Tartsd velünk az irányt!

Látszerész

Mit kell tudni a látszerészről?

A látszerész egyrészt kereskedői, másrészt kézműves szakemberi munkát végez, így tevékenysége változatos. Orvosi recept alapján szemüveget készít, illetve boltban optikai és fotózáshoz szükséges műszereket, eszközöket árusít, tájékoztatást ad a szemüveg vagy kontaktlencse használatáról, gondozásáról. A vevő által kiválasztott kerethez meghatározza legjobb lencsét, azt megrendeli, és el is készíti a szemüveget. Látáspróbát végez, ellenőrzi a terméket.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…tetszetnek a szép szemüvegek, szívesen foglalkozol eladással, ugyanakkor az aprólékos munkavégzés eltérő szerszámokkal, gépekkel, mint például majd a lencsék csiszolása is örömmel tölt el. Ha van kézügyességed, figyelemmel vagy az emberek gondjaira, arra szívesen kínálsz megoldást, jól fogod magadat érezni e munka végzése közben.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először az érettségi vizsgát kell tenned egy gimnáziumban vagy – optikai ágazati – szakközépiskolában. Ezt követően végezheted el a Látszerész és fotócikk-kereskedő szakképzést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Irányító

A látszerész munka végzése ideális lesz számodra, ha a gyakorlatias vagy: szeretsz problémákat megoldani, tárgyakat – szemüvegek lencséit – készíteni, javítani, amihez szívesen használod kézügyességedet, műszereket, gépeket, pl. polírozógépet, forrasztót. Szívesen dolgozol utasítások szerint, amely érkezhet a főnöködtől, de a szem egészségét befolyásoló, orvosi és technikai szabályokból is adódhatnak. Ugyanakkor fontos, hogy képes legyél önállóan dolgozni, döntéseket hozni, adott helyeztet megszervezni, megoldani, hiszen a vásárlókkal te fogod a kapcsolatot tartani.

 

Látszerészként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A látszerész szakma gyakorlásához összetett szakmai ismeretekre lesz szükséged. Egyrészt ismerned kell azokat a gépeket, műszereket, amiket használsz majd, másrészt alapvető optikai és biológiai ismeretekkel is kell majd rendelkezned, hiszen látásukkal kapcsolatban is kérhetnek tanácsokat majd a vásárlók. Harmadrészt eladóként is talpraesetten kell majd dolgoznod, hogy a bolt forgalmát növeljed.  Sikeres munkavégzéshez a következő készségekkel, képességekkel kell rendelkezned:

 • Kézügyesség, ami az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatokhoz szükséges pl. a lencsék csiszolásához, szemüvegszár forrasztásához.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy szakszerűen használjad a szükséges műszereket, legyen az a dioptriamérő vagy fúrógép.
 • Empátia, hogy munkád során segítsed a vásárlókat döntéseik meghozatalában, a termék kiválasztásban.
 • Figyelem, pl. a lencse csiszolásakor elengedhetetlen, hogy csak arra összpontosíts.
 • Digitális kompetencia, részben a látásvizsgálatok során használt számítógépes programok esetében, részben a kereskedelmi, pl. árurendeléshez kapcsolódó szoftverek használatához.
 • Kommunikációs képesség a vevőkkel, szállítókkal történő egyeztetésekhez.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A látszerész munka során megfogalmazott egészségügyi elvárások az aprólékos munkavégzést és az eladói tevékenységet segítik elő:

 • ép karok, kezek, ujjak – többek között a termékek mozgatásához, a csiszolási munkához szükséges;
 • ép látás, jó látásélesség, színlátás – pl. a szemüveg lencsék kiválasztásához, beállításához elengedhetetlen;
 • tiszta beszéd és ép hallás – a vevőkkel, szállítókkal történő egyértelmű kommunikációhoz;
 • egészséges bőr – a vevőkkel való kapcsolattartás során szükséges.

A munkakör átszervezésével mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése.

Mi jellemző a látszerész munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)

Mit csinál a látszerész?

A látszerész feladatköre többféle tevékenységet foglal magába. Egyrészt, mint kézműves szakember, a vásárlóra szabottan elkészíti az elvállalt szemüveget az orvosi vényben megadottak szerint, másrészt, mint kereskedő, szemüvegeket értékesít. Ezek mentén a következő feladatokat látja el:

 • Meghatározza a lencse jellemzőit. Orvosi recept alapján kiválasztja a megfelelő nyers lencsét, meghatározza a lencse optikai középpontját.
 • Méretre csiszol. A lencsét becsiszolja a keretbe, igény esetén színezi.
 • Behelyezi a lencsét. Az elkészült lencsét szemüvegkeretbe helyezi.
 • Javítja az optikai eszközöket. A vásárló igénye szerint javítja a szemüvegkereteket, beállítja a szemüveglencse helyzetét.
 • Tanácsot ad a szemüveg rendeléséhez. Segíta szemüvegkeret kiválasztásában, vagy megtanítja a kontaktlencse használatát és - gondozását.
 • Bemutatja a fotózási eszközöket. Adott fényképezőgép működéséről tájékoztatás ad, kiegészítőket ajánl.
 • Átveszi az amatőr fotómunkákat. Átveszi a filmeket kidolgozásra. Szükség szerint tájékoztatja a vevőt a felvétel készítési hibákról, valamint tanácsot ad.
 • Nyilvántartásokat vezet. A zavartalan és gazdaságos üzletmenet érdekében dokumentálja pl. az eladott szemüvegeket, azok árát, stb.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A látszerész munkája során aprólékos, precíz munkát lehetővé tevő műszereket használ. A lencsék megmunkálásához kéziszerszámokkal dolgozik, míg a keretbeillesztés során keretmelegítő géppel kerüli el a töréseket. A javítás és az illesztések során a szükséges forrasztóberendezés mellett további eszközöket használ, például:

 • dioptriamérő;
 • szemtávolság-mérő;
 • fúrógép;
 • polírozógép.

Anyagok tekintetében dolgozik üveggel, fémmel, műanyaggal. Kontaktlencsék esetében a zselés anyagokkal, tisztítószerekkel és vegyi anyagokkal kerül kapcsolatba, pl. a lencsék tisztán tartása miatt.

Kivel találkozik munkája során?

A látszerész munkája során a vevők mellett kapcsolatot elsősorban főnökével, valamint a bolt tulajdonosával, vagy annak képviselőjével tart, de tevékenysége ellátásakor együttműködik még:

 • munkatársaival;
 • alapanyag- és eszköz-beszállítókkal;
 • gépek karbantartóival, szerelőivel;
 • kereskedelmi láncok esetében a kereskedelmi központ munkatársaival.

Ha saját vállalkozást vezet, ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal egyaránt.

Hol végzi a munkáját?

A látszerész zárt térben dolgozik, amely lehet az optikabolt eladótere, ha értékesít, vagy a vevőkkel tárgyal, orvosi vényt egyeztet. A csiszolási munkákat, a szemüvegkerettel kapcsolatos javítási munkákat a műhelyben végzi. Alkalmanként külső helyszíneken szemvizsgálatot végez, ekkor munkájának része lehet az utazás is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A látszerész jellemzően normál munkarendben napi 8 órát dolgozik. Munkaideje függ a bolt nyitva tartásától és elhelyezkedésétől: amennyiben az optikai szaküzlet bevásárlóközpontban helyezkedik el, úgy hétvégi munkavégzés is előfordulhat. Az ünnepekhez kapcsolódó időszakokban vagy nagyobb mennyiségű megrendelés esetén előfordulhat a túlórázás is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A látszerész munkakör környezetre, egészségre ártalmas tényezővel nem jár együtt, baleseti veszéllyel sem kell számolni. Azonban nagy figyelemmel kell végezni a munkát, mert:

 • a használt eszközök, gépek kéz- és lábsérüléseket okozhatnak;
 • a lencse csiszolása során előfordulhat kellemetlen szaghatás.

Ezek a tényezők a munkavédelmi előírások betartásával, valamint gyakori szellőzéssel csökkenthetők, megelőzhetők.

A szakma gyakorlása elsősorban könnyű fizikaimunkát jelent. A gerinc és a hát átmozgatására folyamatosan figyelni kell, hiszen a pl. csiszolási munkával járó több órás ülés, illetve az eladói tevékenység során a sok állás megterhelő lehet ezeknek a testrészeknek. Pszichés igénybevételt jelenthet a(z):

 • fokozott figyelem a csiszolási munkák esetében;
 • elvállalt munkák határidőre, megfelelő minőségben történő teljesítése;
 • nem mindig udvarias és együttműködő vásárlók megfelelő kezelése.

A fizikai és pszichikai nehézségek a munkaidőt követő sportolással és kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységgel ellensúlyozhatók.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Látszerész és fotócikk-kereskedő (54 725 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Látszerész és fotócikk-kereskedő szakképesítés megszerzése szükséges. A szakmai végzettséget Optika ágazati szakközépiskolában az érettségi után 1 év, gimnáziumban, illetve más ágazatban szerzett érettségi után 2 év alatt szerezheted meg. A képzés megkezdését megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy a látszerész szakmához kapcsolódó összes alapismeretet könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • biológia-egészségtan – az emberi test, főleg a szem felépítésének megértéséhez;
 • technika-életvitel gyakorlat – a kézügyesség fejlesztéséhez, a gépek és berendezések működtetéséhez;
 • természettudományi gyakorlat – a gyakorlatias megközelítést támogatja;
 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – a kereskedői résztevékenységekhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Látszerész?

Minimum 130 000 Ft - Maximum 200 000 Ft

A látszerész átlagos havi bruttó keresete 150.000 forint körül alakul hazánkban, ami életkortól, tapasztalattól, a bolt országon belüli elhelyezkedéstől, méretétől, forgalmától függően 130.000 forint és 200.000 forint között mozoghat. Saját szakbolt vezetése vagy egy kis boltban történő munkavégzés során az elérhető kereset eltérhet a fenti adatoktól. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A látszerész szakma iránt mutatott érdeklődés nem változott az elmúlt időszakban. Napjainkban ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik a szemüvegek, kontaktlencsék irányába, ezért a jövőben várható a szakma iránti kereslet növekedése. A sikeres elhelyezkedéshez mindenképpen javasolt a szakmában használt és az aktuálisan megjelenő új ismeretek lehető leghamarabbi elsajátítása, mert ez jelenthet versenyelőnyt a munkaerőpiacon.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A látszerész feladatköre többféle tevékenységet foglal magába: egyrészt jelent egy kereskedői, másrészt egy kézműves szakemberi munkát. Szakképesítéseddel jellemzően Komputeres szemvizsgáló, valamint Látszerész és fotócikk-kereskedő munkakört tölthetsz majd be, optikai cikkek értékesítésével, szemüveg készítésével és - javításával, fotó cikkek értékesítésével foglalkozó üzletekben.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hinnéd, hogy kb. 125 millió ember tesz zselét a szemébe?

A szembe helyezett zselé nem más, mint a kontaktlencse. A korrektív kontaktlencsék ugyanazt a célt szolgálják, mint a szemüveg, míg a kozmetikai lencséket a szem szépítése végett hordják a viselőik. A kontaktlencse előnye a szemüveggel szemben például, hogy nem párásodik, sportolás során kényelmesebb viselet, valamint sokak számára meghagyja az arc természetes szépségét. Míg kemény lencséket 1963-ban készítették először, a lágy lencsékre további 10 évet kellett várni.

Gondolnád, hogy a rövidlátás a világ népességének majdnem felét érinti?

A rövidlátás, más néven myopia, a leggyakoribb látásprobléma napjainkban: lassan a világ népességének majdnem a felét érinti. Első jele, hogy homályosnak tűnnek a távolabbi tárgyak, személyek. Mivel ez általában 8-12 éves korúaknál jelenik meg, így ha a diák nem látja rendesen a táblát, akkor az általában a rövidlátás tünete. Az első időszakban ez még korrigálható, de aztán igen rövid idő alatt valós problémává fejlődik: ekkor ír fel a szemész mínuszos lencsét, amelyet a látszerész akár szemüvegben, akár kontaktlencsében el tud készíteni.

Tudtad, hogy a távollátás kancsalságot okozhat?

A távollátás, más néven túllátási látászavar oka jellemzően genetikai probléma, de nem betegségként, hanem fénytörési hibaként tartják számon. A szemgolyó alakjára vezethető vissza. Orvosolni lehet szemtornával, lézeres szemműtéttel, olvasószemüveggel, valamint multifokális szemüveggel, illetve kontaktlencsével. Ez utóbbiak gyakran nem is a látás élességét javítják, hanem az agy alkalmazkodását segítik elő. Az odafigyelés, pl. szemüveg viselése mégis nagyon fontos, mert anélkül a kancsalság veszélye erősen fennáll.

Mit gondolsz, mióta javítjuk látásunkat lencsékkel?

Az első látásjavításra használt csiszolt lencsék i. sz. 1000 körül jelentek meg. Ezek az ún. olvasókövek egyszerű gömbszelet alakú nagyítóüvegek voltak. A szemüveg működésének első leírása az angol Roger Bacon nevéhez fűződik, aki 1268-ban így írt: "Ha valaki egy olyan kristályból vagy üvegből készült gömbszeleten át vizsgálja a tárgyakat, amelynek magassága kisebb, mint a sugara, akkor a vizsgált tárgyak számára nagyobbnak tűnnek… egy ilyen tárgy hasznos eszköz lehet mindazok számára, akiknek gyenge a látása”.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Mária, látszerész mondta: „Tudja, kell ide olyasmi is, amit az iskolában nem tanítanak: pszichológia. Bejön a kedves vevő, keretet választ. Ha olyant választ, ami végképp nem neki való, megpróbálom lebeszélni, de az udvariasság keretein belül, nehogy megsértődjön. Mostanra már megvannak azok a mondataim, amivel elmondom a véleményemet, mégsem sértem meg. Aztán a másiknál a lencséje lenne túl kicsi a kerethez… Türelem és empátia kell ehhez a szakmához, no meg – természetesen – szaktudás is, hogy a kedves vendég valóban azt a minőséget kapja, amivel aztán évekig elégedett lesz. Fontos ismerni a divatot is, azt az áruk kínálatában lekövetni, mert a fiataloknak ez az elsődleges szempont, jobban érdekli őket, mint az, hogy jobban lássák a táblát.”