Tartsd velünk az irányt!

Bútorasztalos

Bútorasztalos

FEOR:
722300
Foglalkozási terület:
Faipar
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

 

Tudja-e, hogy miből készül az asztalosok által használt enyv?
Az enyv eredetileg állati csontból, porcból, bőrből vízzel való főzés során nyert kemény, rideg, többé-kevésbe áttetsző anyag. Hideg vízben megduzzad, forró vízben oldódik. Jó ragasztóképessége miatt nem csak az asztalos, hanem más szakmában is használják. Használatos még az asztalos enyv kifejezés is. A csapolásokat és fa tiplikkel való illesztéseket ezzel rögzítették/ragasztották.
 
Tudja-e, hogy miért kell a bútorasztalosnak restaurátori munkát is végeznie?
A bútor használat közben kopik, sérül. Ha a tulajdonosa meg akarja őrizni eredeti szépségében, akkor restaurátorra kell bíznia a helyreállítást. A bútorrestaurálás nem más, mint értékmegőrzés, az eredeti állapot visszaállítása. A bútorrestaurálásnak két fő irányzata van: a restaurálás és a konzerválás. A bútorrestaurátorok többségének nem jelent gondot, hogy az alapvető kárpitosmunkákat is elvégezze, azonban antik bútorok kárpitozása esetében a valóban hibátlan, minőségi munkák elvégzésére már a sok éves tapasztalattal rendelkező bútorkárpitost kell felkérnie.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A bútorasztalos fából, vagy fahelyettesítőből készít, szerel, karbantart és javít különböző célra használatos termékeket. Ilyen többek között a lakásba, irodába, szállodába készülő bútor - asztal, szék, szekrény, ágy stb. -, nyílászárók, burkolatok, egy üzlet berendezése. Munkájához tartozhat a szükséges anyagok, szerszámok beszerzése, valamint ha saját asztalos üzeme van, annak üzletvitele, és az ahhoz tartozó adminisztráció is. 

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A bútorasztalos megtervezi, majd legyártja a megrendelt terméket például konyhabútor, asztal, szék stb. Terveit előzetesen egyezteti a megrendelővel - minőség, ár, alapanyag -, majd beszerzi/beszerezteti az alapanyagokat. Megrendelője lehet magánszemély - pl. valaki új konyhaszekrényt szeretne -, cég - irodai asztalok, bútorok esetében - vagy bútoráruház - továbbértékesítés céljából. Munkája során a következő fő feladatokért felelős:

 • Felméri a megrendelői igényeket. Megbeszéli a megrendelővel, hogy mit, milyen funkciókkal, milyen árkategóriában szeretne készíttetni.
 • Kapcsolatot tart a megrendelővel. Adott esetben a helyszínre is el kell mennie, hogy felmérje a helyszínt, ahova a bútort készíti. A munka folyamatában is egyeztet a megrendelővel, akár a munka minőségbeli kérdéseiről, akár határidő tekintetében.
 • Előkészíti a gyártási folyamatot. Tervrajzot készít a legyártandó termékről, illetve anyag-, költség-, és időtervről is egyeztet a megrendelővel.
 • Legyártja a termék alkatrészeit. Kiválasztja az anyagot, ellenőrzi minőségét, az alkatrészeket – szükség szerint – felületkezeli.
 • Összeállítja a terméket. Kialakítja a megfelelő kötéseket, ellenőrzi a felületek egymáshoz való viszonyát, pontos illeszkedését.
 • Leszállítja a terméket. Szükség esetén a helyszínen állítja össze az elemekből a bútort, majd átadja a megrendelőnek, végül kiállítja a számlát.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A bútorasztalos alapvetően kézi és gépi szerszámokkal, természetes faanyagokkal, vagy fahelyettesítő alapanyagokkal dolgozik. A következő szerszámokat használja leggyakrabban:

 • vésők;
 • fúrók;
 • kézi marók;
 • szalag-, és körfűrész;
 • vastagsági-, és simítógyalu;
 • csiszológép.
Ezeken felül használ még hossz-, és szögmérőt, körzőt és különféle sablonokat. A tervek elkészítéséhez, a kalkulációhoz és az árajánlat kidolgozásához számítógépet és ehhez megfelelő szoftvert használ.
A használt faalapanyag leggyakrabban a fenyő, dió, bükk, cseresznye, de felhasznál fapótló anyagokat is, pl. pozdorját, laminált bútorlapot és rétegelt lemezt. Munkája során ragasztókkal, pácokkal és lakkokkal is dolgozik.

Hol végzi a munkáját?

A bútorasztalos szinte teljes munkaidejét műhelyében vagy egy bútorgyár gyártócsarnokában tölti. Egyedi bútor készítése esetén - vállalkozóként, vagy alkalmazottként - a felmérést, illetve a be- és összeszerelést külső helyszínen végzi, ott, ahová a megrendelt bútort a megbízó el kívánja helyezni. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

Ha a bútorasztalos gyárban dolgozik, akkor a hetimunkaideje40 óra, azaz normál munkarendben végzi munkáját. Dolgozhat többműszakos beosztásban is.

Ha vállalkozó, vagy kis műhelyben dolgozik, akkor munkaidejét a megrendelő igényéhez igazítja.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A bútorasztalost munkája során különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

 • baleseti veszélyforrást jelenthetnek a használt gépek, berendezések, kézi szerszámok, pl. fűrész, véső. Ezek élesek, forgó mozgást végezhetnek, alkalmasak sérülés okozására;
 • környezeti ártalomnak minősülnek a használt ragasztóanyagok, illetve a munkavégzés során keletkező por, fűrészpor, forgács, mely allergiás reakciót okozhat;
 • környezeti ártalom a zajhatás.
A munkavédelmi szabályok betartásával, az eszközök szakszerű kezelésével, a megfelelő védőruházattal – pl. kesztyű, védőszemüveg, porvédő maszk stb., és kellő odafigyeléssel az ártalmak és veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A bútorasztalos közepesen nehéz fizikai munkáját jellemzően álló helyzetben végzi, miközben időnként nehéz tárgyakat kell mozgatnia. A faanyag kézi szerszámokkal való megmunkálása - pl. véső, fűrész - megterheli az ízületeket.

Ha a bútorasztalos gyárban kap állást, akkor ezek mellett az esetleges több műszakos munkarendhez való alkalmazkodás komoly pszichikai megterhelést jelenthet.
A bútor megtervezése, a műszaki rajz elkészítése a hozzá tartozó számításokkal, a megrendelőkkel való tárgyalás erős szellemi megterhelést jelenhet. 

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A bútorasztalos – vállalkozóként – elsősorban a megrendelőkkel kerül közvetlen kapcsolatba.

Együttműködik:
 • munkatársaival;
 • segédeivel;
 • és különböző szakemberekkel, például a kőművessel, villanyszerelővel, festővel.
Rendszeres kapcsolatban áll más vállalkozókkal, akik előre gyártott termékeket szállítanak neki, a festék- és vegyszerkereskedőkkel, a kellékanyag-szállítókkal. Gyárban dolgozva közvetlen munkatársaival és munkahelyi vezetőjével tartja a kapcsolatot.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A bútorasztalos keresete országos átlagban bruttó 138.000 forint. A havi bruttó bére 118.000-159.000 Ft között változik, ami függ a munkahely országon belüli elhelyezkedésétől, a cég piaci helyzetétől, és természetesen függ a munkavállaló szakmai gyakorlatától. Az elmúlt néhány évben ez az összeg nem mutat növekedést. A bútorasztalos keresete más foglalkozásokhoz képest az alacsonyabb fizetések közé tartozik.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

Jelenleg a szakmában a munkaerő kereslet és kínálat közel egyensúlyi helyzetű, azaz ugyanannyi ember kíván asztalosként elhelyezkedni, mint amennyi munkahelyet kínál a munkaerő-piac. Vannak azonban az országban területi eltérések, jellemzően inkább kissé a túlkínálat dominál. Az asztalosok munkája jellemzően az építőipartól függ: ha sok építőipari megrendelés van, az asztalosok iránti kereslet is megnő.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

Annak érdekében, hogy a bútorasztalos munkáját munkáltatója és/vagy megrendelője érdekében magas színvonalon teljesíthesse, elengedhetetlen a szakma fogásainak, a felhasznált anyagoknak és technológiának ismerete és biztos kézzel való alkalmazása.

 • Kézügyesség, amely a munkadarab esztétikus kialakításához kell.
 • Térbeli gondolkodás, ami a terv elkészítéséhez, az elkészült bútor összhatásának felméréséhez szükséges.
 • Kreativitás, amely a fejlesztések, tervek elkészítésekor szükséges.
 • Fizikai erőnlét, amely a terv megvalósítása során elengedhetetlen.
 • Probléma megoldási képességa lehetséges megoldások, cselekvések végiggondolására, számba vételére, és közülük a cél elérését legjobban szolgáló változat kiválasztásához, végrehajtásához kívánatos.
 • Kommunikációs képesség, a munkatársakkal és a megrendelőkkel való tárgyaláshoz.
 • Csapatmunka, a fejlesztések megvalósítása során együttműködő felekkel.
 • Vállalkozói kompetencia.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A bútorasztalos munkáját nagy részt álló helyzetben végzi. A munkafolyamatok jelentős része balesetveszélyes, ezért is fontos megfelelni az egészségügyi elvárásoknak:

 • ép karok, ujjak, a munkadarabok és a gépek kezelése, beállítása miatt;
 • egészséges szív- és keringési rendszer, légzőszervek, vesék a fizikai megterhelés és a jó ellenálló képesség miatt;
 • jó izomzat, megfelelő fizikai erőlét;
 • jó látásélesség és pontos színlátás;
 • tiszta beszéd.
Ezt a szakmát halláskárosultak is űzhetik. Részükre ajánlott egy megfelelő minőségű hallókészülék használata a jó beszédértés céljából a kollégákkal, megrendelőkkel való kommunikáció során.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A bútorasztalosnak alapvetően a reál tárgyakban és a vizuális kultúra - rajz, technika stb. - tárgyaiban kell jártasnak lennie, hogy munkáját magas színvonalon tudja elvégezni.

 • vizuális kultúra, hogy esztétikus tárgyak kerüljenek ki a keze alól.;
 • technika életvitel és gyakorlat, mert kézi szerszámokkal is kell dolgoznia;
 • informatika, mert a kalkulációt, anyagszükségletet azzal könnyebb kiszámítani.
Vállalkozóként még fontosabb, hogy tisztában legyen az anyagszükséglet és a kalkulációkészítés szabályaival, ismerje a szakma gépeit, azok működését.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A bútorasztalos akkor fogja élvezni a munkáját, ha szereti, hogy munkájának rövid időn belül kézzel fogható eredménye van. Ennek érdekében szívesen használ gépeket, szerszámokat, illetve tud aprólékos, fokozott figyelmet biztosítani, betartva adott kereteket, szabályokat. Nem bánja továbbá, ha alkalmanként egy-egy probléma megoldására alaposan végig kell gondolnia a helyzetet. 

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Mi jellemző a Bútorasztalos munkájára?

Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Asztalos (34 543 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Asztalos középfokú szakképesítés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az alapfokú iskolai végzettség, tehát az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése. Szükséges továbbá - a képzés megkezdését megelőzően –egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

Az Asztalos szakképesítés iskolai rendszerű szakképzésben 3 év alatt szerezhető meg.

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között a képzés óraszáma 960-1440 között változhat. A képzés során 30 %-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy elméleti képzőhelyen, a képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen tölti a képzésben résztvevő. 

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A képzés alatt tanult tantárgyak az alábbi témakörökhöz kapcsolódnak:

 • famegmunkálás;
 • bútorok, berendezési tárgyak gyártásának folyamata;
 • asztalosipari szerelés;
 • gépkezelés;
 • munkavédelem.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

Bútorasztalos szakképesítéssel az asztalos szakmához kapcsolódó munkakörök tölthetők be, például:

 • általános asztalos;
  • beépített bútor helyszíni szerelője;
  • beépített bútor-készítő;
 • bútorgyártó;
 • díszlet-asztalos;
 • egyedi bútor-készítő.
 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • Vadászi: A bútor története. Műszaki Könyvkiadó. 1987.
 • Montenegro: A bútor. Officina Kiadó. 2003.
 • Vegesack: Thonet. Cser Kiadó. 2009.
 • Csornai-Kovács Géza: Faipari szakrajz. Műszaki Könyvkiadó. 1999.
 • Lele - Petri - Zsarnai: Faipari gépek és technológiák I. Műszaki Könyvkiadó. 1999.
 • Dévényi: Műbútorasztalos és restaurátor szakmai és gépismeret I. Műszaki Könyvkiadó. 2005.
 
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu– a Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapja: megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • 200x szép szakma – ingyenes szakképzési tájékoztató kiadvány
 • http://www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php– Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (http://www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • http://www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
Mi jelenti a kihívást a munkában?
János (bútorasztalos) mesélte: „Én a fenyő illatát szeretem legjobban. Élvezem, amikor a fa engedelmeskedik és felveszi azt a formát, amit a tervezője – és ez sok esetben én vagyok – megálmodott. Amikor csiszolás után teljes szépségében előtűnik a fa erezete. Ha le kell lakkoznom, szinte fáj, hogy ez a mintázat veszít az erejéből. Amikor elkészül, elsőnek én próbálom ki, hogy milyen rajta ülni, feküdni. Az igazi kihívás az, hogy azt lássam a megrendelőm arcán, hogy igen, ezt ő is így képzelte el és maximálisan elégedett az eredménnyel. Ehhez az egész folyamatnak tökéletesen kell sikerülnie. Minden lépést ennek elérése érdekében kell megtenni.”

További érdekességek

Tudja-e, hogy miből alakult ki az asztalos szakma?

Kezdetben voltak a faművesek, akik az akkori, ma már kezdetlegesnek számító szerszámaikkal munkálták meg a fát, készítettek belőle kaput, fejfát, zsámolyt, ládát, asztalt. Akkoriban ragasztó nélkül, csupán fa­szegekkel rögzítették egymáshoz az alkatrészeket, később már faragasztó anyagokat is használtak. Comenius írta könyvében e szakmáról: „Az asztalos - szökrényes, szökrönyös - meggyalulja a deszkákat a gyaluval a faragó – gyaluló - széken, megsimétja a simétó gyaluval, megfúrja a fúróval, megfaragja – díszíti - a faragókéssel, egyben foglalja – ereszti - enyvvel és hevederekkel, és  csinál táblákat, asztalokat, ládákat, és egyebeket…”.

Tudja-e, kiről kapta nevét a Thonet szék?

Michael Thonet asztalos elsőként kísérletezett a fa hajlításával: vastag furnérlemezcsíkokat ragasztott össze, s ezeket a négyszögletes rudakat gőzöléssel hajlította meg. Ezt a technikát ő alkalmazta először. A kézi faragástól eltérően így gyorsabban és több példányban is elkészíthette ugyanazokat a formákat, termékeket. Hamarosan karos- és támlásszékeket, kanapét, ágyakat is készített ezzel a technológiával. Már ezeknél a korai darabjainál is az igen elegánsan, könnyedséggel kialakított forma tartóssággal és rugalmassággal párosult. Bútorai eljutottak az 1851-es Londoni Világkiállításra is, ahol bronzérmet nyertek.

Tudja-e, mi volt a Biedermeier?

Biedermeier a XIX. század első felében kialakult stílus, amely nélkülözte a szélsőségeket, a pompát. Olyan tárgyakra volt jellemző, amelyekkel a polgárok saját lakószobáikat rendezték be, s amelyeket az ekkor alakuló művészeti egyletek által rendezett kiállításokon lehetett megvásárolni. Könnyű használhatóságra, kényelemre törekedett és radikálisan modernnek számított. „A díszítés bűn” - ez volt a stílus egyik jelmondata. Jellemzően egyszerű, hasznos, praktikus tárgyak készültek ebben az időben. A mai értelemben vett lakáskultúra megteremtését a biedermeier váltotta valóra.

Tudja-e, hogy mióta beszélhetünk a magyarországi bútoriparról?

A bútorok iparszerű, nagy tömegben való gyártásáról a XIX. század végéről van információnk. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 1895-ben Budapesten 12 bútor és épületasztalos telepet tartott nyilván. Ezek már tömegterméket (is) előállítottak, azaz nem csak közvetlen a megrendelőnek szállítottak, hanem termeltek a bútorkereskedők raktárai számára is.

Tudja-e, ki volt Chippendale?

Az angol bútorstílusok XVIII. század közepén kezdtek elterjedni, s mint önálló lakásberendezési stílus első helyen az angol Chippendale szerepel. Ennek megalkotója Anthony Chippendale jó nevű asztalosmester, aki a francia rokokó és a későbbi gót stílust szerencsés formában összehozta és önálló stílussá formálta. Jellegzetes formája főleg az ülőbútorok kecses, erősen, hajlított lábai, és az áttört háttámlákban jut kifejezésre. A bútorok gazdag osztásában nyer összeépítést, melynek szerkezetét csigavonalak és szalagdíszek takarják. A bútorok faanyaga főleg mahagóni.

Munkaadók mondták

Vissza az listához