Tartsd velünk az irányt!

Álláskeresési tippek II. Motivációs és kísérő levél

Budapest, 2015.08.31.

Amikor pályakezdőként kilépünk a munka világába, vagy egy hosszabb munkaviszonyt követően új állást keresünk, elengedhetetlen, hogy megfelelő álláskeresési ismeretekkel rendelkezzünk. Ahogyan a világ változik, úgy a munkaerő-piaci elvárások és szokások is átalakulnak, így az álláskeresés technikája is folyamatosan változik. Ma már nem elég egy sablon önéletrajz elkészítése és az álláshirdetések böngészése. Ennél többre van szükség.

Mit szeretne? Gondolja át alaposan!

Az álláskeresés első és legfontosabb lépése, hogy gondolja át, pontosan mit is szeretne. Itt nem csak a lehetséges munkaköröket szükséges számba vennie, hanem a munkakörhöz szorosan kapcsolódó egyéb jellemzőket, szempontokat is, mint például: milyen szektorban és szervezetben; milyen tevékenységet végző cégnél; mennyi munkabérért szeretne dolgozni; milyen egyéb elvárásai vannak a munkával kapcsolatban (munkarend, egyéb juttatások, fejlődési lehetőségek stb.).

Kompetenciái, munkamódja és foglalkoztathatóságának feltérképezése érdekében javasoljuk, töltse ki a portálon lévő felnőttek számára készült kérdőíveket.

Ne feledje: választott munkaköröknek összhangban kell lennie végzettségével, ismereteivel és kompetenciáival is!

Alaposan átgondolt elképzelésekkel, célirányosan érdemes elkezdeni az álláskeresést. Vagyis miután tisztázta elvárásait és kijelölte a megpályázni kívánt munkaköröket, akkor készíthet egy céglistát is, ahová felírja azokat a cégeket, ahol szívesen dolgozna.

Hol és hogyan kereshet állást? Álláskeresési csatornák

Az álláskeresésnek számos módja lehet. Az internet elterjedése óta az álláskeresők és a munkáltatók is előszeretettel veszik igénybe az online lehetőségeket, amelyek révén gyorsan és hatékonyan képes egymásra találni a munkaadó és az álláskereső.

Az online állásközvetítő portálokra kényelmesen és egyszerűen feltölthetjük önéletrajzunkat (CV) így számos lehetőségünk nyílik arra, hogy megtaláljanak minket a munkaadók. Továbbá a portál hírlevelére feliratkozva folyamatosan kaphatunk álláshirdetést az általunk megjelölt pozíciókról a minket érdeklő megyékből.

Az internetes lehetőségek mellett érdemes más álláskeresési csatornákat is használni.

Egyik ilyen csatorna a saját, személyes kapcsolati hálónk (networking – kapcsolati tőke). Minél több ismerősével tudatja, hogy állást keres, annál több lehetőség találhatja meg. A közvetlen családtagokon túl vonja be barátait, ismerőseit, volt munkatársait vagy akár volt iskolatársait is. A kapcsolati háló mozgatása az álláskeresés egyik leghatékonyabb formája. Gondolkodjunk kicsit a munkáltatók fejével, és máris megfejthetjük ennek az okát. Ha mi cégvezetőként keresünk alkalmazottat vállalkozásunkhoz, biztos, hogy szívesebben dolgoznánk egy olyan emberrel, akivel korábban már eredményesen dolgoztunk együtt.

A munka- és álláskeresés soha nem szégyen, ezért bátran kérje meg a környezetében lévőket, hogy értesítsék, ha hallanak valamit, ami elképzeléseinek megfelel. Az internetes közösségi oldalak remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy bárkit megkereshet, ha telefonos elérhetőségét nem tudja. Fogalmazzon konkrétan, és közölje ismerőseivel az Ön által keresett munkakört/foglalkozást.

Egy másik eredményesen használható módszer a direkt keresés, vagy más néven a „kopogtató álláskeresés”. Ilyen esetben konkrét álláshirdetés nélkül – személyes vagy online formában – történik a kiválasztott munkaadóhoz a jelentkezés benyújtása. Személyes megkeresés esetében ez annyit jelent, hogy kellő bátorsággal felvértezve, álláskeresésnek megfelelő öltözetben, önéletrajzzal a kezében személyesen keresi fel azokat a cégeket, ahol szívesen dolgozna. Online direkt keresés esetében pedig önéletrajzát küldi el a vágyott munkahelyek vezetőinek. Meglepően magas az ilyen típusú álláskeresésből születő elhelyezkedések száma. Újfent a munkáltatók fejével gondolkozva, egyből személyes benyomást nyernek a pályázóról, meggyőződhetnek rátermettségéről és dolgozni akarásáról. Sok esetben, bár a cég éppen nem hirdet állást, de már tudva levő, hogy valaki hamarosan nyugdíjba megy, váltani fog, bővítésre lesz szükség; ezért szívesen fogadja az új jelentkezőket.

Fontos odafigyelni, hogy mindig kompetens személynek adja oda az önéletrajzát (pl.:HR vezető, munkaügyi tanácsadó). Ne keseredjen el az első nemleges választól, próbálkozzon tovább. Minél többet gyakorolja az ilyen jellegű szituációkat, annál profibb lesz benne.

Egy másik olyan lehetőség, ahol személyes benyomást lehet tenni a munkáltatókra, az az állásbörze. Érdemes tájékozódni, hogy mikor, hol, milyen típusú állásbörzét rendeznek, és álláskereséshez megfelelő öltözetben, önéletrajzzal és motivációs levéllel kell megjelenni. Az álláskereső számára is előnyös ez a helyzet, hiszen közvetlen kapcsolatba léphet a börzén jelenlévő vezetőkkel, HR-esekkel. Mindezen túl pedig biztos lehet abban, hogy az ott kínált álláshelyekre valóban keresnek munkaerőt.

Motivációs- és kísérőlevél

Pályázati anyagunk elengedhetetlen része az önéletrajzot felvezető kísérő levél. Továbbá egyre gyakoribb, hogy az álláshirdetésébe kérik a motivációs levél benyújtását is.

Kísérőlevél

A kísérőlevél nem azonos a motivációs levéllel, noha gyakran összemossák a két fogalmat.

Minden esetben készítsünk kísérő levelet, amely nem más, mint az önéletrajzunk elküldésekor megírt email/ levél szövege.

A kísérőlevél segítségével tehetjük személyesebbé és udvariasabbá jelentkezésünket. Sokan küldik el anyagukat e-mail-ben kísérő szöveg nélkül, ami ahhoz vezethet, hogy önéletrajzunkat, - melyet csatolmányként küldünk - el sem olvassák. A kísérőlevél célja, hogy jó benyomást keltsünk, így a pályáztató érdeklődve tér rá önéletrajzunk olvasására.

Formailag ajánlott a hivatalos levél formáját követni és több bekezdésre tördelni mondanivalónkat, amellett, hogy a lehető legrövidebben fogalmazunk. Szólítsuk meg azt a személyt, akinek küldjük a jelentkezésünket, vagy ha nem tudjuk az illető nevét, akkor intézzük a HR Vezetőnek. Írjuk le egy-két mondatban, hogy hol láttuk meg a hirdetést, milyen munkakörre kívánunk pályázni, valamint milyen dokumentumokat csatolunk a pályázati anyagunk részeként.

Motivációs levél

A motivációs levél célja, hogy meggyőzzük a munkáltatót arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak a hirdetett állás betöltésére, és elérjük, hogy behívjanak minket az interjúra. Ennek érdekében röviden fogalmazza meg, hogy miért érdekli az állás, mennyire van szakmai célkitűzéseivel összhangban és hangsúlyozza, hogy hosszú távon gondolkodik. Mutasson rá, hogy az Ön céljai miben esnek egybe a vállalati célokkal.

A motivációs levél a pályázati anyagban akkor kötelező elem, ha a hirdetésben a munkáltató kéri. Továbbá ajánlott küldeni (kérés nélkül) magasabb végzettséget igénylő munkakörök pályázásakor, illetve ha olyan plusz információt tudunk átadni szakmai rátermettségünkről, amely az önéletrajzban nem szerepel.

Figyeljünk arra, hogy

 • mindig az adott álláshirdetésre szabjuk motivációs levelünket
 • a levél terjedelme fél oldalnál hosszabb ne legyen
 • törekedjünk arra, hogy ne az önéletrajzban leírtakat ismételjünk, hanem az ott leírt tevékenységeket, eredményeket, kompetenciákat fejtsük ki röviden, támasszuk alá konkrét példákkal
 • fogalmazzuk meg erősségeinket, emeljük ki azokat az információkat, amelyek miatt úgy érezzük, hogy mi lehetünk a legalkalmasabbak az adott pozíció betöltésére
 • a helyesírásra itt is kiemelten figyeljünk!
 • kerüljük a feltételes mód (pl. el tudnám végezni) használatát, helyette fogalmazzunk pozitív meggyőződéssel

Motivációs levél tartalma

Kezdjük a címzett megszólításával levelünket (kis utánajárással pl. telefon, internet segítségével, kideríthető az illetékes személy neve, akkor is, ha a hirdetésben ezt nem adták meg)

Bekezdés:

 • Honnan szereztünk információt az állásról? Milyen pozíciót kívánunk megpályázni? (hirdetés azonosítójának megadása, ha internetes - vagy újsághirdetésre jelentkezünk)

Fő szöveg:

 • Mi nyerte el a tetszésünket a pályázatban?
 • Iskolai végzettség és/vagy eddigi hasonló munkakör megnevezése, ami illik a megpályázott pozícióval
 • Cég iránti és a foglalkozás/pálya iránti elköteleződésünk kifejezése
 • Miért tartjuk alkalmasnak magunkat a pozícióra? (megszerzett/korábbi munkakörben használt kompetenciák, melyek alkalmassá tesznek a feladatok elvégzésére)
 • Mivel tudnánk hozzájárulni a cég vagy intézmény sikereihez, fejlődéséhez?
 • Bérigény megjelölése: csak, ha kérik (ajánlott összeghatárt megadni pl. nettó 100.000-150.000 Ft)

Záró rész:

 • Kérjünk időpontot személyes találkozóra, elköszönés

A motivációs levél esetében akkor leszünk sikeresek, ha olyan plusz információt tudunk önmagunkról közölni, ami túlmutat az önéletrajzban leírtakon, és meggyőzi a kiválasztást végző személyt, hogy olyan tudással, hozzáállással vagy szakmai kapcsolatokkal rendelkezünk, amit csak a felvételünkkel nyerhet meg cége, intézménye számára. Esélyeinket nagyban növeljük, ha hangsúlyozni tudjuk a munkahely és a saját céljaink összhangját, valamint, hogy hosszú távon számíthatnak ránk.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy mindkét levél esetében fontos, hogy egyszerű legyen, tényszerű és rövid. Eltérően az önéletrajztól - amely kizárólag objektív információkat tartalmaz -, hangvétele lehet személyesebb, de kerüljük a sablonos kifejezéseket. A cél, hogy segítségével optimista, pozitív és hozzáértő személy benyomását keltsük, aki elkötelezett karriercéljai iránt

Vissza a információkhoz