Tartsd velünk az irányt!

Fogorvos

Mit kell tudni a fogorvosról?

A fogorvosok feladata fogaink állapotának ellenőrzése, és a hozzájuk rendellenességekkel - beteg fogakkal, íny-, szájproblémával - forduló betegek kezelése, gyógyítása. Vannak olyan fogorvosok, akik új módszerek, technikák, anyagok kifejlesztésén dolgoznak, azaz kutatással foglalkoznak. A fogorvosok egyetemi tanárként részt vehetnek a fogorvosképzésben is. A betegek gyógyításával foglalkozó (praktizáló) fogorvosok dolgozhatnak magán, vagy állami egészségügyi intézmények alkalmazottjaként, vagy működtethetik saját praxisukat, illetve ezek kombinációja is lehetséges.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az egészség témaköre, azon belül pedig a száj és fogak épsége. Ha jó a kézügyességed, képes vagy precízen és önállóan dolgozni, élvezni fogod ezt a munkát, hiszen egyedül kell majd felmérned a betegek állapotát, majd az ennek megfelelő kezelést kiválasztani és végrehajtani. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted a felmerülő problémákat részletesen elemezni, és megtalálni a legjobb megoldást. Segít, ha fontosnak tartod, hogy másoknak segíthess, például majd egy fogfájástól megszabadulni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezését követően egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában le kell érettségizned, majd meg kell szerezned a Fogorvos végzettséget, ami a Fogorvosi osztatlan képzés (MSc) elvégzésével lehetséges egy orvosi felsőoktatási intézményben.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Közösségi

A fogorvos szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha fontos számodra, hogy munkád során legyen elég idő és alkalom az elmélyülésre, például majd egy-egy röntgenfelvétel kiértékelésére, amely alapján végezheted a kezeléseket. Ugyancsak fontos, hogy örömmel töltsön el, ha mások számára segítséget tudsz nyújtani, odafigyeléseddel és szakértelmeddel javíthatsz a helyzetükön, például betömsz majd egy fájó fogat, vagy fogszabályozó elkészítésével hozzájárulsz, hogy a beteg fogsora széppé váljon.

 

Fogorvosként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Fogorvosként munkád akkor lesz sikeres, ha a fogászati tevékenységhez kapcsolódó feladataidat a betegek elvárásainak megfelelően látod majd el. Kutatóként munkád sikerét az fogja jelezni, ha eredményeid hozzájárulnak a szakma színvonalának, tudásanyagának növeléséhez. Ha tanárként helyezkedsz majd el, akkor a jól képzett, alapos szaktudással rendelkező fogorvosok pályára kerülése jelenti, hogy sikeresen dolgoztál. Ennek megvalósításában a szakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Önállóság, mivel fel kell mérned a páciensek állapotát, és a kezeléssel kapcsolatos döntéseket neked kell meghozni.
 • Kézügyesség, a fogak kezeléséhez, a szájsebészeti és egyéb beavatkozások, műveletek elvégzéséhez.
 • Figyelem, a műszerek pontos használatához, a precíz, magas színvonalú munkavégzéshez.
 • Felelősségtudat, mert ez a munka különösen fontos a betegek egészségének megtartásához, visszanyeréséhez.
 • Empátia, azaz beleérző képesség, hogy megértsd és átéld a hozzád fordulók állapotát, helyzetét és ennek megfelelően tudd őket kezelni.
  • Probléma megoldási képesség, amely segít a munka magas színvonalú végzésében, különösen, ha saját praxist vezetsz.

A tanulási képesség is nagyban segítheti a sikeres munkavégzést ennél a foglalkozásnál, mert az új kutatási eredményeket, módszereket folyamatosan meg kell ismerni, el kell sajátítani. Ha magánrendelőt vezetsz, akkor mindezek mellett vállalkozói kompetenciára is szükséged lesz.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A fogorvos elsősorban jó kézügyességét használja a mindennapokban, emellett jó állóképességre is szüksége van, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • jó látás – a fogproblémák megfelelő észlelése érdekében;
 • jó térlátás – a szájüreg teljes vizsgálatának végrehajtásához;
 • ép hallás – hogy értse, amit a betegek mondanak;
 • tiszta beszéd – hogy a betegek is értsék, amit mond;
 • ép karok, kezek, ujjak – ezek teszik lehetővé az aprólékos, pontos, precíz mozdulatokkal végzett fogorvosi beavatkozások végrehajtását;
 • fejlett tapintás – mert amit a szemével nem lát a fogorvos, azt a tapintásával tudja feltárni a szájüregben.
Mi jellemző a fogorvos munkájára?
Személyközpontú (100%)
(100 - 0)
Tárgyias (0%)
Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mit csinál a fogorvos?

A fogorvos fogászati és szájjal kapcsolatos gyógyító tevékenység végzésével, ennek kutatásával - kutatóként eredményeit tudományos közlések formájában teszi közzé -, vagy tanításával - a fogorvosképzésben részt vevő hallgatókat oktatja - foglalkozik. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Vizsgálatot végez. A hozzá forduló betegeket megvizsgálja, diagnózist állít fel a fogak, az íny és a száj állapotával kapcsolatban.
 • Laboratóriumi vizsgálatot, röntgenfelvételt rendel el. Amennyiben egyszerű vizsgálat nem elég a probléma okának megállapításához, laboratóriumi vizsgálatra vagy röntgenkép készítésére kerül sor, ezeket a fogorvos rendeli el, majd értékeli az eredményeket.
 • Beavatkozást végez. A probléma okának megszüntetése érdekében elvégzi a szükséges beavatkozást.
 • Dokumentál, nyilvántartásokat vezet. A betegek egészségügyi adatait felveszi, nyilvántartja, ezeket szükség esetén továbbítja a megfelelő helyekre. Egészségügyi statisztikák készítésében működik közre, adatokat szolgáltat a statisztikai hivatalok számára.
 • Ügyeleti szolgálatot lát el. A fogorvosi problémák természetéből adódóan, fogorvosi kezelések elvégzésére a normál munkarendtől eltérő időben is szükség lehet, így a fogorvos ügyeleti tevékenységet is ellát.
 • Orvosszakértői tevékenységet végez kollégáknak, betegek számára. Amennyiben például más szakterületen dolgozó kollégák erre felkérik. Betegeit tájékoztatja például a fog- és szájbetegségek megelőzési módjairól.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A fogorvos munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

 • fogorvosi eszközök:
  • vizsgálóeszközök – például szájtükör;
  • tömőműszerek- például tömörítő, simító;
  • foghúzó fogók;
  • gyökérkezelő eszközök – például idegtű, gyökércsatorna-tágító;
  • technikai eszközök – például: gipszkeverő csésze, viaszkés;
  • fúrógép;
  • ultrahangos készülék;
  • fogröntgen;
  • ultraibolya-lámpa;
  • sterilizátor;
  • irodatechnikai eszközök: számítógép és ügyfélnyilvántartó szoftverek, telefon, irodaszerek.

A fogorvos különféle tömő-, fogkezelő anyagokkal, gyógyszerekkel, fertőtlenítő szerekkel, valamint védőruházattal és védőfelszereléssel ­– például arcmaszk, kesztyű – is dolgozik. A rendelőkben megtaláljuk a többfunkciós fogorvosi széket, az eszköztartó állványt és más vizsgálószékeket is.

 

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel tart kapcsolatot:

 • a hozzá forduló betegekkel;
 • asszisztensével;
 • közvetlen munkatársaival;
 • vezetőjével;
 • más szakterületre specializálódott kollégáival – például fogtechnikusok, röntgen szakorvosok;
 • gyógyszer- és eszközbeszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

A fogorvos jellemzően fogorvosi rendelőben dolgozik, melynek általában van egy váró és egy kezelő helyisége. A rendelő lehet egy különálló helység, egy lakás szobája, amennyiben magánrendelést vezet, vagy egy rendelőintézet, kórház része. A fogorvos tanárként megfordulhat felsőoktatási intézmények előadótermeiben és a tanári pihenőszobában. Kutatóként laboratóriumban és tárgyalószobákban is megtalálhatjuk a fogorvosokat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az alkalmazottként dolgozó fogorvosok dolgozhatnak a váltakozó munkarendnek megfelelően, azaz hétfőtől péntekig, napi 4-6 órában, hol délelőtt, hol délután, összesen maximum heti 40 órát dolgozva. Jellemző a több műszakos munkavégzés is. A magánpraxist vivő fogorvosok munkaideje ettől jellemzően eltér, mivel a betegek maguk is dolgoznak, így a fogorvosnak gyakran kora reggel és késő este is rendelkezésre kell állnia. Az ügyeletesként dolgozó fogorvosok éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznak.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A fogorvos munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

·         vegyi ártalmat jelenthetnek a tevékenység során használt anyagok, porok;

·         fellép a betegektől elkapható fertőzés veszélye, cseppfertőzés, a páciens vérével való közvetlen érintkezés;

·         a fogorvosi eszközök figyelmetlen használata balesetveszélyt okozhat, előfordulhat kéz-, láb-, szem-, égési sérülés, elcsúszás, áramütés.

Ha betartod a munkavédelmi és biztonsági szabályokat, előírásokat, követed a higiéniás szabályokat – például gyakran mosol kezet, és mindig fertőtlenített eszközökkel dolgozol - és figyelmesen végzed munkádat, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma szellemi munka, ami könnyű fizikai terheléssel jár. Ez azt jelenti, hogy szaktudásodat használva, állva és ülve kell ezt a munkát végezni, ami hosszú távon fizikailag megerőltető lehet, főleg a nyak- és hátizmoknak. Ehhez járul még hozzá, hogy több műszakban kell dolgozni, gyakran késő este és korán reggel, ami fárasztó. Az egész munkaidő alatt koncentrálni kell, és a fájdalmat megélő betegekkel való együttműködés érzelmi megterhelést jelenthet.

Mindezek miatt fontos, hogy a fogorvos eleget pihenjen munka után, és a páciensek kezelése között néha szünetet tartson. 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Fogorvos
Felsőoktatási szak neve: Fogorvos osztatlan mesterképzési szak (MSc)

A Fogorvosi szak osztatlan képzés, képzési ideje 10 félév. A képzés megkezdéséhez az általános iskola befejezését követően egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában kell sikeres érettségi vizsgát tenned, majd ezt követően jelentkezhetsz egy orvosi felsőoktatási intézmény fogorvosi szakára.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Fogorvos?

Minimum 200 000 Ft - Maximum 300 000 Ft

A fogorvos országos havi bruttó átlagkeresete 243.000 Ft, ami a tapasztalattól, életkortól függően, havi bruttó 200.000-300.000 forint között mozoghat. A magánrendelőt működtető fogorvosok keresete ettől eltérhet, attól függően, hogy mennyire népszerű a munkájuk és mennyit képesek dolgozni.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A magyar fogorvosképzés igen elismert, ezért hazánkban könnyű elhelyezkedni. Jó lehetőség van magánpraxis kiépítésére – a költséges berendezések beszerzése és fenntartása idővel megtérül. Az elhelyezkedést segíti, ha a fogorvos egy-egy különösen keresett szakterületre specializálódik. A nyugat-magyarországi régióban és Budapesten a fogászati turizmus is sok munkalehetőséget kínál – az állások elnyerésénél az idegen nyelvek ismerete nagyon fontos.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett végzettséggel a következő munkakörökben lesz lehetőséged elhelyezkedni:

 • Fogszakorvos;
 • Fogszakorvos (ortodontia, azaz fogszabályzás);
 • Gyermekfogász;
 • Kórházi fogorvos.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted a fogorvos képes a fogak közötti rések megszüntetésére?

A fogak lecsiszolása és korona felhelyezése helyett manapság már fogfelépítő eljárással tudják a fogorvosok megoldani ezt a problémát. Ehhez először lenyomatot vesznek az adott területről, majd ezen a másolaton kialakítják az új fogformát, melyet később beépítenek ezzel eltüntetve az eredeti rést.

Mit gondolsz, mivel foglalkozik az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat szájunkat, mosolyunkat teszi szebbé, ezzel javítva megjelenésünket. Ide tartoznak a különböző fogfehérítő eljárások – például speciális géllel, melyet kék fénnyel aktivizálnak –, a fogak alakjának módosítására szolgáló porcelán héjak felhelyezése vagy a fogakba ültetett ékszerek elkészítése is. Lehetőség van a fogak növésének szabályozására is, melynek eredményeként nemcsak az arc lesz esztétikusabb, hanem a harapás is tökéletessé tehető.

Tudod-e, hogy mitől lyukad ki egy fog?

Amikor a fog kemény, külső része tönkremegy, elsorvad, azt köznyelven lyukas fognak vagy szuvas fognak nevezik. Orvosi neve carries. A szuvasodás azzal kezdődik, hogy a szájban található baktériumok a bekerülő cukor tartalmú maradványokat felhasználják, és közben savas végterméket bocsátanak a fogak felszínére. Ez a sav idővel elkezdi lebontani a fogak külsejét borító fogzománcot. Fájdalom akkor keletkezik, amikor a romlás eljut a fogbélig és gyulladást vált ki.

Gondolnád, hogy a fogak fejlődése már a születés előtt elkezdődik?

Nemcsak a tejfogak, de a maradó fogak csírái is elkezdenek kialakulni még a magzat méhen belüli életében. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a baba foggal fog születni, de a fogkezdemények már ott lesznek az ínyében születéskor. A tejfogak láthatóvá válása minden gyermek életében más és más, általában az első tejfogak 6 hónapos korban jelennek meg. A húsz tejfog leggyakrabban két és fél éves korra bújik elő.

 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.kamara.fogorvos.hu  - Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata
 • www.fogaszat.org  - Első Magyar Online Fogászati Egyesület
 • Barabás-Orosz: Szájsebészet és fogászat. Semmelweis Kiadó. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Pál húsz éve dolgozik fogorvosként magánrendelőjében, kérdésünkre ezt mondta: „A fogorvosi munka egyik kihívása, hogy hiába végzek alapos vizsgálatot, készül röntgenfelvétel, a fog igazi állapotát csak akkor fogom megismerni, ha már nekikezdtem a feltárásnak. Emiatt a beavatkozás végzése közben folyamatosan elmondom a betegnek, hogy milyen lehetőségeket látok, az ő döntése alapján végzem a megfelelő kezelést. Előfordul például, hogy egy egyszerű tömés helyett gyökérkezelésre van szükség. Az a célom, hogy a kezelés végén a beteg az elkészült munkával elégedett legyen. A másik kihívás, hogy még a legjobb becslések, időpont-egyeztetések mellett is gyakran várniuk kell a betegeknek, mielőtt sorra kerülnek. Nemcsak az én munkámból adódik ez, hanem abból is, hogy elég, ha a rendelés elején érkező betegek csak 5-10 percet késnek, ezek a kis idők összeadódnak, és így hamarosan már az egész nap elcsúszhat, ami felesleges feszültséget eredményezhet nálam is, nemcsak a betegeknél.”