Tartsd velünk az irányt!

Gyárrészlegvezető

Gyárrészlegvezető

FEOR:
131204
Foglalkozási terület:
Gépészet, nehézipar és egyéb műszaki terület
Képzés típusa:
Felsőoktatás (Adott szakterület alap- vagy mesterképzése )

Bevezető

Ön szerint mióta gyártják nagyüzemben a burgonyaszirmot?

A burgonyaszirom, vagy más néven chips története Amerikában kezdődött az 1850-es években, ahol egy étteremben egy híres személy ebédelt, aki nem szerette a vastagra vágott krumplit. Ezért az étterem szakácsa hajszálvékonyra szelte a burgonyát, és így sütötte ki. A nagy sikerre való tekintettel az étel rögtön felkerült az étlapra, majd nem sokkal később már csomagolva is árulták. Az igazi áttörést a krumplihámozó gép feltalálása jelentette, amely segítségével 1920-tól már nagyüzemi mennyiségben lehetett gyártani a chipset.
 
Tudja, hogy mik a gyártási folyamat optimalizálásának főbb szempontjai?
A gyártási folyamat optimalizálásának célja a maximális hatékonyság és minőség elérése, minimális költségek mellett. Ennek megtervezése azonban egy nagyon összetett feladat, hiszen rengeteg tényezőt kell figyelembe venni: a gyártási idő és a költségek csökkentése, a minőség tartása vagy növelése, a biztonság, és a gyártási hulladék mennyiségének minimálisra csökkentése, valamint a gépek maximális kihasználtsága mind-mind fontos szempontok. A hatékony termelés ezen szempontok összeegyeztetésével érhető el. 

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A gyárrészlegvezető megtervezi, szervezi, és irányítja a vállalat gyártási tevékenységét. Ehhez biztosítja a megfelelő mennyiségű, és szakképzettségű munkaerőt, valamint a szükséges tárgyi eszköz feltételeket. A gyártási folyamat tervezésekor kiválasztja a leginkább megfelelő technológiát, és az ehhez szükséges berendezéseket – mindig szem előtt tartva a hatékony működést, és a költséghatékonyságot. Ő választja ki a gyár beszállítóit, és felel a megfelelő együttműködésért. Adminisztrációs tevékenységeihez tartozik többek között a pénzügyek nyomon követése, a gyár működési adatainak, hatékonyságának figyelemmel kísérése, és ezek elemzése, szükség esetén javítása, valamint a gyár minőségbiztosítási alapelveinek kidolgozása is.

 

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A gyárrészlegvezető fő feladata a gyártási tevékenység tervezése, szervezése, és irányítása, valamint az ezekhez kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátása. Ezek mentén a következő területkért felelős elsősorban:

?Meghatározza a gyártási stratégiát, irányelveket, majd az alapján megszervezi, irányítja a gyártási folyamatokat.
?Költségvetést készít.
?Kiválasztja a beszállítókat, értékeli őket.
?Biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket.
Kialakítja a munkaszervezetet, meghatározza a hatásköröket és feladatköröket.
?Irányítja a munkatársakat.
Pénzügyi és termelési kimutatásokat készít.
Kidolgozza minőségbiztosítás és a minőség-ellenőrzés alapelveit.
Kapcsolatot tart a cég más osztályaival.
Betartatja a foglalkozás-egészségügyi és munkavédelmi követelményeket.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A gyárrészlegvezető munkaeszközei eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen szakterületen dolgozik. Mivel elsősorban irodai munkát végez, így az alkalmazott eszközei is elsősorban ahhoz kapcsolódnak:

 • kézikönyvek, jogszabályok, útmutatók;
 • számítógép megfelelő szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • telefon, mobiltelefon;
 • irodai eszközök, többek között papír, toll, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratmegsemmisítő gép;
 • prezentációs eszközök, pl. vetítővászon, projektor, laptop, televízió készülék.

Hol végzi a munkáját?

Bár a gyárrészlegvezető jelenlétére szükség lehet a gyár egyes területein, munkáját jellemzően irodában végzi. Itt intézi a számítógépes feladatokat, adminisztratív teendőket. A tárgyalásokat, illetve a céges megbeszéléseket általában külön tárgyalószobában intézi. A folyamatok ellenőrzését a gyár területén végzi, esetenként szükség lehet külső helyszínen történő beltéri, és szabadtéri munkavégzésre is, például az áruátvétel ellenőrzésénél. Amennyiben a feladat megkívánja, a gyárrészlegvezető részt vesz külföldi vagy belföldi utazásokon is. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A gyárrészlegvezető munkaideje a normál munkarend szerint zajlik, heti 40 órában, hétfőtől péntekig. Ez akkor is jellemző, ha a gyártás több műszakban folyik, ugyanis az adott műszak hatékony működésének biztosítása a műszakfelelősök dolga. Amennyiben egy-egy feladat, megbeszélés, vagy utazás megkívánja, az estébe nyúló, illetve hétvégi munkavégzés is elképzelhető. A túlóra esélyét a munka nagy mennyisége növeli egy-egy időszakban, például a költségvetés készítésekor.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A gyárrészlegvezetőt munkája során a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

 • látáskárosodást, fejfájást okozhat a monitor előtt végzett munka;
 • mozgásszervi panaszokat okozhat a tartós ülőmunka;
 • az emberekkel történő személyes találkozás miatt fokozottan ki vannak téve – vírusos, bakteriális – fertőzésveszélynek.
Ennek következtében a munka során fokozottan ügyelnie kell, hogy rendszeresen tartson kisebb szüneteket, végezzen kisebb mozgással járó tevékenységeket. Mivel szinte folyamatos a számítógépes munkavégzés, a szem pihentetésére is fokozott figyelmet kell fordítania.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A gyárrészlegvezető szellemi munkát végez. A huzamosabb ideig tartó ülés következtében mozgásszervi panaszok – nyak-, hát-, derékfájás, ízületi problémák – előfordulhatnak. A számítógép folyamatos használata a látás funkciók mellett a kéz és az ujjak használatát igényli. Pszichikai nehézséget elsősorban a munkával járó fokozott lelki megterhelés, stressz jelenthet, amelynek okai például:

 • szoros határidők, esetleges túlóra;
 • üzleti partnerekkel történő tárgyalás;
 • anyagi felelősség;
 • mindezen döntések mögötti felelősségvállalás.
Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a pihenésre, szellemi feltöltődésre, testmozgásra, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek negatív hatásai.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A gyárrészlegvezető elsősorban beosztottjaival, pl. műszakvezetőkkel, illetve saját vezetőjével és a cégen belüli társvezetőkkel tart kapcsolatot. Tevékenységei során gyakran egyeztet a következő személyekkel is:

 • megrendelők;
 • beszállítók;
 • logisztikai (szállítmányozási, fuvarozó) cégek képviselői;
 • raktárvezetők;
 • csomagolással foglalkozó cégek képviselői;
 • hivatalos szervek képviselői.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Egy gyárrészlegvezető átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 587.000 Ft, ami az elmúlt évekre visszatekintve nem mutat jelentős változást. Az országos átlagkereset havi bruttó 450.000-600.000 Ft között mozoghat, amely függ a szakmai tapasztalattól, attól, hogy melyik régióban dolgozik, illetve nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú, méretű, forgalmú cégnél dolgozik.  

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A gyártóipar hazánkban továbbra is kiemelkedő szerepet kap a gazdaságban, így ez a munkakör várhatóan a későbbiekben is fontos lesz. A rövidtávú előrejelzés szerint a gyárrészlegvezetők iránti kereslet a jövőben is magas lesz, hiszen a vállalatoknak komoly szüksége van jól képzett, megbízható szakemberekre. Elsősorban a kiemelkedően jó teljesítményt nyújtók elhelyezkedési esélyei javulnak. Az állások elnyeréséhez egyre inkább elvárás a széleskörű szakmai tudás, illetve a szakmai tapasztalatok minél szélesebb körben történő megszerzése, valamint az idegen nyelvek ismerete.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A gyárrészlegvezetőnek elsősorban gazdasági és kereskedelmi ismeretekben való jártassággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy jó szakember legyen. A szakma képviselővel szemben támasztott készség- és képességbeli elvárások a következők:

Szervezőképesség
Probléma megoldási képesség,
Logikus gondolkodás,
Technológiai, műszaki kompetencia,
Tanulás,
Konfliktuskezelés, stressztűrés,
Ahhoz, hogy elképzeléseit, terveit megfelelően tudja átadni másoknak, jó kommunikációs készségre van szükség. Nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégeknél való elhelyezkedésnél szükség van az idegen nyelvi kommunikációra, míg a számítógép rendszeres használatához a digitális kompetencia elvárás. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gyárrészlegvezetővel szembeni egészségügyi elvárások a számítógépes irodai, illetve a szerteágazó kapcsolattartási munkából adódnak:

?
?
?
?
A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülés-specifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonomikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, használatával, mozgás-, látás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Meghatározó, hogy a mozgás-, látó-, ill. hallórendszer mely része, mikor, és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.
Hallássérültek a beszéd jó megértését lehetővé tevő hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

Ahhoz, hogy jó szakemberként dolgozhasson a gyárrészlegvezető, elengedhetetlen a gyártási technológiák, a gyártási folyamat során használt gépek, és berendezések ismerete, illetve a pénzügyi alapismeretek. Ehhez a következő tantárgyak biztosítanak jó alapot:

 • fizika – a gyártás során használt anyagok és gépek viselkedésének, működésének megértését segíti elő;
 • matematika – a munkához szükséges hatékonysági és pénzügyi számítások végzéséhez;
 • technika, életvitel és gyakorlat – a számítógép használatához, a gyártási folyamatok megértéséhez.
Munkájának szerves részét képezi a kapcsolattartás, így szerencsés, ha jártas a kommunikáció-magyar nyelv területén.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A gyárrészlegvezető munka végzéséhez ideális érdeklődési irányultságú emberek gyorsan átlátják a helyzetet, és képesek a megoldás érdekében gyorsan cselekedni, másokat mozgósítani, motiválni – szeretik megszervezni saját maguk és mások tevékenységét. Örömet jelent számukra a kihívás, kedvelik a megoldandó feladatokat. Fontos számukra, hogy munkájuknak látható, kézzel fogható eredménye legyen, amelyhez szívesen alkalmaznak gépeket, berendezéseket. Biztonságot jelent számukra, ha jól meghatározott keretek között, szervezetten végezhetik munkájukat. 

 • Irányító
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Mi jellemző a Gyárrészlegvezető munkájára?

Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (20%)
(20 - 80)
Gondolatokra irányuló (80%)
Végrehajtó (20%)
(20 - 80)
Irányító (80%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképzettség: Ágazatnak megfelelő végzettség
Felsőoktatási szak neve: Adott szakterület alap- vagy mesterképzése

Egységes gyárrészlegvezető képzés nincs, erre a területre jellemzően a gyár profiljának megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkező, a szakterületen legalább 3-5 éves tapasztalattal rendelkező szakembereket neveznek ki a cégek. Ennek megfelelően autógyárakba például mérnöki végzettség javasolt, míg gyógyszergyárakba vegyipari, mérnöki vagy természettudományi alapszakos vagy mesterszakos végzettség szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

Felsőoktatási intézményekben a képzés megkezdésének feltétele az érettségi bizonyítvány megszerzése és az eredményes felvételi vizsga.

 

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A gyár profiljának megfelelő felsőfokú intézményben általában legalább hat félév alatt lehet alapszakos –, valamint további négy félév alatt mesterszakos diplomát megszerezni.

 

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

Szakágazatnak megfelelő tantárgyak.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A képzettség, és megfelelő szakmai tapasztalat birtokában levő szakemberek Magyarországon jellemzően elektronikai gyártóüzemekben, vegyipari, autóipari gyárakban tudnak elhelyezkedni. A következő munkakörökben várják őket szívesen:
 • Asztalosműhely-vezető;
 • Fűrészüzem vezető;
 • Gyáregység-vezető;
 • Gyárrészlegvezető;
 • Ipari egység/szervezet vezetője;
 • Ipari tevékenységet folytató egység/szervezet vezetője;
 • Ipariüzem-vezető;
 • Ipartelep-vezető;
 • Műszaki igazgató, igazgatóhelyettes (termelő);
 • Műszaki részegység vezetője (termelő);
 • Termékgyártó üzem-vezető;
 • Termelési főmérnök;
 • Termelési igazgató;
A későbbiekben megfontolandó a gazdasági területen történő továbbtanulás, mely segítheti a munkavégzést általában, valamint a karrierútban való előrelépést is. 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

?
?
?
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
?
?
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Szeretem, hogy a munkám pörgős, és felelősségteljes. Jó érzés tudni, hogy az én közreműködésemmel a cég hatékonyabban működik, ezzel nagyobb üzleti sikereket érhet el. A hatékonyság és az üzleti sikerek elérése érdekében fontos, hogy mindig naprakészen ismerjem a piaci változásokat és a technológiai fejlesztéseket. Egy-egy új módszer ugyanis jelentősen hozzájárulhat a gyártás hatékonyságához, vagy jelentős költségcsökkentést okozhat. Ez azonban kihívást is jelent egyben, hiszen soha nem elégedhetek meg az aktuális helyzettel, mindig kutatnom kell az új lehetőségeket. Egy-egy új gép, vagy módszer bevezetése pedig a folyamatok átalakításával jár, ami nagyon nagy munka. " – mesélt munkájáról Zoltán, gyárrészlegvezető.

További érdekességek

Mit gondol, miért fontos a gyártó gépek rendszeres tisztítása?

A gyárakban használt gépek, berendezések sok forgó, mozgó alkatrészből állnak, melyek rendszeres tisztítása azért fontos, mert a lerakódott szennyeződések, olajok, zsírok a gép meghibásodásához vezethet. Ez a munka leállásával természetesen anyagi veszteséget okoz, de elmaradása akár véglegesen is tönkreteheti a berendezést. A részegységeket általában oldószerekkel, hígítókkal tisztítják, ami sem a dolgozók, sem a környezet számára nem egészséges. Ezért egyes cégek már kidolgoztak környezetkímélő tisztító módszereket is.

Tudja, hogy mi a könnyűszerkezetes robotok szerepe a gyártásban?

A gyártási technológiák folyamatos fejlesztésének célja a hatékonyság növelése, oka pedig leginkább a változó piaci igények és a nyereség növelése. Az elmúlt évek demográfiai változásainak köszönhetően a gyárakban egyre gyakoribb a szakemberhiány, ami a gyártási hatékonyság csökkenéséhez vezethet. Ezért fejlesztettek ki olyan könnyűszerkezetes robotokat, amik gyártási asszisztensként működnek, és helyettesíteni tudják az emberi munkaerőt a túlságosan monoton feladatoknál.

Gondolta volna, hogy a közúti autógyártás a magyar gazdaság húzóágazata?

A magyar járműipar a világszintű problémák ellenére is bővül. A hazánkban jelenlevő négy nagy autógyár mellett számos járműipari cég működik az országban, melyek egy részével a kormány stratégiai megállapodást is kötött. A cégek a rengeteg új munkalehetőség mellett az utánpótlásra is gondolnak, hiszen középiskolákkal, és felsőoktatási intézményekkel is kapcsolatban állnak. 2013-ban a magyar járműipar 7,8 milliárd eurós termelési értéket állított elő.

Munkaadók mondták

Vissza az listához