Tartsd velünk az irányt!

Cukrász

Cukrász

FEOR:
513500
Foglalkozási terület:
Vendéglátás és turisztika
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Tudta-e, hogy a cukrásznak mind az öt érzékszervére szüksége van?

Néhány példa az egyes érzékszervek szükségességére: a látás elengedhetetlen a pontos mértékek, a színek megállapításához. A hallás és a szaglás a sütési folyamatoknál játszik jelentős szerepet. Az ízlelés az édességek megkóstolásánál, végül a tapintás a díszítés során szükséges.
 
Tudja-e, hogy a cukrász egyik legfontosabb tulajdonsága a kreativitás?
A cukrászat akár művészetté is válhat, mivel a kreativitás és a fantázia végtelen lehetőséget tartogat egy cukrász számára. Egy kreatív tortával, süteménnyel dupla örömet okozhat a cukrász, hiszen az első meglepetés a látvány, a vizuális élmény, és csak utána jöhet a gasztronómiai élvezet. Ezen túl az újfajta készítmények „megalkotása” szintén komoly képzelőerőt igényel pl. országtorták.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A cukrász cukrászsüteményeket pl. tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat és marcipán-készítményeket, fagylaltokat állít elő. A munkája során figyelembe veszi a vásárlói igényeket, az ízbeli változatosságot, az esztétikai megjelenítést. Feladatához tartozik a nyersanyagok szakszerű tárolása, pontos kimérése és összekeverése. A sütemények tésztájának kikeveréséhez, töltéséhez és díszítéséhez különböző gépeket, eszközöket pl. habverőt, nyomótasakot stb. használ. 

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

Cukrász lehet kisvállalkozó, aki a saját cukrászdáját vezeti, de végezheti munkáját alkalmazottként is nagyobb cukrászüzemeknél. Bármilyen cukrászdában, cukrászüzemben dolgozik, az alábbi tevékenységek minden esetben a feladatai közé tartoznak:

 • Recept alapján kiszámítja a hozzávalók mennyiségét. Hozzávaló lehet a liszt, cukor, vaj, sajt, fűszerek stb.
 • Elkészíti az alapanyagokat. Mint pl. a kelt vagy leveles tésztát, a krémeket tölteléknek vagy díszítésnek.
 • Elkészíti a tésztákat és a krémeket. Az eltérő cukrászkészítmények pl. torták, marcipán- és nugáttermékek, csokoládé és cukorkészítmények, fagylaltok, más és más munkát követelnek meg. Van, amit főzni kell, van, amit sütni vagy éppen gőzölni. Kisebb mennyiség esetén kézzel dolgozik, nagyobb mennyiség esetén a munkát megkönnyítő gépeket pl. gyúró-, keverőgépet használ.
 • A cukrász az egyes cukrászkészítményeket kézzel vagy formázókkal megformázza, és díszíti. A dekoráció elkészítése többnyire a megrendelő kívánsága szerint történik. A külső felületeket tejszínhabbal vagy krémmel vonják be. A torta tetejét marcipánnal, csokoládéval stb. díszítik. Ezekhez kiszúrókat, megfelelő alakú sütőedényeket és kenőkéseket használ.
 • A kész- vagy félkész termékeket hűtő- és/vagy fagyasztógépekbe, vagy a hűtőpultokra teszi. Így biztosítja, hogy az elkészült édes és sós sütemények megőrizzék állagukat, és a higiéniás előírások betartásra kerüljenek.
 • A használt tárgyakat és a munkakörnyezetet tisztán tartja, a kezelésére bízott munka- pl. gépek, tűzhelyek, sütők stb., és fogyóeszközöket szakszerűen használja és karbantartja.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A cukrász többféle eszközzel és anyaggal dolgozik, ami mindig az elkészítésre váró végterméktől - torta, sütemény, fagylalt stb. függ:

 • Mérőeszközök - folyadékmérő, mérőrúd, mérleg.
 • Segédeszközök és szerszámok - sütőformák, pralinévilla, asztali és kézi seprű stb.
 • Gépek, készülékek, berendezések - gyúrógép, hirtelen kisütő berendezés, marcipánprés, csokoládé-bevonatot felvivő gép stb.
A felhasznált alapanyagok is változatosak: tojás, tej, tejtermékek pl. tejszín, tejföl, sajt, túró, liszt, édesítőszerek pl. kristálycukor, porcukor, méz, kandírozott cukor, gyümölcsszirup, zsiradékok pl. vaj, olaj, zsír, gyümölcsök, magvak pl. dió, mogyoró, pisztácia, mazsola, ízesítőszerek pl. só, gyümölcsecet, mák, vanília, likőr.

Hol végzi a munkáját?

Munkáját jellemzően cukrászműhelyekben, cukrászüzemekben végzi. Gyakran dolgozik elektromos sütők mellett vagy akár a hűtőhelységben. A cukrász mindig tiszta környezetben dolgozik, hiszen az élelmiszeriparban a higiénia különösen fontos. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A cukrász, éppen azért, hogy másoknak örömöt okozzon nem ritkán hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik. Munkaideje ezekkel együtt sem haladhatja meg a heti 40 munkaórát, de lehet, hogy azt több műszakban végzi. A cukrászok feladatai szezonálisan változhatnak, bővülhetnek (pl. fagylaltkészítés).

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A munka során a szervezetet különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 
 • baleseti veszélyforrások a használt gépek és berendezések;
 • ügyelni kell folyamatosan, hogy elkerülje az égést és a forrázást;
 • egészségre ártalmas tényező a gőz és a lisztpor, mely allergiához vezethet;
 • hőmérséklet-ingadozások, hiszen a sütő mellett nagy a forróság, a fagyasztó helységekben viszont hideg van.
 
Ezek a veszélyforrások a balesetvédelmi szabályok betartásával, előírásszerű alkalmazásával elkerülhetők, csökkenthetők.
 

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A cukrászok munkája közepesennehéz fizikai munka. A munkavégzés leggyakrabban állva, kissé hajlott testtartásban történik, emellett állandó megterhelést jelent a süteményekkel megrakott tálcák emelgetése és cipelése. A gyúrás és a formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli.

Fontos, hogy a munkaidő során is pihenjen a cukrász, testét megmozgassa, illetve munkaidőn kívül is találjon időt a pihenésre, és az aktív testmozgásra.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A cukrász elsősorban munkatársaival, vevőkkel, vendégekkel kerül kapcsolatba a munkája során.

 
Ezen túl az alábbi szakemberekkel dolgozhat együtt:
 • közvetlen főnökével;
 • az üzem tulajdonosával;
 • beszállítókkal;
 • más szakmabeliekkel.
 
Amennyiben saját cukrászdát üzemeltet, ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és adott hatóságokkal is.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A cukrász átlagkeresete havi bruttó 130.000 Ft.

A fizetés a cukrász szakmai tapasztalatától, életkorától, illetve a cukrászda méretétől, földrajzi elhelyezkedéstől, népszerűségétől függően havi bruttó 120.000-145.000 Ft között mozoghat. Ez a szám az elmúlt évekhez képest nem változott.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A cukrászok iránt nagy a kereslet a turisztikailag jelentős országrészekben és a nagyobb városokban. A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó szállodák, a városokban található cukrászdák, fagylaltozók számos állást kínálnak. A cukrász szakmára jellemző, hogy magas arányban alkalmaznak pályakezdő fiatalokat is.

A cukrász indíthat saját vállalkozást, vagy dolgozhat alkalmazottként. Jellemzően kétféle munkahelyen dolgoznak, kisebb 3-4 fős cukrászdában vagy nagyobb 10-15 főt foglalkoztató cukrászüzemekben.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A cukrászoknál kiemelkedően fontos az igényesség, a kreativitás, az alkotni vágyás. Elengedhetetlenek az olyan tulajdonságok, amelyek a kiváló minőségű cukrásztermékek elkészítéséhez szükségesek:

 • Kézügyesség, a sütemények elkészítéséhez, díszítéséhez.
 • Kreativitás a különleges dekoráció, illetve újfajta készítmények elkészítéséhez.
 • Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok kiszámolásához.
 • Önállóság.
 • Figyelem, pontosság és jó emlékezet a receptek pontos betartásához.
 • Kommunikációs képesség, amennyiben az eladó térben is tartózkodik, illetve saját cukrászdát vezet, és pl. a beszállítókkal tartja a kapcsolatot.
 • Vállalkozói kompetencia, ha saját cukrászdát üzemeltet.
Fontosak továbbá az olyan tulajdonságok, amelyek a vendéglátáshoz általában szükségesek: udvariasság, felelősségtudat pl. a higiéniai előírások betartásánál, és a környezet tisztántartása.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A következő egészségügyi követelmények szükségesek a szakma gyakorlásához:

 • egészséges gerinc, kar és láb - a sok állás, illetve a sok kézi munka miatt;
 • egészséges légutak, szív és vérkeringés, bőr - a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt;
 • jó íz- és szaglásérzék;
 • kifogástalan színfelismerés, jó látás és térlátás;
 • szemmérték.
A szakma hallássérültek által is végezhető. Esetükben kiemelt jelentőségű a megfelelő kommunikációs csatorna megválasztása, a beszédértés optimális feltételeinek biztosítása. A munkafeladatok kiadásánál fontos pl. a jó szájról olvasási képesség, a vizuális szemléltetés, a jelnyelv egyes elemeinek ismerete, képek, kép- hang- és írásalapú, vezeték nélküli kommunikációs eszközök, rendszerek alkalmazása. Szükség lehet továbbá a munkavégzéshez kapcsolódó berendezések pl. villanysütő hangjelzésének megváltoztatására, vibrációs funkcióval és fényjelzéssel ellátott speciális eszközök beszerzésére. 

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A reál tárgyakban való jártasság segíti elő, hogy egy cukrász jó munkát végezhessen:

 • technika, életvitel és gyakorlat;
 • kémia – a felhasznált anyagok összekeveréséhez.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

Akkor lehet egy cukrász sikeres, ha alapvetően szereti azt, hogy munkájának kézzel fogható eredménye van, illetve szívesen dolgozik aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokon, amelyeket pontos szabályok mentén lehet elvégezni.

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Mi jellemző a Cukrász munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (15%)
(15 - 85)
Aprólékos megoldások (85%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Cukrász (34 811 01)

A munkakör legjellemzőbben a Cukrász középfokú szakképesítéssel tölthető be.

A cukrász szakmához hallássérültek számára elérhető speciális adaptált szakképesítés.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A cukrász szakképesítés megkezdéséhez alapfokú végzettség, tehát az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése szükséges.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A cukrász szakképesítés megszerzéséhez 3 éves szakiskolai, azaz iskolarendszerű képzés vagy 960-1440 órás tanfolyam elvégzése szükséges a felnőttképzés keretei között. A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen – cukrászdában - tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A cukrász szakma elsajátítása során egyes tantárgymodulok a cukrászathoz, míg néhány az általános gazdálkodáshoz tartoznak.

 • élelmiszer, fogyasztóvédelem;
 • cukrászati termékkészítés
 • foglalkoztatás;
 • gazdálkodás;
 • munkahelyi egészség és biztonság.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A cukrászok jellemzőn kis- vagy középvállalkozásként működő cukrászüzemben vagy cukrászdában dolgoznak.

 
Cukrászként több munkakör is betölthető, például:
 • fagylaltkészítő;
 • karamell cukrász;
 • marcipánfigura készítő;
 • tortakészítő.
 
Cukrászként lehetőség van a szakmán belül is továbbtanulni: a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) szakképesítés-ráépülés irányába lehet továbblépni.
 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok a pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
 
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„A cukrász édes élményt készít a vendégnek… Meg kell tanulni az alapokat, aztán jöhet a kreativitás. Sok éven át tanultam az alaprecepteket, a cukrászat vezetője volt, hogy felmondatta velem az egyes recepteket műszak kezdéskor. De mára tudom, hogy megérte, mert ha bejön egy kedves vendég, hogy a barátjának a születésnapjára milyen különleges tortát kér, akkor azt ki tudom találni és el is tudom készíteni – márpedig a kedves vendégek hihetetlen ötletekkel állnak elő! … Jó érzés, hogy örömöt szerzek gyereknek,felnőttnek egyaránt.”– válaszolt kérdésünkre, Tímea, cukrász.

További érdekességek

Gondolná-e, hogy a magyarok tartják a leghosszabb rétes Guinness-rekordját?

A 96 méter hosszú rétest 2011-ben készítette el hat székesfehérvári cukrászdolgozó. A rekorder rétes súlya kb. 200 kg volt és 3200 darabra vágták fel. A bevételt az óriás rétes készítői jótékonysági célra ajánlották fel.

Tudta-e, hogy a tortát 2300 éve találták fel?

Az ötlet Nagy Sándor, makedón király nevéhez fűződik, aki a szúzai lakodalomra - i.e. 324-ben, amikor Nagy Sándor tízezer makedón férfit tízezer perzsa nővel házasított össze a birodalmi egység megteremtése érdekében - meglepetésként tortát készíttetett. A torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.

Hallott-e már arról, hogy Magyarországon 1419-ig elsősorban a méz volt az édesítőszer?

Az Árpád-házi királyok idejében a méz volt az egyetlen édesítőszer, így az édes ételekre szakosodott mesteremberek a mézeskalácsosok voltak. Jellemzően olyan királyi és főúri birtokokon dolgoztak, ahol a méhészkedés is lehetséges volt. 1419-ből, Zsigmond király udvarából származik az első feljegyzés, ami megemlíti a cukrot.

Ön szerint, ki járult hozzá a dobos torta elterjedéséhez?

Dobos József régi cukrászcsalád sarja, dédapja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester. Ő maga az Andrássy grófoknál tanulta ki a szakmát. Amikor 31 évesen csemegekereskedést nyitott, saját készítésű édességeket is árult, elvitelre is. 1884-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon önálló pavilont nyitott és itt mutatta be a Dobos-tortát. Az édesség gyorsan elhíresült, amelyhez hozzájárult, hogy pavilonját maga Erzsébet királyné és Ferenc József is meglátogatta és elsők között kóstolta meg az újdonságot.

Munkaadók mondták

Vissza az listához