Tartsd velünk az irányt!

Körzeti védőnő

Mit kell tudni a körzeti védőnőről?

A védőnők az egész országra kiterjedő szolgálatot látnak el, amely az egészségügyi alapellátás része. Munkájuk elsődleges célja az anya-, csecsemő-, ifjúság- és családvédelem, a családok egészségének megőrzése, és az egészségromlás megelőzése. Mindezek érdekében megelőző tevékenységet és egészségfejlesztést végeznek. Felkészítik a nőket a szülésre, az újszülött fogadására és ellátására, valamint tájékoztatják a családokat az életkorhoz kötött védőoltások szükségességéről, és megszervezik azok beadását is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz más embereken segíteni, türelmesen és figyelemmel meghallgatod problémáikat, és szívesen keresel rájuk megoldást. Ha együtt tudsz érezni másokkal és örömmel beszélgetsz velük, képes leszel bizalmi viszonyt kialakítani az édesanyákkal és családjukkal, ami nagyon fontos ebben a szakmában. Lényeges lehet továbbá, hogy felelősségteljesen és körültekintően hozz döntéseket, hiszen ez is kulcsfontosságú része a munkának. Ha jól tudod megszervezni a teendőidet, élvezni fogod a munkádat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először is sikeresen le kell érettségizned – ezt gimnáziumban vagy egészségügyi szakközépiskolában érdemes megtenned. A szakképzettség megszerzésére a felsőoktatásban, Egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon (BSc) van lehetőséged.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Közösségi
 • Megvalósító

Körzeti védőnőként fontos, hogy szeress mások számára hasznos, segítő tevékenységet végezni. Lényeges, hogy szívesen kommunikálj másokkal, érdeklődő és nyitott légy, mert csak így tudsz oldott, bizalmi légkört kialakítani a kismamákkal, illetve a gyermekekkel. Előnyös továbbá, ha nem okoz problémát a szabályok és a határidők betartása. Ha kedveled a jól szervezett munkát, amit jól bevált módszerek alapján, felelősséged pontos ismeretében végezhetsz, élvezni fogod a védőnői munkát.

Körzeti védőnőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Körzeti védőnőként munkád célja a várandós anyák vizsgálata és ellátása információkkal, amelyekkel sikeresen átsegítheted őket a terhességen, a szülésen, majd a gyermeknevelés első lépésein. Hogy szakszerűen és eredményesen végezhesd el feladataidat, a következő képességekkel és készségekkel érdemes rendelkezned:

 • Empátia, mert munkád során gyakran találkozol sérült gyermeket nevelő és hátrányos helyzetű családokkal;
 • Felelősségtudat, hogy a kismamák minden kérdésére és problémájára az azt megillető figyelmet fordíthasd;
 • Kommunikációs képesség, hiszen nagyon fontos, hogy jó kapcsolatot alakíts ki a várandós anyákkal, és megbízzanak benned;
 • Figyelem, hogy körültekintő lehess a kismamák vizsgálata közben, és így megelőzhesd az esetlegesen kialakuló rendellenességeket;
 • Önállóság, mert ebben a szakmában a döntéseket egyedül kell meghoznod;
 • Szervezőképesség, mivel számtalan napi teendődet úgy kell beosztanod, hogy mindenre jusson idő.

Mindezek mellett nem árt, ha jó a fizikai erőnléted, hiszen védőnőként sokat kell gyalogolnod és állva dolgoznod, ami megerőltetheti a hátat és a gerincet.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A körzeti védőnő elsősorban szellemi munkát végez, azonban a várandós anyák vizsgálata, valamint a hozzájuk való eljutás megkívánja bizonyos egészségügyi tényezők meglétét, mint például:

 • ép végtagok – hogy képes legyen eljutni pácienseihez, és az alapvető vizsgálatokat elvégezni,
 • jó látás és szaglás – mert ezeknek az érzékszerveknek a segítségével tudja legegyszerűbben felismerni a kialakuló rendellenességeket és komplikációkat;
 • jó hallás és érthető beszéd – hogy meg tudja magát értetni a várandós anyákkal és családjukkal, és jó viszonyba kerülhessenek.

Enyhe látássérülés esetén is betölthető ez a munkakör, megfelelő szemüveg viselésével. Halláskárosodás esetén, a jó beszédértést biztosító hallókészülék használatával végezhető a tevékenység.

Mi jellemző a körzeti védőnő munkájára?
Személyközpontú (90%)
(90 - 10)
Tárgyias (10%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mit csinál a körzeti védőnő?

A védőnő legfontosabb feladata az anya- és gyermekvédelem. Munkája már a fogantatás előtt, családtervezéssel kapcsolatos tanácsadással és a nők anyai szerepre való felkészítésével kezdődik. Ezután végigköveti a terhességet, a szülést, valamint a gyermekgondozás folyamatát, egészen akár 18 éves korig. Mindeközben a következő feladatokat, tevékenységeket végezheti:

 • Figyelemmel kíséri a várandós anyuka állapotát. A 6-8. héttől kezdve rendszeresen méri a kismama testsúlyát és vérnyomását, valamint gyarapodását.
 • Közreműködik a rendellenességek, elváltozások megelőzésében. Ennek érdekében elvégzi vagy elvégezteti a várandós nő egészségi állapotával kapcsolatos alapvető vizsgálatokat, mint például a vér- és vizeletvizsgálat.
 • Kiállítja a gondozási könyvet. Ezt a terhesgondozás első alkalmakor teszi meg, és ebben jegyzi fel az előző pontokban említett méréseinek, vizsgálatainak eredményeit, valamint saját megállapításait is rögzíti.
 • Folyamatos tájékoztatást nyújt a várandós anyának a rá vonatkozó jogosultságokról.
 • Tanácsokkal, útmutatással látja el a kismamát a szülést, valamint a gyermekgondozás megkezdését illetően. Eközben elősegíti, hogy lehetséges legyen az anyatejes táplálás.
 • Tájékoztatja a családot az életkorhoz kötött védőoltások fontosságáról. Szükség esetén ezek beadását is megszervezi.
 • Bármilyen felmerülő probléma esetén egyeztet a kismamával. Adott esetben akár személyes jellegű gondok megoldásában is segédkezik.
 • Elvégzi az időnként kötelező vizsgálatokat az újszülöttön.
 • Részt vesz a gyermekvédelemben. Szükség esetén megfelelő hatósági intézkedést kezdeményezhet.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A védőnő munkája megkívánja különböző eszközök használatát, ugyanis ezek nélkül nem tudná szakszerűen elvégezni feladatait:

 • mérőszalag;
 • vérnyomásmérő;
 • mérleg;
 • különféle látásvizsgáló táblák;
 • orvosi spatula: például a torok és a nyelőcső vizsgálatához.

Ezek mellett a védőnő gyakran használ különböző gyorsteszteket, amelyekkel például a vizelet- és vércukor vizsgálatot tudja elvégezni. Feljegyzéseinek készítéséhez tollat, papírt és számítógépet használ. A várandós anyákkal telefonon keresztül tartja a kapcsolatot.

Kivel találkozik munkája során?

A körzeti védőnő munkája végzése közben elsősorban várandós és kisgyerekes anyákkal találkozik, illetve természetesen gyermekeikkel. Nagyon fontos, hogy velük és esetlegesen egyéb családtagjaikkal is képes legyen jó kapcsolatot ápolni, hiszen ez elengedhetetlen a kölcsönös bizalom kialakításához. Alapvetően önállóan végzi szakmai feladatait, azonban gyakran kapcsolatba kerülhet:

 • szakorvosokkal;
 • dietetikusokkal;
 • gyógytornászokkal;
 • gyógyszerészekkel.

Ezeken kívül adott esetben kötelessége felvenni a kapcsolatot különféle gyermekjóléti és társadalmi szakemberekkel, őket értesíti, például ha úgy ítéli meg, hogy egy kisgyermek nem megfelelő életkörülmények között él. 

Hol végzi a munkáját?

A védőnő munkáját változó munkahelyeken végzi. Általában egészségügyi vagy közintézményben dolgozik, mint például kórház vagy a helységi egészségügyi központ. Itt rendelőben fogadja a családokat. Rendelőjében tárolja a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges eszközeit, valamint a tájékoztató anyagait is. A kismama lakására is gyakran ellátogat, ilyenkor út közben sok időt tölt el a szabad levegőn is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A körzeti védőnő munkáját váltakozó munkarendben végzi, vagyis nem mindig ugyanakkor dolgozik. Általában hét közben végzi feladatait, de előfordul, hogy hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznia kell. Erre azért van szükség, mert a várandós nőknek, és az újszülöttet nevelőknek bármilyen helyzetben kérdéseik merülhetnek fel, amiket elsősorban neki tudnak feltenni.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A védőnőt munkája során különböző ártalmak érhetik:

 • fertőzésveszéllyel járhat a sok személyes találkozás, hiszen újszülöttet nevelő pácienseit saját környezetükben, otthonukban is fel kell keresnie;
 • baleseti veszélyforrást jelenthetnek utazás közben az időjárás viszontagságai és esetlegesen a rossz útviszonyok;
 • érzelmi megterheléssel járhat egyesek számára a szomorúan záródó terhességekkel, sérült gyerekekkel, vagy hátrányos helyzetű emberekkel való találkozás.

Ezek a veszélyek odafigyeléssel és a fertőtlenítési előírások betartásával megelőzhetőek.

A körzeti védőnő feladatainak végzése szellemi és könnyű fizikai megerőltetéssel egyaránt járnak. Fizikai igénybevételt jelenthet a páciensekhez való ellátogatás, az alkalmanként több órán át álló helyzetben történő munkavégzés, valamint alkalmanként kisebb súlyokat, például újszülötteket is emelnie kell.

Pszichikai igénybevételt elsősorban az olyan családokhoz való ellátogatás jelenthet, amelyek hátrányos helyzetűek, esetleg beteg gyermeket nevelnek. Szellemileg megerőltető lehet továbbá a kismamák folyamatos tájékoztatása is az őket érintő kérdésekben. Mivel a körzeti védőnőt munkája során pszichikai és fizikai megerőltetés egyaránt éri, nagyon fontos számára, hogy elegendő időt fordítson a pihenésre.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Védőnő
Felsőoktatási szak neve: Egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak (Bsc)

Az erre a szakra való bekerüléshez először is le kell érettségizned, amit gimnáziumban vagy egészségügyi szakközépiskolában érdemes megtenned.

A munkakör betöltéséhez védőnő szakképzettség szükséges, amely egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon (Bsc), védőnő szakirányon szerezhető meg.

Ahhoz, hogy a védőnői szakma gyakorlásához szükséges összes alaptudást elsajátíthasd, a következő tantárgyakban érdemes jó eredményt elérned:

 • biológia-egészségtan – hiszen alaposan ismerned kell az emberi testet;
 • kémia – hogy a gyógyszerek élettani hatásait ismerhesd;
 • természetismeret;
 • kommunikáció, magyar nyelv és irodalom – mert a családokkal bizalmi viszonyt kell kialakítanod;
 • testnevelés – hogy a fizikai igénybevétellel járó feladatokat is maradéktalanul elvégezhesd.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Körzeti védőnő?

Minimum 150 000 Ft - Maximum 210 000 Ft

A Körzeti védőnő havi átlagkereset bruttó 175.000 Ft körül alakul Magyarországon. Az országos átlagot tekintve a kereseti sáv bruttó 150.000 és 210.000 Ft között mozog, ami függ a szakmában eltöltött évektől és az életkortól.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Magyarországon jelenleg hiány mutatkozik az egészségügyi foglalkozásúak terén, ezért a védőnők elhelyezkedési lehetőségei jónak mondhatóak. A védőnői szolgálat aktuálisan zajló megújítása miatt az ebben a szakmában elhelyezkedni kívánók előreláthatóak könnyen találnak majd munkát, valószínűleg nem fog problémát jelenteni az elhelyezkedés.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Védőnő szakképesítést megszerzők kifejezetten széles lehetőségekkel rendelkeznek az elhelyezkedést illetően: gyermekgyógyászati, szülészet-nőgyógyászati, gyógypedagógiai és gyermekvédelmi intézményekben is lehetőség van munkát vállalni, csakúgy, mint kórházakban és oktatási intézményekben. A betölthető munkakörök többek között ezek:

 • családgondozó védőnő;
 • családvédelmi szolgálatos védőnő;
 • ifjúsági védőnő;
 • iskolai védőnő.

Aki tovább szeretne tanulni, annak lehetősége van az orvos- és egészségtudomány képzési terület többféle mesterképzésére beiratkozni.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad-e, hogy a védőnő az újszülött reflexeit is ellenőrzi?

A baba különféle spontán reflexekkel rendelkezik születésekor, amelyek nagy része az életben maradási esélyeinek növelése miatt van jelen. Vizsgálatuk azért fontos, mert így kap képet a védőnő a csecsemő egészségi állapotáról. Ilyen reflexek például a fogóreflex, melynek köszönhetően az újszülött belekapaszkodik bármilyen, a tenyeréhez érő tárgyba, vagy a keresőreflex, melynek megléte esetén, ha a csecsemő arcához érünk, ösztönösen arra fordítja a fejét.

Szerinted miért jelentős a vérnyomásmérő a védőnők életében?

A védőnő munkájában fontos szerepet játszik a vérnyomásmérő használata, mert a terhesség alatt a kismama, majd a szülést követően az újszülött vizsgálatához is szükség van rá. A védőnő a vérnyomásmérő mandzsettáját a felkarra helyezi, és abba levegőt pumpál, mindaddig, ameddig az artériás keringést elnyomja. Ezt követően a levegőt fokozatosan kiengedve megjelenik a pulzus. Ezt az értéket leolvasva kapja a felső értéket (szisztolés), majd a pulzuserősség állandósulásával megkapja az alsó értéket (diasztolés) is.

Hallottál már a Védőnők napjáról (június 13.)?

1915. június 13-án született meg Budapesten, Stefánia belga királyi hercegnő védnöksége alatt az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére”, ezen belül pedig a Védőnői Szolgálat. A gondozóképzést 1916-ban a Stefánia Szövetség indította el, Heim Pál kezdeményezésére, majd 1989-ben vált főiskolai diplomás képzéssé. Ma a hazánkban dolgozó védőnőket a Magyar Védőnők Egyesülete fogja össze, mottója: „Védőnők az egészséges, boldog családokért”.

Szerinted miért zöld kereszt a védőnők szimbóluma?

1927-ben alakult meg a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat, Johan Béla kezdeményezésére. A nemzetközi környezetvédő zöld mozgalmakra utalva „Zöldkereszt” Egészségvédelmi Szolgálatnak nevezte el. A szolgálat védőnői 1930-tól olyan képzésben részesültek, amely ápolónői és védőnői oklevelet is adott. Ez azért volt praktikus, mert az otthoni gondozás során felmerülő, ápolással kapcsolatos feladatok megoldására is felkészítette a védőnőket.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.mave.hu – a Magyar Védőnők Egyesületének hivatalos honlapja
 • Odent: A szeretet tudományosítása. Napvilág Születésház. 2003.
 • Varga-Suhai: Szülés és születés. Lélektanon innen és túl. Pólya Kiadó. 2010.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Bernadett, aki 21 éve védőnőként dolgozik, így nyilatkozott munkájáról: „Védőnőként hatalmas felelősség hárul rám munkám során, mivel a körzetemhez tartozó várandós anyukák mindannyian engem keresnek meg a kérdéseikkel és problémáikkal. Ezt a munkát csak felelősségteljesen és titoktartás mellett lehet végezni, mert a családok gyakran nagyon személyes dolgokat osztanak meg velem, törekednem kell mindig a lehető legjobb tanácsot adni. Ugyanakkor csodálatos érzés, hogy az az édesanya, aki még az első terhessége előtt jött el hozzám először beszélgetni, már több mint 12 éve, 3 gyerek után is hozzám jár. Fantasztikus élmény, hogy ilyen sok embernek segíthetek.”