd beosztani.
 • Probléma megoldási képesség, hiszen a munka során, napi szinten rendszeresen adódnak váratlan helyzetek, problémák, amiket gyorsan és eredményesen kell majd kezelned, mint például egy gép váratlan meghibásodása miatti esetleges késés elkerülése.
 • Logikus gondolkodás, mert a hatékonyság érdekében látnod kell a folyamatok közötti összefüggéseket, és azokból levonni a megfelelő következtetéseket, például ha a munkafolyamatok sorrendje nem megfelelő, az jelentősen csökkenti a munka hatékonyságát.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, a gyárban használt gépek, gépsorok ismeretéhez, a gyártási folyamatok ismeretéhez és ahhoz, hogy a folyamatokhoz a megfelelő technológiát tudd kiválasztani.
 • Tanulás, mivel az iparági jellemzők gyors változása és a gyors technológiai fejlődés az ismeretek folyamatos bővítését kívánja meg tőled.
  • Konfliktuskezelés, stressztűrés, hogy jól tudd kezelni a munkából adódó feszültséget, amely adódhat többek között szoros határidőből, a munkatársakkal vagy beszállítókkal fellépő konfliktusokból.

Ahhoz, hogy elképzeléseidet, terveidet megfelelően tudd átadni másoknak, jó kommunikációs készségre van szükség. Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégeknél való elhelyezkedésnél szükség van az idegen nyelvi kommunikációra, míg a számítógép rendszeres használatához a digitális kompetencia elvárás. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gyárrészlegvezetővel szembeni egészségügyi elvárások a számítógépes irodai, illetve a szerteágazó kapcsolattartási munkából adódnak:

?       ép végtagok – a gépek közötti mozgás, a számítógép használata érdekében;

?       jó látás – a számítógépes, valamint adminisztratív munkához;

?       tiszta, érthető beszéd – hogy szót értsen a munkatársaival, beszállítókkal;

?       jó hallás – ugyancsak a hatékony együttműködés érdekében.

Mozgás-, látás- és hallássérülés esetén is végezhető e tevékenységek egy része, ha a munkahely odafigyel az egyéni igényekre, pl. akadálymentesített környezet, írásalapú kommunikációs eszközök használata.

Mi jellemző a gyárrészlegvezető munkájára?
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (20%)
(20 - 80)
Gondolatokra irányuló (80%)
Végrehajtó (20%)
(20 - 80)
Irányító (80%)

Mit csinál a gyárrészlegvezető?

A gyárrészlegvezető fő feladata a gyártási tevékenység tervezése, szervezése és irányítása, valamint az ezekhez kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátása. Ezek mentén a következő területkért felelős elsősorban:

?       Meghatározza a gyártási stratégiát, irányelveket, majd az alapján megszervezi, irányítja a gyártási folyamatokat. Felméri, hogy a termelési egység hatékony működéséhez milyen feladatok (beszerzés, gyártás, csomagolás, raktározás) ellátására van szükség. Megállapítja a folyamatokhoz szükséges munkaerő-, idő- és költségigényt.

?       Költségvetést készít. Számításokat végez arra vonatkozóan, hogy a különböző feladatok elvégzése milyen anyagi ráfordítást igényel. Ellenőrzi, hogy a tényleges költségek ne haladják meg az előzőleg jóváhagyott terveket.

?       Kiválasztja a beszállítókat, értékeli őket. Megkeresi a lehetséges beszállítókat (például csomagolóanyag-gyártó, gépkarbantartó), ajánlatot kér a szolgáltatásra vonatkozóan, az ajánlatot értékeli, és kiválasztja azt, amelyik mind a szolgáltatás minőségében, mind költségek tekintetében a legmegfelelőbb.

?       Biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket. A megfelelő munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítja: többek között a gyártás során használt eszközöket, berendezéseket, anyagokat, munkaruházatot, az előírt pihenőidő betartását.

?       Irányítja a munkatársakat. Felveszi, vagy szükség esetén elbocsátja a megfelelő tapasztalattal, szakképzettséggel és hozzáállással rendelkező szakembereket. Meghatározott időközönként értékeli beosztottjai munkáját előre meghatározott szempontok alapján.

?       Pénzügyi és termelési kimutatásokat készít. Méri a gyártási folyamatok hatékonyságát és minőségét. Ezekről kimutatást készít, levonja a következtetéseket, ami alapján, ha kell, változtat az addig alkalmazott folyamatokon.

?       Kidolgozza minőségbiztosítás és a minőség-ellenőrzés alapelveit. Gondoskodik a termékek minőségi ellenőrzéséről is.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A gyárrészlegvezető munkaeszközei eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen szakterületen dolgozik. Mivel elsősorban irodai munkát végez, így az alkalmazott eszközei is elsősorban ahhoz kapcsolódnak:

 • kézikönyvek, jogszabályok, útmutatók;
 • számítógép megfelelő szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • telefon, mobiltelefon;
 • irodai eszközök, többek között papír, toll, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratmegsemmisítő gép;
 • prezentációs eszközök, pl. vetítővászon, projektor, laptop, televíziókészülék.

Kivel találkozik munkája során?

A gyárrészlegvezető elsősorban beosztottjaival, pl. műszakvezetőkkel, illetve saját vezetőjével és a cégen belüli társvezetőkkel tart kapcsolatot. Tevékenységei során gyakran egyeztet a következő személyekkel is:

 • megrendelők;
 • beszállítók;
 • logisztikai (szállítmányozási, fuvarozó) cégek képviselői;
 • raktárvezetők;
 • csomagolással foglalkozó cégek képviselői;
 • hivatalos szervek képviselői.

Hol végzi a munkáját?

Bár a gyárrészlegvezető jelenlétére szükség lehet a gyár egyes területein, munkáját jellemzően irodában végzi. Itt intézi a számítógépes feladatokat, adminisztratív teendőket. A tárgyalásokat, illetve a céges megbeszéléseket általában külön tárgyalószobában intézi. A folyamatok ellenőrzését a gyár területén végzi, esetenként szükség lehet külső helyszínen történő beltéri és szabadtéri munkavégzésre is, például az áruátvétel ellenőrzésénél. Amennyiben a feladat megkívánja, a gyárrészlegvezető részt vesz külföldi vagy belföldi utazásokon is.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gyárrészlegvezető munkaideje heti 40 óra, hétfőtől péntekig. Ez akkor is jellemző, ha a gyártás több műszakban folyik, ugyanis az adott műszak hatékony működésének biztosítása a műszakfelelősök dolga. Amennyiben egy-egy feladat, megbeszélés vagy utazás megkívánja, az estébe nyúló, illetve hétvégi munkavégzés is elképzelhető. A túlóra esélyét a munka nagy mennyisége növeli egy-egy időszakban, például a költségvetés készítésekor.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gyárrészlegvezetőt munkája során a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

?       látáskárosodást, fejfájást okozhat a monitor előtt végzett munka;

?       mozgásszervi panaszokat okozhat a tartós ülő munka;

?       az emberekkel történő személyes találkozás miatt fokozottan ki van téve - vírusos, bakteriális - fertőzésveszélynek;

?       baleseti kockázatot csak az utazásokkal járó balesetveszély jelenthet.

Ennek következtében a munka során fokozottan ügyelnie kell, hogy rendszeresen tartson kisebb szüneteket, végezzen kisebb mozgással járó tevékenységeket, és a szem pihentetésére is fokozott figyelmet kell fordítania.

A gyárrészlegvezető szellemi munkát végez. A munkával járó fizikai megterhelést is huzamosabb ideig tartó ülés és a számítógépes munkavégzés okozza. A szoros határidők, a szakmai és anyagi felelősség és a partnerekkel, kollegákkal történő kommunikáció stresszforrás lehet, míg az esetleges túlóra és folyamatos figyelem és pontosság kifáradáshoz vezethet. 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Ágazatnak megfelelő végzettség
Felsőoktatási szak neve: Adott szakterület alap- vagy mesterképzése

Egységes gyárrészlegvezető képzés nincs, erre a területre jellemzően a gyár profiljának megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembereket neveznek ki a cégek. Ennek megfelelően autógyárakba például mérnöki végzettség javasolt, míg gyógyszergyárakba vegyipari, mérnöki vagy természettudományi alapszakos vagy mesterszakos végzettség szükséges. Ahhoz, hogy gyárrészleg vezető lehess, először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően a felsőoktatásban egy, a szakterületnek megfelelő alapképzési vagy mesterképzési szakon szerzett diploma után, 3-5 év szakmai tapasztalattal jelentkezhetsz gyárrészleg-vezetői munkakörbe.

Ahhoz, hogy a gyárrészlegvezető munkához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

•      fizika – hogy könnyen megértsd a gyártás során használt anyagok és gépek viselkedését, működését;

•      matematika – hogy a munkához szükséges hatékonysági és pénzügyi számításokat pontosan tudd végezni;

•      technika, életvitel és gyakorlat – a számítógép használatához, a gyártási folyamatok megértéséhez.

A munka szerves részét képezi a kapcsolattartás, így jó, ha jártas vagy a kommunikáció-magyar nyelv területén is. 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gyárrészlegvezető?

Minimum 450 000 Ft - Maximum 600 000 Ft

A gyárrészlegvezető átlagkeresete havi bruttó 587.000 Ft, amely a szakmai tapasztalattól és attól függően, hogy melyik régióban, illetve milyen típusú, méretű, forgalmú cégnél dolgozik, országos átlagot tekintve havi bruttó 450.000 és 600.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A gyártóipar hazánkban továbbra is kiemelkedő szerepet kap a gazdaságban, így ez a munkakör várhatóan a későbbiekben is fontos lesz. A rövidtávú előrejelzés szerint a gyárrészlegvezetők iránti kereslet a jövőben is magas lesz, hiszen a vállalatoknak komoly szüksége van jól képzett, megbízható szakemberekre. Az állások elnyeréséhez egyre inkább elvárás a széleskörű szakmai tudás, illetve a szakmai tapasztalatok minél szélesebb körben történő megszerzése, valamint az idegen nyelvek ismerete.

 

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A képzettség és megfelelő szakmai tapasztalat birtokában levő szakemberek Magyarországon jellemzően elektronikai gyártóüzemekben, vegyipari, autóipari gyárakban tudnak elhelyezkedni. A következő munkakörökben várják őket szívesen:

?       Asztalosműhely-vezető;

?       Fűrészüzem-vezető;

?       Gyáregységvezető;

?       Gyárrészlegvezető;

?       Ipari egység/ szervezet vezetője;

?       Ipariüzem-vezető;

?       Ipartelep-vezető;

?       Műszaki igazgató, igazgatóhelyettes (termelő);

?       Műszaki részegység vezetője (termelő);

?       Termékgyártóüzem-vezető;

?       Termelési igazgató;

A későbbiekben megfontolandó a gazdasági területen történő továbbtanulás, mely segítheti a munkavégzést általában, valamint a karrierútban való előrelépést is. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mióta gyártják nagyüzemben a burgonyaszirmot?

A burgonyaszirom, vagy más néven chips története Amerikában kezdődött az 1850-es években, ahol egy étteremben egy híres személy ebédelt, aki nem szerette a vastagra vágott krumplit. Ezért az étterem szakácsa hajszálvékonyra szelte a burgonyát, és így sütötte ki. A nagy sikerre való tekintettel az étel rögtön felkerült az étlapra, majd nem sokkal később már csomagolva is árulták. Az igazi áttörést a krumplihámozó gép feltalálása jelentette, amely segítségével 1920-tól már nagyüzemi mennyiségben lehetett gyártani a chipset.

Mit gondolsz, mire kell odafigyelni egy gyártási folyamat kialakítása során?

A gyártási folyamat optimalizálásának célja a maximális hatékonyság és minőség elérése, minimális költségek mellett. Ennek megtervezése azonban egy nagyon összetett feladat, hiszen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni: a gyártási idő és a költségek csökkentése, a minőség tartása vagy növelése, a biztonság és a gyártási hulladék mennyiségének minimálisra csökkentése, valamint a gépek maximális kihasználtsága mind-mind fontos szempontok. A hatékony termelés ezen szempontok összeegyeztetésével érhető el. 

Tudod-e, hogy mi a könnyűszerkezetes robotok szerepe a gyártásban?

A gyártási technológiák folyamatos fejlesztésének célja a hatékonyság növelése, oka pedig leginkább a változó piaci igények és a nyereség növelése. Az elmúlt évek demográfiai változásainak köszönhetően a gyárakban egyre gyakoribb a szakemberhiány, ami a gyártási hatékonyság csökkenéséhez vezethet. Ezért fejlesztettek ki olyan könnyűszerkezetes robotokat, amik gyártási asszisztensként működnek, és helyettesíteni tudják az emberi munkaerőt a túlságosan monoton feladatoknál.

Gondoltad volna, hogy a közúti autógyártás a magyar gazdaság húzóágazata?

A magyar járműipar a világszintű problémák ellenére is bővül. A hazánkban jelenlevő négy nagy autógyár mellett számos járműipari cég működik az országban, melyek egy részével a kormány stratégiai megállapodást is kötött. A cégek a rengeteg új munkalehetőség mellett az utánpótlásra is gondolnak, hiszen középiskolákkal, és felsőoktatási intézményekkel is kapcsolatban állnak. 2013-ban a magyar járműipar 7,8 milliárd eurós termelési értéket állított elő.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

·        www.gyartastrend.hu – Gyártás Portál

·        www.muszakiak.hu – Műszaki Portál

·        Gunczer: Anyagismeret és Gyártástechnológia. Universitas Szeged Nonprofit Kft. 2009.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

·        www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

·        www.eniskolam.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Szeretem, hogy a munkám pörgős és felelősségteljes. Jó érzés tudni, hogy az én közreműködésemmel a cég hatékonyabban működik, ezzel nagyobb üzleti sikereket érhet el. A hatékonyság és az üzleti sikerek elérése érdekében fontos, hogy mindig naprakészen ismerjem a piaci változásokat és a technológiai fejlesztéseket. Egy-egy új módszer ugyanis jelentősen hozzájárulhat a gyártás hatékonyságához, vagy jelentős költségcsökkentést okozhat. Ez azonban kihívást is jelent egyben, hiszen soha nem elégedhetek meg az aktuális helyzettel, mindig kutatnom kell az új lehetőségeket. Egy-egy új gép, vagy módszer bevezetése pedig a folyamatok átalakításával jár, ami nagyon nagy munka. " – mesélt munkájáról Zoltán, gyárrészlegvezető.