Tartsd velünk az irányt!

Hasznos információk felnőtteknek

Mit kínál a Nemzeti Pályaorientációs Portál a felnőttek számára?

A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) létrehozására a TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt program keretében került sor.

A portál a pályaválasztási döntést segítő hasznos ismereteket tartalmaz és célja az Ön érdeklődésének, helyzetének megfelelően csoportosítani az információkat.

Bővebben

Álláskeresési tippek I. Önéletrajz

Miért fontos a jó önéletrajz?

A pályázati anyag legfontosabb része az önéletrajz, amely alapját képezi a pályázóról kialakított első benyomásnak. Fontos, hogy egy önéletrajz mind tartalmilag, mind formailag megfelelő legyen, valamint igazodjon az aktuális munkaerő-piaci trendekhez.

Bővebben

Álláskeresési tippek II. Motivációs és kísérő levél

Amikor pályakezdőként kilépünk a munka világába, vagy egy hosszabb munkaviszonyt követően új állást keresünk, elengedhetetlen, hogy megfelelő álláskeresési ismeretekkel rendelkezzünk. Ahogyan a világ változik, úgy a munkaerő-piaci elvárások és szokások is átalakulnak, így az álláskeresés technikája is folyamatosan változik. Ma már nem elég egy sablon önéletrajz elkészítése és az álláshirdetések böngészése. Ennél többre van szükség.

Bővebben

Álláskeresési tippek III. Állásinterjú

Sok pályázó számára az állásinterjú az álláskeresési folyamat legnehezebb része. Egy versenyhelyzetben kell a lehető legjobb teljesítményt hoznia kiszemelt állás elnyerése érdekében. A versenyhelyzet különböző hatásokat vált ki az emberből: valakit serkent és ösztönöz, másokat viszont megbénít egy ilyen szituáció.

A kellően magabiztos fellépés érdekében az interjú vagy interjú sorozatokat megelőzően alapos felkészülésre van szükség.

Bővebben

Karriertervezés

A karrier szó hallatán, legtöbben talán arra gondolnak, hogy valaki egy szakmán vagy munkaterületen belül elhelyezkedik, majd évről-évre halad előre a „ranglétrán”. Francia eredetű értelmezésben a carriere szó életpálya, életút, pályafutás jelentésű. Egy más karrierfelfogás szerint ez kompetenciafejlesztést jelent, azaz az egész személyiség gazdagodását jelenti.

Bővebben

Rendezvények (felnőtteknek)

A megfelelő pálya- vagy munkahely megtalálása a továbbtanulni vágyók, a pályakezdők és a már szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is komoly kihívást jelent.

Ebben a cikkünkben a rendezvényekről kívánunk információval szolgálni a továbbtanulásban, továbbképzésben gondolkodóknak, valamint a pályaváltóknak, álláskeresőknek.

Bővebben

Személyes segítők

Jelen cikkünkben a munkavállaláshoz, állás- vagy pályakereséshez támogatást nyújtó segítő szakembereket és intézményeket szeretnénk megismertetni. Szeretnénk segítséget nyújtani abban is, hogy mely kérdéskörhöz melyik segítő szakember felkeresése ajánlott.

Bővebben

Miért fontos az önismeret? (felnőtteknek)

A válasz megtalálásához induljunk egy képzeletbeli utazásra térben és időben egyaránt. Utazzunk vissza az időben több mint kétezer évet, és keressük fel az ókori Hellász híres jóshelyét, Delfie-t. Már a szentély papnője, Püthia is érthetetlen vagy többféleképpen értelmezhető jóslatok helyett önmaguk megismerését ajánlotta a jóslatot kérőknek.

Bővebben

Kilépés a munka világából

Ahogy a sikeres és elégedett pályafutás érdekében már fiatalon célszerű tudatosan készülni a pályák- és a munka világáról, épp úgy helyénvaló a munka világából való kilépést is előre megtervezni, számba venni az adott élethelyzet nyújtotta lehetőségeinket. Nem kell, hogy az eddigi gyors és aktív életet egy elszigetelt, passzív életmód váltsa fel, a nyugdíjas kor is tartogathat számunkra megannyi társas élményt, ismeretszerzést, változatosságot.

 

Bővebben

Miért fontos a pályaismeret? (felnőtteknek)

A pályaválasztás életünk egy meghatározó folyamata, amely során döntéshelyzetbe kerülünk. Hozhatunk jó vagy rossz döntéseket, de abban biztosak lehetünk, hogy ezzel befolyásoljuk sorsunk további alakulását a munka világában. A sikeres választáshoz vagy pályamódosításhoz tisztában kell lennünk a foglalkozások, szakmák sajátosságaival, követelményeivel, a bennük rejlő továbblépési lehetőségekkel, valamint saját személyiségjellemzőinkkel (képességeinkkel, érdeklődési körünkkel) is. 

Bővebben
1 - 10 / 17 | Találatok oldalanként:
Vissza a kezdőlapra