Tartsd velünk az irányt!

Informatikai részleg vezetője

Mit kell tudni az informatikai részleg vezetőjéről?

Az informatikai részleg vezetőjének célja, hogy az informatikai hálózat, amely akár gyártást, akár irodai munkát támogat, problémamentesen működjön. Egyrészt ő vezeti, koordinálja és ellenőrzi a számítástechnikai, informatikai rendszereket, hálózatokat, másrészt az informatikai részlegen dolgozó munkatársakért is ő felelős: döntéseket hoz azok kiválasztásában, munkaterületekre, feladatokra történő beosztásában, bérezésében, esetleges továbbképzésben is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…van műszaki érzéked, otthonosan mozogsz az informatika világában, szereted a számítógépeket összeszerelni és szétszedni, illetve megérteni, hogyan, mitől is működik. Ha jó problémamegoldónak tartod magadat, mert logikusan gondolkodsz, keresed a nagyobb összefüggéseket, ugyanakkor el is tudsz mélyedni aprólékos, pl. összeszerelési munkákban, ezt a munkát élvezni fogod. Ha szívesen vállalsz kezdeményező, irányító, szervező szerepet, legyen szó egy feladat megoldásáról vagy a barátaidból összeállt csapat vezetéséről, jól is fogsz dolgozni a területen.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…gimnáziumban vagy – informatikai – szakközépiskolában kell érettségizned, majd a felsőoktatásban, a Gazdaságinformatikus/ Mérnökinformatikus/ Programtervező informatikus alapképzési (BSc) szakon kell szakképzettséget szerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító
 • Elemző

Informatikai részleg-vezetőként fontos, hogy szívesen vállalj kezdeményező, szervező szerepet, hiszen te fogod biztosítani egy cég informatikai hálózatának működését, és a beosztottjaidat te fogod irányítani. Ehhez néha kockázatot is kell majd vállalnod. Fontos az is, hogy átlásd az egyes helyzetek követelményeit, és a felmerülő problémák megoldása érdekében tudj cselekedni oly módon, hogy betartod a munka adta – pl. programozási, számítógép-összeszerelési – szabályokat. Jó, ha érdekelnek a nagyobb összefüggések, tudsz rendszerben gondolkodni, mert ez fog segíteni a problémák megoldásában – ha például meghibásodik egy gépsor számítógép-vezérlése, akkor gyors megoldás szükséges, hogy a termelés a lehető legrövidebb ideig álljon.

Informatikai részlegvezetőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Az informatikai részleg vezetőjeként akkor lesz munkád sikeres, ha céged, kollégáid számítógépei folyamatosan jól működnek, ha a cégnél lévő számítógéppel vezérelt – gyártó-, összeszerelő-, stb. – gépek biztonságosan, jól üzemelnek. Te leszel a felelős azért is, hogy beosztottjaid magas színvonalú munkát végezzenek, amihez jó szakembereket kell majd kiválasztanod, és eredményesen kell munkájukat irányítanod. Ezek elérésére jó, ha rendelkezel — többek között — a következő tulajdonságokkal:

 • Szervezőképesség, többek között azért, hogy képes legyél saját és beosztottjaid munkáját megfelelő időgazdálkodással megszervezni.
 • Csapatmunka, hiszen együtt kell dolgozni a társterületek vezetőivel, és saját munkatársaidat is együttműködésre kell ösztönöznöd.
 • Probléma megoldási képesség, mert a munkád során megoldásra váró feladatokat kell ellátni.
 • Logikus gondolkodás, például egy meghibásodás esetén megérteni az ok-okozati összefüggéseket.
 • Rendszerezés, mind a munkaszervezés, mind a feladatok megoldása során.
 • Digitális kompetencia, hiszen az informatika területén e nélkül el lennél veszve.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az informatikai részleg vezetőjével szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy folyamatosan tudj dolgozni a számítógépekkel és emberekkel:

 • ép végtagok – hogy a gépeket biztosan kezeld, részt tudj venni a szerelési munkálatokban;
 • jó hallás és beszédkészség – az egyértelmű kommunikáció érdekében.

 

Hallás- és mozgássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal láthatják el ezt a munkakört.

 

Mi jellemző az informatikai részleg-vezető munkájára?
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Végrehajtó (15%)
(15 - 85)
Irányító (85%)

Mit csinál az informatikai részleg vezetője?

Az informatikai részleg vezetőjének feladata egyrészt az informatikához kapcsolódik. Többek között vezeti, koordinálja és ellenőrzi a számítástechnikai, informatikai rendszereket, hálózatokat. Másrészt, mivel vezetőbeosztásban dolgozik, a munkatársak kiválasztásában, munkaterületekre, feladatokra történő beosztásában, bérezésében, esetleges továbbképzésben is döntéseket kell hoznia. A cég felső vezetésének tagja, így gyakran kell más szakterületek vezetőivel együttműködnie, hogy a számítógépes rendszer hatékonyan tudja támogatni a munkatársak mindennapi munkáját. Tevékenysége során a következő feladatokat végzi:

 • Biztosítja a számítástechnikai hátteret. Felügyeli és irányítja a szervezet belső számítástechnikai, informatikai és telekommunikációs rendszerét, például folyamatosan ellenőrizteti a biztonságot adó számítástechnikai tűzfalakat.
 • Beszerzéseket végez. Gondoskodik kész szoftverek beszerzéséről és felhasználásáról, illetve a mindennapi munkát lehetővé tevő egyéb tárgyi feltételekről, pl. szkenner, nyomtató, stb.
 • Munkatársait irányítja. Kidolgozza, alakítja a munkatársak feladatainak és döntési jogosultságainak körét. Kiosztja a munkához kapcsolódó feladatokat, pl. a számítástechnikai és távközlési berendezések vásárlását, installálását, használatát és karbantartását.
 • Személyügyi döntéseket hoz. Szükség esetén új munkatársak alkalmazásáról, vagy nem megfelelő minőségű munkát végző munkatársak elbocsátásáról dönt. Meghatározza a fizetéseket, jutalmakat, továbbképzési lehetőségeket.
 • Megbeszéléseket folytat. Képviseli a részleget más területek, osztályok – gyártás, pénzügy, stb. – és a cég vezetése felé. Egyeztet velük a meglévő rendszerek szükséges fejlesztése vagy jobb kihasználása céljából.
 • Dokumentációt készít. Vezeti az elvárt – munkafeladatra, munkatársra, a számítástechnikai rendszerre vonatkozó – nyilvántartásokat.
 • Betartja és betartatja a munkavédelmi előírásokat, szabályokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A magas színvonalú munkavégzés érdekében az informatikai részleg vezetője sokféle eszközt, berendezést használ:

 • Szoftvereket: operációs rendszereket, rendszerdiagnosztikai programokat, vírusirtókat, tűzfalakat, irodai programokat;
 • Kommunikációs eszközöket: vonalas és mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, tableteket;
 • Irodai eszközöket: fénymásolókat, nyomtatókat, stb.;
 • Nagyobb rendszerek kiépítése, esetleges hibaelhárítások, javítások során használhat a szereléshez szükséges eszközöket, kéziszerszámokat (csavarhúzó, fogó, stb.).

Az adatszolgáltatásokhoz különféle hivatalos formanyomtatványokat használ, melyeket szükség esetén kinyomtatott formában, dossziékban, mappákban lefűzve tárol.

Kivel találkozik munkája során?

Az informatikai részleg vezetője munkatársain kívül számos ügyféllel, más cég alkalmazottaival is kapcsolatba kerülhet:

 • más részlegek vezetőivel;
 • vállalatvezetéssel;
 • informatikusokkal, rendszerszervezőkkel, programozókkal és egyéb, informatikai területen dolgozó szakemberekkel;
 • társosztályok munkatársaival;
 • beszállítókkal.

 

Hol végzi a munkáját?

Az informatikai részleg vezetője munkáját döntően zárt térben, irodában, számítógép mellet, monitor előtt ülve végzi. Mivel feladatainak része a partnerekkel, pl. szoftverforgalmazókkal történő egyeztetés, képzések megtartása, ezekhez kapcsolódóan utazással is számolhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az informatikai részleg-vezető normál munkarendben, átlagosan heti 40 órában, hétfőtől péntekig dolgozik. Amennyiben a feladatok megkövetelik, úgy esti vagy hétvégi munkavégzés is előfordul. Ha egy több műszakban termelő vállalat informatikai részlegét vezeti, az esti, éjszakai műszakok idején ügyeletet kell biztosítani az esetleges meghibásodások mihamarabbi kijavítása érdekében.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az informatikai részleg vezetője munkája során egészségre ártalmas tényező lehet:

 • a tartós, monitor előtt végzett munka okozta szemterhelés, mely látásromláshoz vezethet;
 • a számítógép előtti ülőmunka következményeként a különböző gerinc-, derék-, nyak- és ízületi bántalmak;
 • kisebb baleseti kockázatot jelenthetnek a rendszerek kiépítése, javítása során használt eszközök vagy az áramütés okozta sérülések is.

Az informatikai részleg vezetője munkája jellemzően szellemi tevékenység, a munkavégzés során nincs jelentős fizikai igénybevétel. Pszichés megterheléssel a vezetői beosztásból adódóan – stressz, határidők szorítása, konfliktuskezelés – azonban számolni kell. Komoly kihívást és egyben jelentős felelősséget is jelenthet, hogy az általa felépített, működtetett rendszerek, hálózatok valamennyi munkatárs tevékenységét támogassák – ez feszültséggel is járhat.

A munka utáni sport, kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenység ellensúlyozza a szellemi terhelést.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Gazdaságinformatikus/ Mérnökinformatikus/ Programtervező informatikus
Felsőoktatási szak neve: Gazdaságinformatikus/ Mérnökinformatikus/ Programtervező informatikus alapképzési szak

Az Informatikai részleg-vezető munkakör betöltéséhez szükséges az informatika képzés területén szerzett felsőfokú végzettség, melyet gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus vagy programtervező informatikus alapképzési szakok (BSc) egyikén lehet megszerezni.

Ahhoz, hogy a munkához kapcsolódó összes alapismeretet könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • informatika – a későbbi, magasabb szintű szaktudás megalapozásához;
 • matematika – ami a problémák megoldásakor és a vezetői tevékenység végzésekor szükséges logikát alakíthatja;
 • idegen nyelv – mert pl. a programok leírása többnyire angolul érhető el;
 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – mert az informatika sok esetben ezeket a területeket is érinti egy vállalat életében.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Informatikai részleg vezetője?

Minimum 500 000 Ft - Maximum 800 000 Ft

Az informatikai részleg vezetőjének átlagkeresete havi bruttó 777.000 Ft, azonban az országos átlagot tekintve a kereseti sáv havi bruttó 500.000-800.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A felmérések adati azt mutatják, hogy az informatikai részleg vezetőjének munkája sokak által vágyott szakma, és ez a terület világszerte egyre növekvő népszerűségének és elismertségének köszönhetően a jövőben várhatóan nem is fog változni. Az informatika egyre szélesebb körű térhódításának köszönhetően a munkaerőpiacon várhatóan a betölthető állások száma is növekedést fog mutatni. A sikeres elhelyezkedés érdekében mindenképpen javasolt a minél magasabb szintű végzettség, a minél szélesebb körű szakmai tudás.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A felsőfokú végzettség megszerzése után érdemes néhány év szakmai tapasztalatot szerezned, elsősorban informatikai, tanácsadó cégnél vagy olyan nagy-, illetve középvállalatnál, ahol elismert és nagyobb létszámú az informatikai osztály. Ezen túl, ahhoz, hogy informatikai részleg vezetője légy, fontos, hogy ambiciózus legyél, és rendelkezzél alapvető vezetői képességekkel. A szakember jellemzően több munkakört tölthet be, amelyek között az átjárás meglehetősen könnyű:

 • Telekommunikációs egység/ szervezet vezetője;
 • Informatikai ágazatvezető;
 • Informatikai projekt igazgatója;
 • Operációs vezető;
 • Rendszerintegrációs igazgató;
 • Számítástechnikai üzletágvezető;
 • Számítóközpont-vezető.

 

Ajánlott az alapképzés befejezése után a mesterképzési szak (MSc) elvégzése annak érdekében, hogy tudásodat mélyítsd, így szakmailag még hitelesebb vezető tudjál lenni.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy az informatikai részleg vezetője külön figyelemmel kíséri a számítógépes vírusokat?

A számítógépeknél a vírus egy kisméretű, rövid fájl, ami ugyanolyan pusztító lehet a számítógép számára, mint az emberi kórokozó. A vírusirtók a vírus elhárítását, megsemmisítését, vagy bejutásának megakadályozását végzik, alkalmazásuk a hálózati rendszer „egészsége” megőrzésének alapfeltétele. Az informatikai részleg vezetőjének feladata, hogy ez az „immunrendszer” folyamatosan frissüljön, védje a hálózatot és a benne lévő adatokat.

Ismersz hálózati szoftvereket?

Egy nagyobb vállalatnál sok számítógép üzemel, amelyeken eltérő célú programok futnak. Egyesek a termeléssel kapcsolatos feladatokat látják el, mások a könyvelést intézik, vagy épp a pénzügyi számlázással foglalkoznak. Egy vállalat hatékony működése érdekében elengedhetetlen, hogy ezek a gépek együttműködjenek. Például a hálózati számítógépen nyomon követhető, ha egy megrendelő egy adott terméket megkapott és kifizetett. Az adatok megosztását a vállalati hálózati szoftver támogatja, az informatikai részleg vezetőjének feladata pedig annak biztosítása, hogy ez az együttműködés zökkenőmentes legyen, az egyes információkhoz való hozzáféréshez kapcsolódó jogosultságok jól legyenek beállítva.

Szerinted mire jó a számítógép-hálózat?

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat lehet fix vagy ideiglenes kapcsolat. A hálózatok és a technológiák fejlődése, a különféle összeköttetési lehetőségek bővülése, a számítógépek egymással és egymáson keresztüli kapcsolata iránti igények növekedése ösztönözte az iparág egyes területeinek fejlesztéseit és fejlődését. Végső soron ezeknek a hálózatoknak a fejlődése hozta meg az internet széles körű használatának lehetőségét is.

Tudod-e, hogy honnan indult a számítástechnika története?

A számítástechnika története Charles Babbage 1834-ben épített gépével kezdődik. Több mint száz év műszaki útkeresése, kísérletei után a ma irodáiban használt személyi számítógépek kapcsán méltán lehetünk büszkék a számítástechnika legnagyobbjai között emlegetett, máig is érvényes alapelveket kidolgozó Neumann Jánosra, Szilárd Leóra és Simonyi Károlyra.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • Juhász: Vállalati információs rendszerek műszaki alapjai. Szak Kiadó. 2007.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

József, rendszergazda mondta: „Miért szeretem ezt a munkát? Szeretem a kihívásokat és a változatos munkát, ugyanis ezek megkövetelik a kreativitást. Az ember hajlamos azt hinni, hogy az informatikus, főleg egy vezető, egész nap a gép előtt ül… De nem! Naprakész tudással kell rendelkeznem minden téren, amely érinti az informatikát. A társterületek vezetőivel mindig meg kell találni a hangot, hiszen mi az ő munkájukat támogatjuk egy-egy programmal, rendszerrel – rajtunk is múlik, hogy milyen hatékonyan tudnak dolgozni. Mindezek mellett még a beosztottakat is vezetnem kell: átgondolni, kinek milyen feladatot adok, velük együtt megoldani egy problémát, vagy éppen dönteni, hogy ki dolgozott jobban, így kinek jár jutalom.”