Tartsd velünk az irányt!

Orvosi laboratóriumi asszisztens

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Orvosi laboratóriumi asszisztens?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

A vérkép megfejtése – tájékoztató jelleggel

Vérsüllyedés (ideális érték: 1-20 mm/h): Szervezeten belüli gyulladások esetén olyan fehérjék keletkeznek, amelyek hatására az összekapcsolódó vérsejtek lesüllyednek a kémcső aljára. Ennek megfelelően a vérsüllyedés mutató ezen gyulladások felderítésének az egyik legmegbízhatóbb eszköze. Az ideálisnál magasabb érték vérszegénységre, vese- vagy májbetegségre egyaránt utalhat.

Fehérvérsejt-szám (ideális érték: 3-10): Az ideálisnál alacsonyabb érték valamilyen szervezeten belüli fertőzésre utal, de súlyos esetben akár csontvelőproblémákat is jelezhet. A túl magas értékből pedig szívproblémákra vagy valamilyen bakteriális megbetegedésre gyanakodhatunk.

Hemoglobin és hematokrit (ideális érték: 13-17 g/dl és 38-48%): Mindkét mutató a vörösvérsejtek oxigénszállítási képességét méri. Az ideálisnál magasabb érték esetén tüdő-, szív- vagy vesebetegség, alacsony érték esetén pedig vérszegénység, vagy vashiány állhat a háttérben.

Koleszterin (ideális érték: 5,2 mmol/L alatt): Túl sok koleszterin termelésekor fennáll a veszélye, hogy az nem jut el a megfelelő szervhez, hanem lerakódik az érfalakon. Túl magas érték esetén előfordulhatnak szív- és érrendszeri problémák, súlyos esetben agyvérzés.

A fenti információk tájékoztató, figyelemfelkeltő célzattal íródtak, nem minősülnek egészségügyi jellegű tájékoztatásnak!

Forrás: www.femina.hu

Latin

Derítsd ki, hogy az orvostudomány melyik ágát takarják az alábbi latin kifejezések!

Traumatológia
Pulmonológia
Kardiológia
Nefrológia
Neurológia
Endokrinológia
Oxiológia
Gasztroenterológia
Geriátria
Infektológia
Megfejtések:
Baleseti sebészet
Tüdőgyógyászat
A belgyógyászat szív- és érbetegségekkel foglalkozó ága
Vesegyógyászat
Az idegrendszer szervi megbetegedéseivel foglalkozó orvostudományi ág
A belső elválasztású mirigyek működésével, betegségeivel foglalkozó orvostudományi ág

Sürgősségi/életmentési orvostan
Az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozó orvostudományi ág
Az időskor betegségeivel foglalkozó orvostudományi ág
A fertőző betegségekkel foglalkozó orvostudományi ág

Az alattomos szalmonella

A szalmonella a láthatatlan veszélyek egyik leggyakoribb hordozójának számít otthonunkban. Ez a baktérium a kismamákat és kisgyermekeket különösen veszélyezteti. A fertőzés jellegzetes tünetei a hasmenés, hányás, fejfájás, láz.

A szalmonella legtöbbször elfogyasztott táplálékon keresztül jut a szervezetbe. A veszélyre eleinte semmi nem figyelmeztet, az elfogyasztott élelmiszereknek sem különös íze, sem szaga nem jelzi a fertőzés lehetőségét. A szalmonella baktériumok már 6 fokon osztódni kezdenek, de jellemzően 10-50 fok között szaporodnak. A nyári, folyamatos melegben kb. negyedóránként megduplázódik a kórokozók száma, amelyek aztán az élelmiszerek felületén még hónapokig életképesek maradhatnak. A meleg lehet azonban az egyik ellenszer is a baktérium ellen - mivel a 70 fok feletti hőmérsékleten a szalmonella elpusztul. Húsok esetében legalább 10, a főtt tojásnál legalább 5 percig szükséges, hogy a belsejükben is 70 fok legyen, hogy minden veszélyforrás megszűnjön.

A szalmonella legfőbb előfordulási helye a nyers hús és a tojás. Húsok között is előkelő helyen szerepelnek a szárnyasok: a csirke, a pulyka, a kacsa, a liba. A nyers húsok szinte mindegyikében található szalmonellát, de nem akkora mennyiségben, amely egészséges felnőtt szervezetében betegséget okozhatna. A gyerekeknek és a kismamáknak azonban ez a kisebb mennyiség is veszélyes lehet.

Egy egészséges felnőtt szervezetében kb. 10.000 – 1.000.000 csíra jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, a gyerekek, a terhes nők, az idősek és a legyengült immunrendszer már 100 csírától megfertőződhetnek. A fertőzés lappangási ideje 5 órától egy hétig is húzódhat. A gyógyult beteg azonban tudtán kívül fél év múlva is fertőzhet még, akár csak az élelmiszer megérintésével is, mert a szervezet kb. a gyógyulást követően 1-6 hónappal később üríti a baktériumokat.

Tévhitek az őssejttel kapcsolatban

- Magyarországon nem használják fel a köldökzsinórvért: hamis. Már 2002 óta rendszeresen végeznek köldökzsinórvér-őssejt beültetést, számuk meghaladta a százat. A köldökzsinórvér gyógyászati felhasználásának lehetőségei egyre bővülnek: használják például rosszindulatú daganatos megbetegedések, csontvelő-elváltozások, vörösvérsejt-megbetegedések és immunbetegségek esetén. Hazánkban jelenleg 5 őssejt-transzplantációs centrum van. Az őssejt-transzplantáció az OEP által támogatott egészségügyi ellátás.

- A köldökzsinórvért az egész család fel tudja használni: hamis. A tárolt köldökzsinórvér csak annál használható fel kezeléshez (az antigének további vizsgálata nélkül), akitől levették. Az összeférhetőségi vizsgálatok eredményének függvényében esetleg még a beteg testvérénél is felhasználhatóvá válik.

- A családi köldökzsinórvér-bankok Magyarországon illegálisak: hamis. A 60/2003. (X. 20.) EszCsM. rendelet megteremtette az őssejtbankok egészségügyi szolgáltatásként való működtetéséhez szükséges törvényi kereteket.

- Fertőzött köldökzsinórvér nem használható: hamis. A döntés egy fertőzött minta esetleges felhasználásáról (ami a teljes állomány 5-7%-ában jelenik meg) kizárólag a transzplantációt végző intézet kezében van. Az, hogy felhasználják-e a mintát, azon múlik, hogy milyen mikrobával fertőzött a vér és milyenek a transzplantáció körülményei. A szakirodalomban sok olyan eset jelenik meg, ahol fertőzött köldökzsinórvért használtak. Az álláspont megfelel az európai törvényeknek (Európai Tanács 2006/17/WE. számú direktívája) és az AABB (American Associaton of Blood Bank) elvárásainak is.

Tájékozódási lehetőségek