Tartsd velünk az irányt!

Vízirendőr

Mit kell tudni a vízirendőrről?

A vízirendőr a rendőri szervezet tagjaként lát el biztonsági feladatokat a vízparton és a vizek felszínén. A vízirendőr célja, hogy felelősségteljesen védelmezze az emberek testi épségét, valamint, hogy betartassa a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat. Mindennapjainak része, hogy felügyelje a vízi közlekedés rendjét, felderítse a vízen történt bűncselekményeket. Mindezekhez szigorúan be kell tartani a felettesek parancsait és a jogszabályok utasításait.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a rendőrségi munka, a vízen történő közlekedés, ha szívesen látsz el felelősségteljes feladatokat. Fontos, hogy te magad betartsd a szabályokat, és azokat képes legyél betartatni másokkal. Ha szereted az összetett feladatokat, az izgalmas helyzeteket és az egész napos állóképességet igénylő tevékenységeket, élvezni fogod ezt a pályát. Ehhez elengedhetetlen lesz, hogy kitartó légy, tudj hosszabb időn keresztül adott feladatra figyelni. Ezt a munkát csapatban fogod végezni, így fontos, hogy könnyen tudj másokkal együttműködni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy rendészeti ágazati szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned. Ezt követően jelentkezhetsz a Rendőr tiszthelyettes tanfolyami szakképzésre, vagy az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központja (RSZKK) által szervezett képzésre.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Megvalósító
  • Irányító

Vízirendőrként elengedhetetlen lesz, hogy foglalkozásodat hivatásnak tekintsd, valamint az előre meghatározott szabályok és feladatok szerint végezd majd munkádat. Feletteseid utasításait, a törvényeket, szabályokat minden esetben maradéktalanul követned kell. Ugyanakkor szükséges, hogy vonzóak legyenek számodra a váratlan helyzetek, amiket gyorsan kell átlátnod, és az adott keretek között képesnek kell lenned a leghatékonyabban megoldanod azokat. 

Vízirendőrként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A vízi közlekedés területen dolgozó rendőrként különböző speciális ismeretekkel kell majd rendelkezned, azonban a rendőri hivatáshoz számos további képesség és készség megléte is elengedhetetlen:

?     Felelősségtudat, ami majd munkád egészét végigkíséri, a közlekedési szabályok betartásakor vagy életmentés során felelősségteljes döntéseket fogsz majd hozni.

?     Fizikai erőnlét, az egész napos szolgálathoz, a nehéz csónakok, hajók mozgatásához szükséges a kiváló fizikai erőnléted.

?     Figyelem, amely a vészhelyzetek gyors felmérésében és a megfelelő intézkedések meghozatalában lesz segítségedre.

?     Csapatmunka, hiszen mindig a társaddal együtt teljesítesz majd szolgálatot, és vészhelyzetekben együtt kell működnöd más szervezetek képviselőivel.

?     Konfliktuskezelés és stressztűrés, hiszen intézkedéseid során gyakran ütközöl majd ellenállásokba, illetve az emberi életek mentése során sok múlik majdteljesítő képességeden.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munkakör betöltéséhez szigorú pszichés, fizikális és egészségügyi alkalmassági követelményeknek kell megfelelni. A sikeres munkavégzéséhez elengedhetetlen egészségügyi elvárások a következők:

?   jó fizikai kondíció, ép csontozat, izomzat, testfelépítés – a munkával járó fizikai megterheléshez;

?   egészséges szív- és keringési rendszer – a szélsőséges időjárási körülmények elviseléséhez;

?   megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – az emberek kezeléséhez, parancsok végrehajtásához;

?    jó látás, jó hallás – a veszélyes helyzetek, bűntények észrevételéhez.

Munkavégzésnél kizáró tényező az idegrendszeri vagy pszichés betegség fennállása, esetleg olyan ismert szervi megbetegedések, mint pl. magas vérnyomás, epilepszia, szívritmuszavar, stb., illetve ha tér-, vér- és/vagy víziszonya van a jelentkezőnek.

Mi jellemző a vízirendőr munkájára?
Csoportos (70%)
(70 - 30)
Önálló (30%)
Kültéri helyszínen (80%)
(80 - 20)
Beltéri helyszínen (20%)
Változatos (60%)
(60 - 40)
Monoton (40%)

Mit csinál a vízirendőr?

A vízirendőr munkája sokrétű, összetett, különösen a nyári időszakban jár izgalmakkal. Akár vízi-közlekedési, akár igazgatásrendészeti vagy bűnügyi területen dolgozik, tevékenysége fegyelmezettséget, gyorsaságot, naprakész szaktudást, jó emberismeretet, határozottságot és nem utolsó sorban a törvények, szabályok mindenkori betartását követeli meg. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

?     Vezeti a vízi járműveket. A rendőrség kötelékébe tartozó motorcsónakokat, egyéb vízi járműveket vezeti, karban tartja.

?     Ellenőrzi a vízi közlekedést. Rendszeresen ellenőrzi a vízi járműveket, hogy azok megfelelnek-e a közlekedés szabályainak, rendelkeznek-e a szükséges eszközökkel, valamint vezetőik érvényes jogosítványokkal és megfelelő állapotban irányítják-e járműveiket. Figyelemmel kíséri, hogy betartják-e a közlekedés szabályait.

?     Emberi életek mentése. Nyári hónapokban, mikor sokan választják az élővizeket és azok partjait időtöltésre, ügyel az emberek biztonságágára, betartatja velük a szabályokat. Viharjelzések esetén mindenkit a partra irányít, ha kell, segítséget nyújt. A bajba jutott, többnyire felelőtlen embereket kimentik. Téli hónapokban a befagyott vízfelületen korcsolyázó embereket óvják úgy, hogy nem engedik őket lélek közelébe és vékony jégpáncél felszínére. Tavasszal az árvizeknél teljesítenek szolgálatot, ahol az emberi életek mellett a vagyontárgyakat is védik.

?     Védi a halállományt. Az év minden évszakában felügyeli a horgászokat és a halászokat, hogy betartják-e a szabályokat, illetve illetéktelenek (engedéllyel nem rendelkezők) távol maradjanak ezektől a tevékenységektől.

?     Bírságol. Amennyiben észleli, hogy nem tartják be a rendeleteket és a jogszabályokat, helyszíni bírságot szab ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményez.

?     Felügyeli a vízpartok biztonságát. Gondoskodik a vízi rendezvények zavartalanságáról, fürdőhelyeket jelöl ki, és ellenőrzi a környezetvédelmi szabályok betartását.

?     Bűncselekményeket derít fel. A területén elkövetett bűncselekmények (lopások, testi sértések) elkövetőinek felderítésében és elfogásában szükség esetén részt vesz.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A vízirendőrnek, feladatainak ellátáshoz elengedhetetlen, hogy ismerje bizonyos eszközök, védelmi berendezések működését. Számos eszköz közül a legjellemzőbbek:

?     mérőeszközök: radar és távolságmérő műszerek, alkoholszonda;

?     navigációs eszközök: Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelző rendszere, GPS, BALATONRÖNK rádiórendszer;

?     kényszerítőeszközök: lőfegyver, gumibot, gázspray, elektromos sokkoló, bilincs;

?     kommunikációs eszközök: rádiókészülékek, mobiltelefon;

?     biztonsági eszközök: testvédő felszerelések pl.: mentőmellény;

?     közlekedési eszközök: motorcsónak, motoros nagyhajó, helikopter.

Kivel találkozik munkája során?

Munkájukat a vízirendőrök kisebb egységbe szerveződve, de leginkább párban végzik. Folyamatosan kapcsolatot tartanak a csapattársaikkal, vezetőjükkel. Legtöbbet a magyar és a külföldi állampolgárokkal kommunikálnak, akikkel a vízen találkoznak, de kapcsolatba kerülnek más szervezetek munkatársaival is, például:

?     mentősökkel;

?     orvosokkal;

?     katasztrófavédelem munkatársaival;

?     vízibicikli, csónak, stb. kölcsönző munkatársaival;

?     meteorológiai szolgálat munkatársaival.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés nagy része az élő vizeken (Duna, Tisza, Balaton), a szabadban csónakokon és egyéb vízi járműveken történik. A dokumentumok elkészítését az irodában végzik.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő többműszakos, folyamatos, ami azt jelenti, hogy a rendőri állomány tagjaként éjszaka, hétvégeken és ünnepnapokon is szolgálatot kell teljesíteniük. Egy-egy rendkívüli eset bekövetkeztekor, mint például egy vihar során túlórázhatnak, illetve sokszorünnepnapokon is szolgálatot kell teljesíteniük, ami mellett a nyári szezon mindig zsúfolt.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A vízirendőr munkavégzése fokozott ártalmakkal és veszélyekkel járhat. Baleseti veszélyforrás lehet a munka során használt lőfegyver, míg egészségre ártalmas tényező a zajártalom a gépfegyveres gyakorlat közben. Az extrém időjárás viszontagságai is megerőltetőek lehetnek.

A vízirendőr munkája jó fizikai kondíciót és könnyű, néha közepesen nehéz fizikaimunkát is megkíván. A szolgálatok és a gyakorlatozások közben fellépő fizikai igénybevétel nehézséget jelenthet. Szellemi és érzelmi megterhelést jelenthet a nagy felelősség viselése, a lőfegyverek használata és egy elhunyt személy látványa. Fáradtsághoz vezethet továbbá a rendőri állományban végzett munka azon jellemzője, hogy az utasításokat mindig kötelező betartani. 

A vízirendőr számára kulcsfontosságú, hogy munkaidőn kívül elegendő időt töltsön pihenéssel és kikapcsolódással, hiszen ez teszi lehetővé fizikai és szellemi feltöltődését egyaránt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Rendőr tiszthelyettes (a szakmairány megjelölésével) (54 861 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Rendőr tiszthelyettes szakképesítésKözlekedési rendőr szakmairányának megszerzése szükséges. Ahhoz, hogy elkezdhesd a Rendőr tiszthelyettesi képzést, az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – rendészeti ágazati – szakközépiskolában. Ha rendészeti ágazati szakközépiskolában szerezted meg az érettségit, úgy 1 év, más esetbenkét év alatt szerezheted meg a Rendőr tiszthelyettesi szakképesítést. A képzés megkezdését megelőzően egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálaton kell megfelelned.

A vízirendőr munkakör betöltéséhez – ha már járőrként dolgozol –, a Rendőrség által szervezett vízi rendészeti és hajóvezetői képzésen kell részt venned.

A képzés szakmaelméleti és gyakorlati tárgyakra, valamint a fizikai erőnlét fokozására épül. A biztos tudásalapot a következő tantárgyak segíthetik:

?     testnevelés és sport – a fizikai erőnléthez;

?     történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek – az állam szociális és jogi hátterének megértéséhez;

?     földrajz – a belföldi tavak, folyók ismeretéhez.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Vízirendőr?

Minimum 150 000 Ft - Maximum 190 000 Ft

Mivel a rendőrség testületének tagjai állami alkalmazásban állnak, így bérezésüket az állami szabályozás határozza meg. A vízi rendőr átlagkeresete éves szinten, havi átlagban bruttó 170.000 forint. A szakma országos átlagkeresete tapasztalattól, életkortól függően alakul. Ezek alapján országos átlagot tekintve a kereset havi bruttó 150.000-190.000 forint között mozoghat.  

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Jelenleg a frissen végzett, jó fizikai kondícióval rendelkező vízirendőrök elhelyezkedése biztosított. Könnyebben helyezkednek el azok a szakemberek, akik idegen nyelvet is beszélnek, illetve jártasak egyes technológiai megoldások, például navigációs eszközök kezelése terén.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakörök az elvégzett szakmairánynak megfelelően a következők lehetnek:

?     Közlekedési rendőr;

?     Közrendvédelmi járőr;

?     Rendőr járőr.

A vízirendészeti állomány tagja lehet vízirendőr, vízirendészeti járőr (mint motorcsónak-vezető, hajóvezető).

Az ismeretek elmélyítésére lehetőség van a felsőoktatásban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán.  

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted egy nyár alatt hányszor van viharjelzés a Balatonon?

Amikor tartósan meleg van, és tömegek mennek a Balatonra, a Balatoni Vízirendészeti Igazgatóság fokozott figyelemmel van az érkező vihar előzetes jelzésére. A siófoki vízirendészeti rendőrkapitányság beszámolója szerint 2013-ban közel 270 esetben került sor viharjelzés elrendelésére, melyből 180 esetben I. fokú, 90 esetben II. fokú volt a jelzés.  

Hallottál már olyan balatoni rendezvényről, ahol a vízirendőrök is jelen vannak?

Egy nyár alatt közel 200 vízirendezvény kerül lebonyolításra a Balaton környékén, ezek közül a kiemelt nagyrendezvények biztosítását a vízirendészet ellenérték fejében biztosítja, mint például a Balatonfüredi Úszó Eb Kupa, a Balaton-átúszás, az Öböl-átúszás, a Kékszalag Tókerülő Vitorlás Verseny.

Ismered a vízirendőrök strandolási tanácsait?

A nyári melegben a vízirendőrök ellenőrzik, hogy az emberek csak a kijelölt helyeken fürödjenek, ne a bányatavakban vagy a kikötők, hajóállomások közelében.  A jól úszók mehetnek be csak mélyebb vízbe, de a vihar közeledtével ők sem. Nagyon kell figyelni, hogy a matraccal ne sodródjon be az ember olyan mélyre, ahonnan már nem tud kijutni.

Tudod-e, hogy mikor rendelnek el hőségriadót?

A hőségriasztás 3 fokozata ismert, az elsőnél még csak tájékoztatnak arról, hogy legalább 1 napig a napi középhőmérséklet 25 fok lesz. A 2. fokozatnál már 1. fokú riasztást adnak ki, hogy legalább 3 napig várható ez a hőfok. A 3. fokozat a 2. fokú riasztást igényli, amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 fokot. Ekkor főleg a média és az önkormányzatok útján tájékoztatják a lakosságot.  

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról?

?     www.vizimentok.hu –Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

?     www.bsz.balatonregion.hu – Balatoni Szövetség

?     Szabó: Nagy Balaton Könyv. Mezőhír Média. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Tibor (vízirendőr tiszt) így mesélt tapasztalatairól: „Nem vitás, hogy munkám szezonális jellegű, hiszen nyáron dolgozunk a legtöbbet, s télen a legkevesebbet. Tavasszal is adódik teendőnk, főleg a bel- és árvízekkel kapcsolatban. Télen viszont vagy a rendőrőrsön dolgozunk, vagy a helyszínen ellenőrizzük, hogy a korcsolyázáshoz kedvet érzők betartsák a szabályokat. Ennek az ára az, hogy nyáron nincs megállás. A legnagyobb kihívást azonban nem is a munka mennyisége jelenti, hanem a nyaraló emberek felelőtlensége. Szerencsére a figyelemfelhívó munkánk eredményeként a fulladásos balesetek száma évről évre csökken, erre büszke vagyok én is.”