Tartsd velünk az irányt!

Álláskeresési tippek III. Állásinterjú

Budapest, 2015.08.31.

Sok pályázó számára az állásinterjú az álláskeresési folyamat legnehezebb része. Egy versenyhelyzetben kell a lehető legjobb teljesítményt hoznia kiszemelt állás elnyerése érdekében. A versenyhelyzet különböző hatásokat vált ki az emberből: valakit serkent és ösztönöz, másokat viszont megbénít egy ilyen szituáció.

A kellően magabiztos fellépés érdekében az interjú vagy interjú sorozatokat megelőzően alapos felkészülésre van szükség.

Milyen interjú típusokat alkalmaznak leggyakrabban a munkáltatók?

 • Strukturált interjú: esetében az interjúztató viszonylag rövid idő alatt szeretne sok és pontos információhoz jutni. A kérdező sokszor előre összeállított kérdéssorral készül, éppen ezért a beszélgetés kérdés-felelet párbeszédhez hasonlít. Ennél a típusnál kifejezetten lényeges az előzetes felkészülés, mivel a kérdésekre világosan és lényegre törően kell válaszolni.
 • Szituációs interjú
  Ez az interjútípus - nevéből adódóan is- az adott munkakör leggyakrabban előforduló szituációit modellezi. Lehet ez egy kitalált történet vagy valós esemény, a lényeg, hogy a jelöltet mindenkor a leendő kihívások elé állítsa. Többnyire a problémamegoldó képesség, a reakcióidő, illetve a helyes cselekedet illetve a hangnem megválasztásának feltérképezésére ad lehetőséget.

A kiválasztást végző szakemberek a szituációs feladatokkal szakmai kompetenciát mérnek, szakmai kérdéseket tesznek fel vagy tesztelik a jelentkezőt, hogy a leendő munkaköri feladatokat vajon miként végezné el.  Az is előfordulhat, hogy az interjú során a jelöltnek egy előző munkahelyén megtörtént konkrét feladat megoldást kell részleteznie, melyen keresztül feltérképezik viselkedési mintáit, kompetenciáit s ezek alapján következtethetnek munkastílusára, hozzáállására. Ez történhet egyéni és csoportos formában is.

 • Páros és panelinterjú: ezekben a szituációkban kettő vagy annál több kérdező interjúztat. A pályáztató cég humán szakembere és a szakterület vezetője mellett, sokszor beosztott munkatársak is jelen vannak, akik mellé közvetlen kollégát keresnek. Az interjút követően egymás véleményeit meghallgatják, így hoznak döntést az eredményt illetően. Mindkét esetben figyeljen arra, hogy ne zárjon ki senkit a beszélgetésből.
 • Csoportos interjú: egyszerre több jelentkező van jelen, ahol a „klasszikus” kérdés-válasz helyett versenyszituációt alakítanak ki a jelentkezők között. Ez a módszer a jelentkezők személyiség típusát (vezető, szemlélő), képességeit (kommunikációs, problémamegoldó) mutatja meg leginkább.
 • Telefonos előszűrés/interjú: leginkább idegennyelv-tudást, kommunikációs képességet mérik fel mielőtt személyes beszélgetésre behívnák a jelentkezőt. Döntő szerepe lehet, érdemes felkészülni erre a módszerre is. Ha több állást is megpályáz egyszerre, fontos tudnia, hogy pontosan milyen állásokra jelentkezett, és mit írt a pályázatba, de ismernie kell az adott cégek tevékenységét, profilját is.
 • Stresszinterjú: ritkábban, speciális munkakörök esetében alkalmazzák ezt a típust. Az interjúztatók szándékosan kellemetlen, váratlan, kínos helyzetbe hozzák a jelentkezőt, hogy megfigyelhessék, miként reagál az ilyen jellegű helyzetekben. Ilyenkor a pozitív visszajelzés teljes hiányát tapasztalhatja a pályázó, olykor még végig sem hallgatják mondanivalóját, a szavába vágnak. Fontos tudnunk, hogy ezzel a módszerrel képességeinket tesztelik, nem személyünk ellen szól. A kérdezők leginkább a kérdésekre és a kialakult szituációra adott viselkedésünkre kíváncsiak. Általában az ilyen interjú másnapján tájékoztatják a pályázókat a stresszinterjú céljáról és annak eredményéről.

Felkészülés az interjúra

 • Készüljön fel az odautazásra: tervezze meg, hogy miként fog odajutni az interjúra, hogy kényelmes odaérjen, ideálisan 30 perccel, de legalább negyed órával az interjú előtt
 • Ügyeljen a pontosságra: nagy hiba elkésni! Ha tervei ellenére váratlan körülmények miatt beláthatóan nem érne oda időben, akkor erről telefonon értesítse az interjúztatókat vagy ha nem veszik fel a telefont, írjon bocsánatkérő és rövid tájékoztató sms-t
 • Dokumentumok, jegyzetek: vigyen magával 1-2 példányt az önéletrajzából, benyújtott pályázati anyagából, valamint személyes iratai is legyenek kéznél. Naptár és jegyzet is
 • Cégismeret: ha a cégnek van weboldala, mindig olvassa át, főleg a cég filozófiáját, céljait, elért eredményeit
 • Munkakör: Tájékozódjon az adott munkakörről is az általánosság szintjén. Legyen elképzelése arról, hogy mit szeretne az adott munkakörben csinálni
 • Önismeret, motiváció: gondolja át, hogy mit mondana el saját magáról az interjún. A leggyakoribb interjúkérdések egyike, hogy „Beszéljen magáról öt percet!”  Szedje össze 10-15 mondatban a legfontosabb információkat eddigi szakmai életútjáról, pályakezdő esetében önkéntes/gyakornoki tapasztalatairól és karrier céljait ismertesse tömören és lelkesen
 • Megfelelő ruházat: ma már nem szükséges a klasszikus fekete-fehér öltözet. Lényeges, hogy a megpályázott pozícióhoz és a szervezethez is igazodjon megjelenésünk. Csinos, de kényelmes ruházatban érkezzen az interjúra,a lényeg az ápolt, rendezett megjelenés
 • Kérdések: bármilyen szituációba is kerül, a kérdezés joga a pályázót is megilleti. Ne habozzon a céggel, szervezettel és a pályázott pozícióval kapcsolatos kérdéseit feltenni az interjú végén vagy az interjú alatt, ha ennek helye van. Legjobb, ha előre át gondolja, hogy mit szeretne megtudni az állással kapcsolatosan. Például: munkaidő, közvetlen felettese, munkavégzés helye, bérezés, kikkel kell együtt dolgozni

Érthető és célzott kérdéseivel jól felkészült és motivált pályázó benyomását keltheti az interjúztatóban. Fontos a pozitív hozzáállás, mosolyogjon, amennyire a helyzet megkívánja. Figyeljen a testbeszédére is, amely a kommunikáció során közléseink kb. 65-70%-át teszi ki.

Leggyakoribb interjúkérdések és válaszok

 1. Beszéljen magáról/mutassa be magát! Rövid személyes bemutatkozást követően beszéljen a munkakörhöz kapcsolódó szakmai tapasztalatáról, előnyős képességeiről és pozitív tulajdonságairól. Mindezt tegye lényegre törően, röviden. Amire az interjúztató mélyebben kíváncsi, úgy is megkérdezi.
 2. Miért kíván nálunk dolgozni? Foglalja össze, hogy eddigi szakmai tapasztalataiból és szakmai érdeklődéséből mi az, ami a leendő munkakörhöz/céghez kapcsolódik. Említsen 1-2 képességét, amit szeretne tovább fejleszteni illetve fejezze ki nyitottságát a cégnél elsajátítható új tapasztalatok iránt.
 3. Miért szűnt meg a munkaviszonya? Diplomatikusan zárja válaszát rövidre: leépítés/átszervezés miatt, próbaidő lejárta/határozott munkaszerződés lejárta miatt vagy váltani szeretne, új területtel ismerkedne meg
 4. Mennyi fizetést szeretne? Tájékozódjon előzetesen az adott területen kereshető bérezésről. Az interjún úgy fogalmazza meg bérigényét -tól/-ig összeghatárba, hogy annak alsó összege is megfeleljen elvárásainak, vagy hivatkozzon korábbi munkabérére
 5. Hogyan jött ki előző munkahelyén főnökével/munkatársaival? Próbáljon meg pozitívan és röviden válaszolni a kérdésre. Volt munkáltatóját, főnökét sem írásban, sem szóban negatív jelzőkkel ne illesse!
 6. Miért érzi alkalmasnak magát erre az állásra, miért Ön az ideális jelölt? Fejtse ki hasznosságát az adott munkakörben, tapasztalataira, képzettségére, képességeire, pozitív tulajdonságaira fókuszáljon.
 7.  Kedves pályázó, van-e Önnek kérdése? Mindig készüljünk 1-2 kérdéssel. A cég/munkakör iránti érdeklődését, szakmai hozzáértését, pozitív hozzáállását fejezheti ki vele.

Amit biztosan érdemes megkérdezni:

 1. Hogy néz ki egy tipikus munkanap a cégnél?
 2. A cég/szervezet számára milyen az ideális/leendő munkatárs?
 3. Milyen lehetőségek vannak a fejlődésre?

Tipp az esélyünk növelésére:

Az önéletrajzban leírt eredményeinket az állásinterjún tálaljuk hatásos történetként. Jellemzően ez egy sikeres eredményünk/szakmai tapasztalatunk 5-6 soros rövid összefoglalóját jelenti, melynek során alkalmazzuk a kihívás-cselekvés-eredmény felépítést. Azaz a történetnek három elemet kell tartalmaznia ahhoz, hogy az álláskeresési stratégiánkat a legjobban szolgálja:

1. Kell, hogy legyen eleje, közepe és vége
2. Tartalmaznia kell valamilyen érzelmet: izgatottság, humor, kihívás
3. Fel kell kelteni az érdeklődést, hogy az interjúztató kíváncsian hallgassa végig sikerünket

Vissza a információkhoz