Tartsd velünk az irányt!

Gyógytornász

Mit kell tudni a gyógytornászról?

A gyógytornát különböző mozgásszervi betegségek kezelésénél és a rehabilitációnál alkalmazzák, éppen ezért a gyógytornász tevékenységet két fő részre oszthatjuk. Az első a megelőző egészségmegőrzés, melynek során tartásjavítást, helyes mozgásmintákat és életmódra vonatkozó tanácsadást nyújt. A második a már kialakult tünetek kezelése és kialakulásuk okának lehetőség szerinti megszüntetése. A gyógytornász, tevékenysége során, a kezelőorvossal folyamatosan konzultálva nyomon követi betege állapotának javulását és ehhez igazítja a kezelés tartalmát.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… fontos számodra az egészség, az egészséges mozgásrendszer és annak fenntartásában, javításában szívesen segítesz másokon. Fontos ehhez, hogy te magad is szeresd a mozgást, jó legyen az erőnléted. Mivel mozgásszervi panaszokkal (pl. bokatörés, vállizom-szakadás stb.) rendelkező emberekkel fogsz majd együtt dolgozni, elengedhetetlen, hogy nagy odafigyeléssel, együttérzően tudj majd velük együttműködni és egyeztetni, például egy mozgásos feladat kiadása során. Munkádat egyedül fogod végezni, így fontos, hogy tudj önállóan döntést hozni – például majd arról, hogy a betegnek milyen mozdulatsorokat kell végeznie a gyógyuláshoz.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először be kell fejezned az általános iskolát, majd sikeres érettségi vizsgát kell tenned egy gimnáziumban, vagy szakközépiskolában. Ezt követően jelentkezhetsz a gyógytornász alapszakos képzésre egy egészségügyi irányultságú felsőoktatási intézményben.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Közösségi
  • Irányító
  • Megvalósító

A gyógytornász munkakör betöltéséhez ideális érdeklődésű vagy, ha fontosnak tartod, hogy mások számára hasznos, segítő tevékenységet végezhess. Ha ehhez szívesen lépsz kapcsolatba másokkal, szeretsz beszélgetést kezdeményezni, közreműködni problémáik megoldásában jól fogod érezni magad a mindennapokban. Ha, tetszenek az olyan helyzetek, ahol mindig van megoldandó feladat és szereted megszervezni saját magad és mások tevékenységét, örömödet fogod lelni ebben a munkában. Előnyös még, ha pontosan kijelölt határok között szívesen foglalkozol aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal és szereted a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat.

Gyógytornászként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A gyógytornász szakma magas színvonalú gyakorlásához nagyon pontos tudásra lesz szükséged az emberi test felépítéséről. A munkádat segíti majd az összpontosítás, hogy a betegek a legjobb, személyre szabott kezelést kapják. Ezekhez jó, ha a következő készségekkel, képességekkel kell rendelkezned:

?      Önállóság, hogy a vállalt, vagy kapott feladatokat egyedül sikeresen el tudd végezni.

?      Empátia, hogy munkádat képes legyél majd együttérzéssel végezni.

?      Kitartás, amivel képes leszel huzamosabb időn át a betegre összpontosítani, tartani magad a célokhoz.

?      Kommunikációs képesség, hogy képes legyél a betegekkel érthetően és elfogadhatóan közölni kéréseidet a gyakorlatok végrehajtása érdekében.

?      Fizikai erőnlét, mert gyakran kell segítened a betegeket a mozgásban, illetve meg kell mutatnod az egyes gyakorlatokat. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gyógytornásszal szemben megfogalmazott egészségügyi elvárások a folyamatos mozgáshoz, az egyértelmű kommunikációhoz kötődnek:

?      ép mozgásrendszer – kezelés során a különböző mozdulatok, mozdulatsorok bemutatásánál és gyakoroltatásánál a karok, a kéz és a láb, lábfejek használatára egyaránt szükség van;

?      ép érzékszervek – kiemelt jelentőséggel bír a tapintásos érzékelés, mivel a gyógytornász a különböző eszközös vizsgálatokon túl tapintással, mozgatással állapítja meg az izmok, ízületek állapotát;

?      ép beszédkészség – jól artikulált beszédhang, jó hangsúlyozás szükséges, hiszen a gyakorlatok vezényléséhez mindez nélkülözhetetlen.

Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Mi jellemző a gyógytornász munkájára?
Személyközpontú (95%)
(95 - 5)
Tárgyias (5%)
Csoportos (15%)
(15 - 85)
Önálló (85%)
Kültéri helyszínen (15%)
(15 - 85)
Beltéri helyszínen (85%)

Mit csinál a gyógytornász?

A gyógytornász rehabilitációs programokat tervez és hajt végre, amelyek javítják, vagy helyreállítják az emberek mozgásfunkcióit, maximálisra növelik a mozgásképességet, enyhítik a fájdalmat, valamint kezelik, vagy megelőzik a sérülésekkel, betegségekkel járó testi problémákat. Ehhez kapcsolódó feladatai:

?      Anamnézist vesz fel. Az orvosi leletek megtekintése, a panaszok és saját tapasztalatai alapján rögzíti, dokumentálja a beteg kórtörténetét.

?      Terápiás tervet készít. Meghatározza a rövid és hosszú távú kezeléseket.

?      Kezelést végez. Alkalmazza az egyéni és csoportos mozgásterápiás módszereket.

?      Tanácsadást tart. A betegeknek megmutatja az otthon végzendő gyakorlatok végrehajtását.

?      Oktatást végez. A betegeknek megtanítja a gyógyászati segédeszközök használatát.

?      Dokumentációt készít. Rögzíti a kezeléseket, a gyógyulás folyamatát, tájékoztatja a szakág szerinti kezelőorvost.

?      Szűrést végez. A megelőzés érdekében egészségmegtartó programokat dolgoz ki és tart meg.

?      Folyamatosan képzi magát. Lépést tart a szakma fejlődésével. 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A gyógytornász munkájának végzéséhez szükséges a tornaszőnyeg és sok esetben a speciális kialakítású masszás ágy, mely megkönnyíti a beteg mozgatását. A gyakorlatok elvégzéséhez további eszközöket is használ, mint például:

?      labdák;

?      gumiszalagok;

?      párnák;

?      kötél;

?      bordásfal.

Munkájában a terápiás tervek kidolgozását, valamint a dokumentációs tevékenységek elvégzését irodai eszközök, számítógép, nyomtatványok, írószerek támogatják, melyekkel a terveket és az eredményeket rögzíti.

Kivel találkozik munkája során?

A gyógytornász, munkája során, a betegeken kívül kapcsolatot tart közvetlen munkatársaival, vezetőjével. Tevékenysége ellátásakor együttműködik többek között:

?      orvosokkal;

?      ápolónőkkel;

?      fizioterápiai asszisztenssel;

?      pszichológussal;

?      szociális gondozóval;

?      családtagokkal.

 

Hol végzi a munkáját?

A gyógytornász munkáját részben épületen belül (tornaterem, kórterem, rehabilitációs központ stb.) végzi, továbbá szabadtéri helyszíneken (uszoda, sportpálya) is dolgozhat, a betegek kezelésétől, vagy az egészségmegőrző programtól függően. Munkájának helyszíne attól is függ, hogy alkalmazottként dolgozik egy egészségügyi intézményben vagy magánvállalkozást üzemeltet – ez utóbbi esetben ugyanis egy nap több helyszínen is megfordulhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Amennyiben a gyógytornász alkalmazottként dolgozik egy egészségügyi intézményben, pl. kórház vagy rendelőintézet, úgy váltott műszak jellemzi a munkaidejét, azaz van, hogy délelőtti van, hogy délutáni műszakban látja el feladatait – heti átlagban összesen 40 órában hétfőtől péntekig. Ha saját vállalkozást vezet, akkor munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de ez esetben is figyelemmel kell lennie a betegek igényeire, így nem ritka, hogy kora reggel vagy késő este dolgozik

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gyógytornász munkavégzése környezeti, egészségre ártalmas tényezővel nem jár együtt, valamint komolyabb baleseti veszéllyel sem kell számolnia. Ezzel együtt azonban nagy figyelemmel kell végezni a munkáját, mert:

?      az egész napos álló munka fizikai megterheléssel járhat;

?      további baleseti lehetőséget hordoz a különböző helyszínekre történő utazás, különösen akkor, ha a gyógytornász maga vezeti járművét.

A munkavédelmi előírások betartásával ezek veszélye csökkenthető.

A gyógytornász munkavégzése közepesen nehéz fizikai igénybevétellel járó tevékenység. Az emelés, cipelés, térdelés és egyéb, kényszertesthelyzettel járó mozdulatok gerincproblémákat okozhatnak. Munkájában fontos szerepe van a kommunikációnak (instrukciók, tanácsadás, időnként hangos beszéd). Lelki, érzelmi igénybevételt jelenthet a fokozott odafigyelést igénylő munkavégzésen túl, a veleszületetten, betegség vagy baleset következtében súlyosan mozgáskorlátozottak kezelése.

A nehézségek a munkaidőt követő kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységekkel ellensúlyozhatók.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Gyógytornász
Felsőoktatási szak neve: Ápolás és betegellátás alapképzési szak (BSc)

A munkakör betöltéséhez a gyógytornász végzettség megszerzése szükséges, mely Ápolás és betegellátás alapképzési szakon (BSc) szerezhető meg. Ahhoz, hogy a gyógytornászképzést elkezdhesd, először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a gyógytornászképzésre egy egészségügyi irányultságú felsőoktatási intézménybe, amelynek elvégzése 8 félévet vesz igénybe.

Hogy a gyógytornász munkához szükséges szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban;

?      biológia-egészségtan – az emberi test felépítésének megismerése céljából;

?      testnevelés és sport – a helyes mozdulatok kialakításához, bemutatásához, valamint a jó fizikai állapot biztosításához, amivel lehetséges a speciális mozgások elsajátítása, a szükséges állóképesség megalapozása;

?      kémia – segít megérteni gyógyszerek hatását az emberi szervezetre.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gyógytornász?

Minimum 140 000 Ft - Maximum 190 000 Ft

A gyógytornász átlagos havi keresete hazánkban bruttó 165.000 forint körül alakul. Életkortól, tapasztalattól, az országon belüli elhelyezkedéstől függően havi bruttó 140.000 forint és 190.000 forint között mozoghat országos viszonylatban. Saját vállalkozás vezetése esetén az elérhető kereset ettől felfelé és lefelé is jelentősen eltérhet a betegkör jellemzőitől, illetve a szakember ismertségétől, munkabírásától függően.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A gyógytornász szakmát művelők iránt mutatott kereslet egyre nagyobb a munkaerő piacon. Munkájukra számítanak a kórházak és rendelőintézeteken kívül az óvodákban, iskolákban és a növekvő számú magánintézetekben. Jelentősen megnövekedett az igény a gyógytornászok munkája iránt a megelőzésben is. Az aktuálisan megjelenő új ismeretek lehető leghamarabbi elsajátítása, és az idegen nyelv ismerte jelenthetnek versenyelőnyt a munkaerőpiacon.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A diploma megszerzése után a gyógytornászok kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban helyezkedhetnek el, valamint saját vállalkozást is indíthatnak. A végzettség megszerzésével a gyógytornász további munkakörökre is pályázhat:

?      Fizioterapeuta;

?      Humánkineziológus;

?      Kineziológus;

?      Manuálterapeuta;

?      Mozgásterapeuta.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, miért ártalmas a mozgásszegény, ülőtevékenység?

Ha valaki leül az íróasztalához, nem is gondol arra, hogy bár ül, ezzel mennyire terheli a gerincét és a keringési rendszerét. A helytelen tartás, az előre hajló testhelyzet nagy terhelést ró a gerincoszlopban a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokra. Amennyiben ez az állapot tartós, az ülést nem szakítja meg óránként egy 5-10 perces felállással egybekapcsolt testmozgás, úgy inkább előbb, mint utóbb bekövetkezik a figyelmeztető derékfájás, ami tartós túlterhelés esetén az ízületekben és a porckorongban is deformációt okozhat.

Szerinted a gyógytornász csak mozgásszervi problémákkal foglalkozik?

A köztudatban valóban ezek a legismertebb, és talán a legfontosabb alkalmazási területei a gyógytornának, de azért vannak más problémái is az embereknek, amin a gyógytornász segíteni tud. Ezekről azonban jóval kevesebbet hallani, mivel intim területet érintenek. A gyógytornászok így gyakorlatokat vezetnek a terhes anyukák részére, hogy könnyebb legyen a szülés, a változó korban lévőknek menopauza tornát és intim tornát vezényelnek, belgyógyászati és keringési betegek állapotát javítják a tornával.

Tudod-e, hogy mi a gyógytorna sajátossága?

Gyerekkorunk emléke az iskolai tornaóra, futással, kötélmászással, szekrényugrással. Aztán az átlagember leszokik a testmozgásról, elég neki a munkában végzett és a reggeli-esti utazással kapcsolatos. A napközbeni rossz tartás, kényszertesttartás, vagy csak a csontok hibás fejlődése előbb-utóbb a gerinc megbetegedéséhez, a mozgás fájdalmassá válásához vezet. A gyógytornász speciális gyakorlatokkal oldja az izmok görcsét és szabadítja fel az ízületek mozgástartományát. Ez a „torna” hatékonyan segíti a funkciók helyreállítását, és ami fontos: nincs korhoz kötve.

Hallottál már a McKenzie gyógytorna-módszerről?

Valószínűleg amióta az ember felegyenesedett, azóta kínozza a hátfájás. Ennek a fájdalomnak többféle forrása van, és ezek többsége visszavezethető a gerinc állapotára. Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász, tapasztalatai alapján a gerincpanaszok eredetének kiderítésére kidolgozott egy vizsgálat módszert, valamint kezelésükre egy speciális rendszert. Ez alapján a manuálterápiát ötvözi a beteg saját maga által végzendő (gyógy)tornagyakorlataival. Szemben a hagyományossal, a McKenzie-féle beavatkozás a finom, laza mozg(at)áson alapszik.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.gyogytornaszok.hu

?      www.mckenziemodszer.hu – Magyarországi McKenzie Intézet

?      Hoppenfeld: A gerinc és a végtagok fizikális vizsgálata. Medicina Kiadó. 2008.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Krisztina, gyógytornász mondta: „Eleinte nehéz volt olyan feladatokat végeztetnem a betegekkel, ami szemmel láthatóan fájdalmat okozott, még ha tudtam is, hogy erre van szükségük. A hátfájás, derékfájás, nyakfájdalmak és még sok más betegség megelőzése és kezelése azonban elképzelhetetlen gyógytorna nélkül. Nemcsak akkor nyújthat segítséget, ha mozgásszervi panaszaink vannak, hanem különböző reumatológiai, neurológiai, szív- és érrendszeri, légzőszervi problémák esetében is. A gyógytorna folyamatosan fejlődik, így lehetséges, hogy nem csak a betegségeket kezeljük, hanem segítünk megelőzni is azokat. Számomra nagy öröm, ha hosszan tartó kezeléssorozat után betegem könnyen, fájdalom nélkül távozik.”