Tartsd velünk az irányt!

Egészségügyi dokumentátor

Mit kell tudni az egészségügyi dokumentátorról?

Az egészségügyi dokumentátor egészségügyi adminisztrációs és betegfelvételi rendszereket tart karban: a betegek adatait és az elvégzett vizsgálatok nyilvántartását vezeti, frissíti. E tevékenységével a beteget kezelő orvos munkáját segíti, azáltal, hogy az orvos tudni fogja, mi történt eddig a beteggel, így milyen kezelés lehet hasznos a továbbiakban, milyen gyógyszerekre érzékeny stb. Alkalmazottként dolgozik kórházakban, rendelőintézetekben, különböző szociális és egészségügyi intézményekben.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekelnek az adatbázisok, azokban pontosságoddal és rendszerezési képességeddel könnyedén tartasz rendet. Ha pontosan rögzítesz, vezetsz adatokat, nyilvántartásokat. Mivel mindezt az egészségügyben teszed majd, jó, ha szereted a felelősségteljes munkát, hiszen egy-egy hiba komoly kárt tehet az adott beteg egészségében. Ha úgy gondolod, örömmel tölt el majd, ha munkáddal segítesz másokon, legyen szó az orvosról, aki nagyban támaszkodhat a munkádra a kezelés során. A betegről, akinek ugyancsak könnyebbség, hogy nem kell minden orvosi beavatkozásra, gyógyszerre emlékeznie, azokról beszámolnia, munkádban mindennapi sikereket fogsz elérni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejeztével egy gimnáziumba vagy – egészségügyi – szakközépiskolában le kell érettségizned, majd az egészségügyi asszisztens szakképesítést kell megszerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Megvalósító
  • Közösségi

Abban az esetben fogod élvezni a munkádat egészségügyi dokumentátorként, ha nemcsak elfogadod, de fontosnak is tartod, hogy mindig tudd majd, mit várnak el tőled. Legyen az, bizonyos adatok megfelelő adatbázisba történő felvezetéséről, vagy határidőkről. Fontos, hogy az aprólékos, sok odafigyelést jelentő munkák, például, a gyógyszerek és betegségek latin szavainak rögzítése könnyedén menjen, hiszen ezzel naponta fogsz találkozni. Ha jó érzéssel tölt el, hogy munkáddal segítséget nyújtasz az orvosoknak és a betegeknek egyaránt, gondoskodsz róluk, támogatod őket, és ehhez szívesen beszélgetsz, egyeztetsz velük, munkád során mindennapi sikereket élhetsz majd meg.

Egészségügyi dokumentátorként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Az egészségügyi dokumentátor munkája részben emberekhez kötődik, akikkel jó kapcsolatot kell rövid időn belül kialakítania, hogy az információkat, adatokat pontosan tudja majd rögzíteni. Ugyanakkor a számítógéppel történő pontos munka is követelmény, hiszen az általa felvezetett adatok további orvosi kezelések alapját fogják jelenteni. Ezek sikeres elvégzéséhez jó, ha a következő készségekkel, képességekkel rendelkezel:

?      Rendszerezés, aminek az adminisztrációnál, adatrögzítésnél veszed nagy hasznát;

?      Kommunikációs képesség, az orvosokkal, munkatársakkal történő, illetve a betegekkel és azok hozzátartozóival való kapcsolattartási feladatok kívánják meg;

?      Felelősségtudat, hogy a betegeket érintő kérdésben körültekintetően járhass el,mert munkád minősége, pontossága, precizitása emberek egészségét befolyásolja;

?      Figyelem, hogy minden felmerülő problémára az azt megillető figyelmet fordíthasd, hiszen ezzel a betegek szakszerű ellátását biztosíthatod majd;

?      Konfliktuskezelés, stressztűrés, mert munkád során például türelmetlen, feszült betegekkel találkozol, akikkel az esetleges nézeteltéréseket udvariasan kell majd kezelned.

Fontos még, hogy mindig jól ápolt, igényes megjelenésű legyél, amellyel jó benyomást és bizalmat kelthetsz a munkatársaidban, betegekben és a hozzátartózóik körében.  

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az egészségügyi dokumentátorokkal szembeni egészségügyi elvárások alapját a kapcsolattartás és az adminisztrációs feladatok határozzák meg:

?      jó látás – a dokumentációk kezelésének pontossága végett;

?      ép hallás – a betegekkel, kollégákkal való egyeztetések során;

?      ép karok, kezek, ujjak – a számítógép gyors és könnyed kezelése érdekében.

A munkahely akadálymentesítésével – például, liftek, kapaszkodók, csúszásgátlók felszerelése – munkaköri részfeladatokat mozgássérültek is végezhetnek.

Mi jellemző az egészségügyi dokumentátor munkájára?
Személyközpontú (25%)
(25 - 75)
Tárgyias (75%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál az egészségügyi dokumentátor?

Az egészségügyi dokumentátornak különböző adatokat kell rögzítenie az egészségügy mára egyre bonyolultabb, ugyanakkor egyre modernebb adatbázisaiba. A betegekkel való kapcsolattartás is a feladatai közé tartozik. Az egészségügyi dokumentátor által végzett feladatok elsősorban a következőek:

?      Összeállítja a napi beteglétszámot. Az időpontok alapján összeírja az egészségügyi intézmény által aznapra várt betegeket, majd leadja a létszámot a betegfelvételi iroda munkatársainak.

?      Összeállítja a páciensek egészségügyi dokumentációját és karban is tartja azokat. Naprakészen dokumentálja a páciensek állapotát és a kezelésüket.

?      Az intézmény külső és belső kapcsolatait rendezi. Külső – például, más kórházak vagy társadalombiztosítási szerv – és belső – társosztályok vagy gazdasági osztály – levelezéseket intéz, kapcsolatot tart az intézmény dolgozóival.

?      Különféle egészségügyi dokumentációs nyilvántartásokat, valamint tárolási és lekérdezési rendszereket tervez, fejleszt, karbantart. Ezekhez az adatok tárolásánál, gyűjtésénél van nagy szükség, hogy minden információ az orvos rendelkezésére álljon a betegről a kezelésnél.

?      Kitölti az igazolásokat, a táppénzes papírokat, és kezeli a beteggel kapcsolatos nyilvántartásokat. Ezekkel a tevékenységekkel a kezelő orvos munkáját segíti, hiszen leveszi a válláról az adminisztrációs feladatokat.

?      Védi az egészségügyi dokumentáció biztonságát. Biztosítania kell a titoktartást, illetve azt, hogy információhoz csak a jogosult személy jusson.

?      Helyettesítési feladatokat lát el. Szükség esetén az ápolási igazgató utasítására bármely fekvőbeteg-ellátó osztályon, vagy szakrendelőben helyettesítheti a munkatársait, amennyiben az adott területen van szakmai tapasztalata.

?      Vizsgálatoknál és beavatkozásoknál asszisztál, segédkezik. Az orvos munkáját, annak utasítása szerint segíti a kezelés során.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az egészségügyi dokumentátor főként olyan eszközöket használ, melyek az adminisztrációs és ügyviteli feladataihoz szükségesek, illetve amelyek a betegekkel vagy az intézmény dolgozóival való kapcsolattartást segítik:

?      számítógép megfelelő orvosi és adminisztrációs szoftverekkel;

?      egészségügyi dokumentációs nyilvántartások;

?      tárolási, lekérdezési rendszerek;

?      irodatechnikai eszközök: telefon, nyomtató, fénymásoló; papír, toll, iratkezelők.

Munkájának része az egyes szakrendelők speciális dokumentumainak, dokumentációs formanyomtatványoknak, betegforgalmi dokumentumoknak, igazolásoknak és táppénzes papíroknak a kitöltése.

Kivel találkozik munkája során?

Az egészségügyi dokumentátor elsősorban orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal és az intézmény vezetőjével működik együtt. A közvetlen kollégákon kívül kapcsolatban áll még:

?      betegekkel;

?      betegek hozzátartozóival;

?      más intézmények dolgozóival, akikkel az általa képviselt egészségügyi intézmény kapcsolatban áll.

 

Hol végzi a munkáját?

Az egészségügyi dokumentátor munkáját jellemzően irodában vagy az intézmény fogadó helyiségében, egészségügyi intézményekben végzi, amely lehet kórház, rendelőintézet, szociális intézmény vagy más egészségügyi intézmény. Feladatait jó megvilágításban, számítógép előtt ülve látja el.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az egészségügyi dokumentátor munkaidő beosztását tekintve váltakozó munkarendben dolgozik, azaz van olyan nap, amikor kora reggel kezdi a műszakot, van, hogy délben, és onnantól számított 8 órán keresztül látja el munkáját. Munkaideje nagyban függ a betegek létszámától, illetve a hozzájuk kapcsolódó feladatok és dokumentumok mennyiségétől.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az egészségügyi dokumentátor munkája során hosszasan ül számítógép előtt, így a környezeti ártalmak is elsősorban ehhez kapcsolódnak:

?      az ülő munka miatt kialakulhatnak hát- és gerincbántalmak;

?      a nagyrészt számítógép előtt töltött munkaidő látásromlást eredményezhet;

?      a betegek között végzett munka miatt fokozottan ki van téve fertőzésveszélynek is.

Korszerű monitor használatával, valamint a végtagok rendszeres átmozgatásával és szemtornával a munkavégzésből származó káros hatások enyhíthetők, kiküszöbölhetők.

Az egészségügyi dokumentátor szellemi munkát végez, a fizikai nehézségek a munka számítógép előtt végzett, hosszantartó ülőmunka jellegéből fakad. Az adminisztrációs jellegű munkája főként szellemi megterheléssel jár:

?      fokozott figyelmet igényel a sok – esetenként egyhangú – dokumentálás;

?      betegekkel és hozzátartozóikkal való kapcsolattartás okozta feszültség.

Ezek ellensúlyozására ajánlott a szabadidőt kikapcsolódással, pihenéssel tölteni.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Egészségügyi asszisztens (54 720 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Egészségügyi asszisztens szakképesítés megszerzése szükséges, melynek megkezdéséhez elsőként az általános iskolát kell befejezned. Ezt követően egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában kell leérettségizned. Gimnáziumi érettségi után 2 év alatt, egészségügyi szakközépiskola után 1 év alatt szerezhető meg. Ha megfeleltél a képzés megkezdését megelőzően az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, akkor kezdheted el a fenti szakképzést.

Ahhoz, hogy a szakképzés során tanultakat könnyen elsajátítsd, jó, ha a következő tantárgyakban már most otthonosan mozogsz:

?      biológia-egészségtan – például az orvosi szakszavak megértése végett;

?      természettudományi gyakorlatok – az egészségügyhöz szükséges gyakorlatias tudást adja meg;

?      kémia – ugyancsak az egészségügyben történő munkavégzés érdekében;

?      kommunikáció-magyar nyelv és irodalom – hogy jól és könnyebben tudjad magad kifejezni az emberekkel való kapcsolattartás során.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Egészségügyi dokumentátor?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 155 000 Ft

Az egészségügyi dokumentátor átlagkeresete havi bruttó 145.000 Ft. Az állami szektorban dolgozók keresete a közalkalmazotti bértáblában meghatározottak szerint alakul, ami az életkort és a munkatapasztalatot veszi elsősorban figyelembe, így az országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 118.000 és 155.000 Ft között mozog. A magánszférában dolgozók keresetét egyéni megállapodások alakítják.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az egészségügyi dokumentátorok körében az elmúlt évek adatai alapján nincs jelentős változás a munkaerő keresletben. Földrajzi tekintetben eltérések azonban mutatkozhatnak az elhelyezkedési lehetőségek terén: a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban, ahol az egészségügyi ellátórendszer kiterjedtebb és fejlettebb, ott az elhelyezkedési esélyek is jobbak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően járó beteg szakrendelőkben, gondozókban lehet elhelyezkedni, nemcsak Egészségügyi dokumentátori munkakörben, hanem Általános vagy Egyéb asszisztens munkakörben is.

A szakasszisztensi feladatok ellátásához ajánlott elvégezni az Aneszteziológiai szakasszisztens, Fizioterápiás szakasszisztens, Kardiológiai és angiológiai szakasszisztens, Endoszkópos szakasszisztens, Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus, Klinikai neurofiziológiai szakasszisztens, Műtéti szakasszisztens vagy az Ergoterapeuta szakképesítést.

Ezek egyikének elvégzését követően már az Aneszteziológiai szakasszisztens, Műtős szakasszisztens, vagy további, jellemzően szakasszisztensi munkaköröket is betölthet a szakember.

Az egészségügyi ágazati szakközépiskolában megszerzett ismeretek további elmélyítésére, és felsőfokú végzettség megszerzésére a felsőoktatási intézmények egészségtudományi karai nyújtanak lehetőséget.

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy miért írt Csehov drámát a 6-os számú kórteremről?

Anton Pavlovics Csehov, az orosz irodalom nagyszerű drámaírója talán egyik leghíresebb drámája A 6-os számú kórterem. Az író civil foglalkozása orvos volt és feltehetőleg egy, a munkája során szerzett élménye ihlette meg őt a méltán híres dráma megírásában. Csehov az 1884-ben megszerzett orvosi diplomáját követően másfél évig praktizált, ezt követően azonban hosszú időre felhagyott az orvosi gyakorlattal és inkább az irodalomnak szentelte életét.

Tudod-e, hogy kinek a gondolatai alapján tesznek esküt az orvosok?

Hippokratész görög orvos volt az ókorban, és ő vezette a kószi orvosi iskolát az ókori Görögországban. Őt tartják az orvostudomány alapítójának, az ókorban egyenesen Aszklépiosznak, a gyógyítás istenének földi leszármazottjának tartották. Hippokratész a híres esküjében felsorolja azokat a kötelességeit, amiket egész életében be kell tartania hivatása legtökéletesebb elvégzéséhez. Ilyen kötelességek például: mesterének tisztelete, az orvostudományának átadása a következő generációk orvosainak, a betegeket legjobb tudása szerint fogja mindig ellátni és soha nem tesz olyat, amiről tudja, hogy árt a betegnek. Erre esküsznek fel az orvosok mind a mai napig praxisuk kezdete előtt.

Hallottál már a kínaiak „orvosi csodájáról”?

Az úgynevezett akupunktúrás kezelést sokan a hagyományos kínai orvoslás csodájának tartják. A kezelés lényege, hogy az emberi test felszínéhez közeli területeket, pontokat mechanikusan ingerelnek, általában tű segítségével. Ez a terület sokszor nem is ugyanaz, ahonnan a probléma ered: ha valakinek fáj a feje, az akupunktúrás tűket például szúrhatják a kézfejébe. A gyógymódot nem csak a hagyományos emberi orvoslás területén használják, hanem például a pszichiátria és az állatorvoslás is alkalmazza.

Szerinted mi a köze Leonardo da Vincinek az orvostudományhoz?

Leonardo Da Vincinek az orvostudomány elsősorban anatómiai rajzai miatt tartozik köszönettel. Da Vinci ugyanis halottakon végzett kutatásainak köszönhetően felfedezte az emberi testnek olyan rejtelmeit, melyek addig ismeretlenek voltak a nagyvilág számára. Ezek a kutatásai és rajzai pontosították az emberi testről addig meglévő tudást, és hozzájárult a mai anatómia alapjaihoz. Egyik leghíresebb vázlata az úgynevezett Vitruvius-tanulmány, mely az emberi test arányait volt hivatott bemutatni.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.egeszsegugy.hupont.hu/264/egeszsegugyi-dokumentacio-alapjai

?      www.egeszsegugy.lap.hu

?      Simon – Sótonyi - Pilling: Rezidensképzés: Egészségügyi dokumentáció - Minőségbiztosítás. Semmelweis Kiadó. 2005.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) -Éveként megjelenő kiadvány

?      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„El sem tudom képzelni, mi jelenthet nagyobb kalandot egy ember életében, mint az, ha más embereken tud segíteni. Az én munkám pedig ezt nap, mint nap lehetővé teszi. Legyen szó apró dolgokról, vagy éppen nagyobbakról, jó érzés tudni azt, hogy én is hozzá tudok járulni egy beteg gyógyulásához. Mikor fáradtabb vagyok, vagy csak rossz napom van, elég csak erre a tényre gondolnom és máris jobb kedvre derülök. Ehhez a munkához kell egyfajta elhivatottság, nem is mindig egyszerű, de a sok-sok év tapasztalata megerősített benne, hogy annak idején a legjobb döntés volt ezt a szakmát választani.” válaszolta Éva, kórházi munkatárs.