Tartsd velünk az irányt!

Gyógytornász

Gyógytornász

FEOR:
222400
Foglalkozási terület:
Egészségügy
Képzés típusa:
Felsőoktatás (Ápolás és betegellátás alapképzési szak (BSc))

Bevezető

Mit gondol, miért ártalmas a mozgásszegény, ülőtevékenység?

Ha valaki leül az íróasztalához, nem is gondol arra, hogy bár ül, ezzel mennyire terheli a gerincét és a keringési rendszerét. A helytelen tartás, az előre hajló testhelyzet nagy terhelést ró a gerincoszlopban a csigolyák között elhelyezkedő porckorongokra. Amennyiben ez az állapot tartós, az ülést nem szakítja meg óránként egy 5-10 perces felállással egybekapcsolt testmozgás, úgy inkább előbb, mint utóbb bekövetkezik a figyelmeztető derékfájás, ami tartós túlterhelés esetén az ízületekben és a porckorongban is deformációt okozhat.
 
Ön szerint a gyógytornász csak mozgásszervi problémákkal foglalkozik?
A köztudatban valóban ezek a legismertebb, és talán a legfontosabb alkalmazási területei a gyógytornának, de azért vannak más problémái is az embereknek, amin a gyógytornász segíteni tud. Ezekről azonban jóval kevesebbet hallani, mivel intim területet érintenek. A gyógytornászok így gyakorlatokat vezetnek a terhes anyukák részére, hogy könnyebb legyen a szülés, a változó korban lévőknek menopauza tornát és intim tornát vezényelnek, belgyógyászati és keringési betegek állapotát javítják a tornával.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A gyógytornát különböző mozgásszervi betegségek kezelésénél és a rehabilitációnál alkalmazzák, éppen ezért a gyógytornász tevékenységet két fő részre oszthatjuk. Az első a megelőző – preventív – egészségmegőrzés, melynek során tartásjavítást, helyes mozgásmintákat és életmódra vonatkozó tanácsadást nyújt. A második a már kialakult tünetek kezelése és a kialakulásuk okának lehetőség szerinti megszüntetése a cél, legyen az derékfájdalom enyhítése vagy egy rossz lépés miatt a bokaszalag elszakadását követő gyógyító torna. A gyógytornász, tevékenysége során, a kezelőorvossal folyamatosan konzultálva nyomon követi betege állapotának javulását, és ehhez igazítja a kezelés tartalmát.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A gyógytornász rehabilitációs programokat tervez és hajt végre, amelyek javítják, vagy helyreállítják az emberek mozgásfunkcióit, maximálisra növelik a mozgásképességet, enyhítik a fájdalmat, valamint kezelik, vagy megelőzik a sérülésekkel, betegségekkel járó testi problémákat. Ehhez kapcsolódó feladatai:

 • Anamnézist vesz fel. Az orvosi leletek megtekintése, a panaszok és saját tapasztalatai alapján rögzíti, dokumentálja a beteg kórtörténetét.
 • Terápiás tervet készít. Meghatározza a rövid és hosszú távú kezeléseket.
 • Kezelést végez. Alkalmazza az egyéni és csoportos mozgásterápiás módszereket.
 • Tanácsadást tart. A betegeknek megtanítja az otthon végzendő gyakorlatok végrehajtását.
 • Oktatást végez. A betegeknek megtanítja a gyógyászati segédeszközök használatát.
 • Dokumentációt készít. Rögzíti a kezeléseket, a gyógyulás folyamatát, tájékoztatja a szakág szerinti kezelőorvost.
 • Szűrést végez. A megelőzés érdekében egészségmegtartó programokat dolgoz ki és tart meg.
 • Folyamatosan képzi magát. Lépést tart a szakma fejlődésével. 

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A gyógytornászi munka végzéséhez szükséges a tornaszőnyeg és sok esetben a speciális kialakítású masszás ágy, mely megkönnyíti a beteg mozgatását. A gyakorlatok elvégzéséhez további eszközöket is használ, mint például:

 • labdák;
 • gumiszalagok;
 • párnák;
 • kötél;
 • bordásfal.
Munkájában a terápiás tervek kidolgozását, valamint a dokumentációs tevékenységek elvégzését irodai eszközök, számítógép, nyomtatványokat, írószerek támogatják, melyekkel a terveket és az eredményeket rögzíti.

Hol végzi a munkáját?

A gyógytornász munkáját részben épületen belül (tornaterem, kórterem, rehabilitációs központ stb.) végzi, továbbá szabadtéri helyszíneken (uszoda, sportpálya) is dolgozhat, a betegek kezelésétől, vagy az egészségmegőrző programtól függően. Munkájának helyszíne attól is függ, hogy alkalmazottként dolgozik egy egészségügyi intézményben vagy magánvállalkozást üzemeltet – ez utóbbi esetben ugyanis egy nap több helyszínen is megfordulhat.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Amennyiben alkalmazottként dolgozik a gyógytornász egy egészségügyi intézményben, pl. kórház vagy rendelőintézet, úgy a váltott műszak jellemzi a munkaidejét, azaz van, hogy délelőtti van, hogy délutáni műszakban látja el feladatait – heti átlagban összesen 40 órában hétfőtől péntekig. Ha saját vállalkozást vezet, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de akkor is figyelemmel kell lennie a betegek igényeire, így nem ritka, hogy kora reggel vagy késő este dolgozik. 

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A gyógytornász munkavégzése környezeti, egészségre ártalmas tényezővel nem jár együtt, valamint komolyabb baleseti veszéllyel sem kell számolnia. Ezzel együtt azonban nagy figyelemmel kell végezni a munkáját, mert:

 • az egész napos álló munka fizikai megterheléssel járhat;
 • további baleseti lehetőséget hordoz a különböző helyszínekre történő utazás, különösen akkor, ha a gyógytornász maga vezeti járművét.
A munkavédelmi előírások betartásával ezek veszélye csökkenthető.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A gyógytornász munkavégzése közepesen nehéz fizikai igénybevétellel járó tevékenység. Az emelés, cipelés, térdelés, és egyéb, kényszertesthelyzettel járó mozdulatok gerincproblémákat okozhatnak. Munkájában fontos szerepe van a kommunikációnak (instrukciók, tanácsadás, időnként hangos beszéd). Pszichés igénybevételt jelenthet a fokozott odafigyelést igénylő munkavégzésen túl, a veleszületetten, betegség vagy baleset következtében súlyosan mozgáskorlátozottak kezelése.

A fizikai és pszichikai nehézségek a munkaidőt követő kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységekkel ellensúlyozhatók.
 

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A gyógytornász munkája során, a betegeken kívül kapcsolatot tart közvetlen munkatársaival, vezetőjével. Tevékenysége ellátásakor együttműködik többek között:

 • orvosokkal;
 • ápolónőkkel;
 • fizioterápiai asszisztenssel;
 • pszichológussal;
 • szociális gondozóval;
 • családtagokkal.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A gyógytornász átlagos havi keresete hazánkban bruttó 165.000 forint körül alakul. Életkortól, tapasztalattól, az országon belüli elhelyezkedéstől függően havi bruttó 140.000 forint és 190.000 forint között mozoghat országos viszonylatban. Az elmúlt években ezek a számok nem mutattak jelentős változást. Saját vállalkozás vezetése esetén az elérhető kereset ettől felfelé és lefelé is jelentősen eltérhet a betegkör jellemzőitől, illetve a szakember ismertségétől, munkabírásától függően. 

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A gyógytornász szakmát művelők iránt mutatott kereslet egyre nagyobb a munkaerő piacon. Munkájukra a kórházakon, rendelőintézeteken kívül számítanak az óvodákban, iskolákban és a növekvő számú magánintézetekben. Egyre több helyen működnek sikeresen az otthon-ápolási szolgálatok, amelyek lehetővé teszik, hogy a beteget saját otthonában ápolják, gondozzák, és fizioterápiás kezelésben részesüljön. Jelentősen megnövekedett az igény a gyógytornászok munkája iránt a megelőzésben is. Az életkori sajátosságokból, életmódból, munkakörből következő betegségek – csontritkulás, érelmeszesedés, ülőmunkából fakadó derék, hátfájdalom stb. – megelőzése, egyre nagyobb jelentőséggel bír és szélesebb körű támogatást kap. Az aktuálisan megjelenő új ismeretek lehető leghamarabbi elsajátítása, és az idegen nyelv ismerte jelenthetnek versenyelőnyt a munkaerőpiacon.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A gyógytornász szakma magas színvonalú gyakorlásához nagyon pontos anatómiai tudás szükséges. A munkáját segíti az összpontosítás, hogy a betegei a legjobb, személyre szabott kezelést kapják. Fontos a szervezőképesség, a megfelelő környezet és eszközök megléte. Ezeken túl a következő készségekkel, képességekkel kell rendelkeznie a szakembernek:

 • Önállóság, hogy a vállalt vagy kapott feladatokat egyedül meg tudja tervezni, el tudja végezni és megfelelő döntéseket tudjon közben hozni;
 • Empátia, hogy munkáját megfelelő együttérzéssel tudja végezni;
 • Kitartás, amivel képes huzamosabb időn át a betegre összpontosítani, tartani magát a célokhoz, következetesen végezni a feladatait.
 • Kommunikációs képesség, hogy képes legyen a betegekkel érthetően és elfogadhatóan közölni kéréseit a gyakorlatok végrehajtása érdekében;
 • Fizikai erőnlét, mert gyakran kell segítenie a betegeket a mozgásban, illetve meg kell mutatnia az egyes gyakorlatokat; 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gyógytornásszal szemben megfogalmazott egészségügyi elvárások a folyamatos mozgással, az egyértelmű kommunikációhoz kötődnek:

 • ép mozgásrendszer – kezelés során a különböző mozdulatok, mozdulatsorok bemutatásánál és gyakoroltatásánál a karok, a kéz és a láb, lábfejek használatára egyaránt szükség van;
 • ép érzékszervek – kiemelt jelentőséggel bír a tapintásos érzékelés, mivel a gyógytornász a különböző eszközös vizsgálatokon túl tapintással, mozgatással állapítja meg az izmok, az ízületek állapotát;
 • ép beszédkészség – jól artikulált beszédhang, jó hangsúlyozás szükséges, hiszen a gyakorlatok vezényléséhez mindez nélkülözhetetlen.
Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A gyógytornász munkához szükséges ismeretek sikeres elsajátítását az alábbi tárgyak magabiztos ismerete segíti:

 • biológia-egészségtan – az emberi test felépítésének megismeréséhez;
 • testnevelés és sport – a helyes mozdulatok kialakításához, bemutatásához, valamint a jó fizikai állapot biztosításához, amivel lehetséges a speciális mozgások elsajátítása, a szükséges állóképesség megalapozása;
 • kémia – segít megérteni gyógyszerek hatását az emberi szervezetre.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A gyógytornász munkakör betöltésére ideális érdeklődésű személyek fontosnak tartják, hogy mások számára hasznos, fontos, segítő tevékenységet végezhessenek. Szívesen lépnek kapcsolatba másokkal, szeretnek beszélgetést kezdeményezni, közreműködni mások problémáinak megoldásában. Kedvelik az olyan munkákat, ahol személyes kontaktusra van szükség. Továbbá olyan helyzetekben érzik jól magukat, ahol mindig van megoldandó feladat, és vállalhatják a kezdeményező, irányító, szervező szerepet. Szeretik megszervezni saját maguk és mások tevékenységét, függetlenek és önállóak saját munkavégzésük folyamatában. A pontosan kijelölt határok között szívesen foglalkoznak aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal, és szeretik a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat.

 • Közösségi
 • Irányító
 • Megvalósító

Mi jellemző a Gyógytornász munkájára?

Személyközpontú (95%)
(95 - 5)
Tárgyias (5%)
Csoportos (15%)
(15 - 85)
Önálló (85%)
Kültéri helyszínen (15%)
(15 - 85)
Beltéri helyszínen (85%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképzettség: Gyógytornász
Felsőoktatási szak neve: Ápolás és betegellátás alapképzési szak (BSc)

A munkakör betöltéséhez a gyógytornász végzettség megszerzése szükséges, mely Ápolás és betegellátás alapképzési szakon (BSc) szerezhető meg.

A szakmához SNI adaptált szakképesítés nem kapcsolható.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A gyógytornász képzés megkezdéséhez sikeres érettségi vizsga megléte szükséges.

A képzés megkezdését megelőzően szükséges egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is megfelelni.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A gyógytornász végzettség megszerzése ápolás és betegellátás alapszakon, gyógytornász szakirányon 8 félévet vesz igénybe. Ebből egy félév szupervíziós gyakorlati képzést ölel fel.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés alatt tanult tantárgyak egy része alapozó szakmai és gazdasági ismereteket tanít, többsége azonban közvetlenül a szakma elsajátításához kapcsolódik. Főbb tárgyak a következők:

 • Alkalmazott edzésmódszertan;
 • Anatómia;
 • Belgyógyászat gyógytornászoknak;
 • Intenzív terápiás ismeretek gyógytornászoknak;
 • Mozgástani ismeretek;
 • Rehabilitációs ismeretek gyógytornászoknak;
 • Reumatológia gyógytornászoknak.
 

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A diploma megszerzése után a gyógytornászok kórházakban, rendelőintézetekben, rehabilitációs központokban helyezkedhetnek el, valamint saját vállalkozást is indíthatnak. Jó lehetőséget kínálnak az olyan speciális intézetek, amelyek egy bizonyos betegséggel, állapottal, élethelyzettel foglalkoznak, pl. bentlakásos mozgásfejlesztő- és oktató iskolák, asztma-óvodák, infarktus-utókezelők stb.

A végzettség megszerzésével a gyógytornász a további munkakörökre is pályázhat:
 • Fizioterapeuta;
 • Humánkineziológus;
 • Kineziológus;
 • Manuálterapeuta;
 • Mozgásterapeuta.
 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • Hislop: Az izomműködés manuális vizsgálata. Medicina Kiadó. 2011.
 • Erbeszt-Gedő: Gerinc, fájdalom nélkül. Alexandra Kiadó. 2013.
 
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu– a PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.scholarship.hu– a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja: Információ külföldi ösztöndíjakról
 • www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php – Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány:felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja:foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Krisztina, gyógytornász mondta: „Eleinte nehéz volt olyan feladatokat végeztetnem a betegekkel, ami szemmel láthatóan fájdalmat okozott, még ha tudtam is, hogy erre van szükségük. A hátfájás, derékfájás, nyakfájdalmak és még sok más betegség megelőzése és kezelése azonban elképzelhetetlen gyógytorna nélkül. Nemcsak akkor nyújthat segítséget, ha mozgásszervi panaszaink vannak, hanem különböző reumatológiai, neurológiai, szív- és érrendszeri, légzőszervi problémák esetében is. A gyógytorna folyamatosan fejlődik, így lehetséges, hogy nem csak a betegségeket kezeljük, hanem segítünk megelőzni is azokat. Számomra nagy öröm, ha hosszan tartó kezeléssorozat után betegem könnyen, fájdalom nélkül távozik.”

További érdekességek

Tudja-e, hogy mi a gyógytorna sajátossága?

Gyerekkorunk emléke az iskolai tornaóra, futással, kötélmászással, szekrényugrással. Aztán az átlagember leszokik a testmozgásról, elég neki a munkában végzett és a reggeli-esti utazással kapcsolatos. A napközbeni rossz tartás, kényszertesttartás, vagy csak a csontok hibás fejlődése előbb-utóbb a gerinc megbetegedéséhez, a mozgás fájdalmassá válásához vezet. A gyógytornász speciális gyakorlatokkal oldja az izmok görcsét és szabadítja fel az ízületek mozgástartományát. Ez a „torna” hatékonyan segíti a funkciók helyreállítását, és ami fontos: nincs korhoz kötve.

Hallott már a McKenzie gyógytorna-módszerről?

Valószínűleg amióta az ember felegyenesedett, azóta kínozza a hátfájás. Ennek a fájdalomnak többféle forrása van, és ezek többsége visszavezethető a gerinc állapotára. Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász, tapasztalatai alapján a gerincpanaszok eredetének kiderítésére kidolgozott egy vizsgálat módszert, valamint kezelésükre egy speciális rendszert. Ez alapján a manuálterápiát ötvözi a beteg saját maga által végzendő (gyógy)tornagyakorlataival. Szemben a hagyományossal, a McKenzie-féle beavatkozás a finom, laza mozg(at)áson alapszik.

Gyógyíthatnak a csontkovácsok?

Fáj a nyakam, fáj a hátam, fáj a derekam – panaszkodnak sokan, mire a közkeletű tanács érkezik: keress fel egy csontkovácsot! Csontkovács/gyógykovács legalább ötezer éve gyógyítja a fájó gerincet, a félrecsúszott ízületet. Napjainkra a nyugati orvoslás is átvette és alkalmazza a technikát. Több ágra vált szét, amelyeknél közös az alap: húzással, nyomással az izmokban létrejött „csomók” feloldásával helyreállítani az ízületek, csontok eredeti állapotát, elhelyezkedését. Beszélhetünk oszteopátiáról, kiropraktörről, manuálterápiáról – ezek gyökerei közösek.

Hallott a TMI gyógytornáról?

A koponyát és az állkapcsot két oldalt egy-egy, igen bonyolult felépítésű ízület köti össze. Ez teszi alkalmassá az állkapcsot, hogy mint egy ajtó, nyíljon és csukódjon, valamint rágáskor oldal irányba is kimozduljon. Ha ezzel gond van, akkor gond van a rágással, és gond van a beszéddel, de okozhat visszatérő fejfájást is. A TMI-ből az I az ízületet, a TM pedig az ízület latin nevét rejti. Oka lehet rossz szokás – például az éjszakai fogcsikorgatás –, gyulladás, anatómiai rendellenesség. Gyógyítására a fogászati, sebészeti beavatkozás stb. mellett a TMI gyógytornát is alkalmazzák.

Munkaadók mondták

Vissza az listához