Tartsd velünk az irányt!

Rendezvények (felnőtteknek)

Budapest, 2015.08.27.

A megfelelő pálya- vagy munkahely megtalálása a továbbtanulni vágyók, a pályakezdők és a már szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is komoly kihívást jelent.

Ebben a cikkünkben a rendezvényekről kívánunk információval szolgálni a továbbtanulásban, továbbképzésben gondolkodóknak, valamint a pályaváltóknak, álláskeresőknek.

 

A rendezvényeken való részvétel óriási előnye a közvetlen, személyes kapcsolat létesítésének lehetősége a munkáltatóval vagy oktatási intézménnyel.

 • Sokat segíthet az álláskeresés folyamatában, ha közvetlenül szerzünk információt a szabad álláshelyeket hirdető cégektől, a végzettségünknek és tapasztalatainknak megfelelő szakmákról, konkrét álláslehetőségekről. Azon túl, hogy személyesebbé teheti az álláskeresést, a rendezvények segítségével kötetlenebb keretek között juthatunk több információhoz, valamint személyes benyomást szerezhetünk a megismert szervezetekről, intézményekről.
 • Szintén remek lehetőséget kínál a képzést keresőknek, hiszen közvetlenül feltehetjük kérdéseinket a felvételi eljárással, a képzés által nyújtandó ismeretkörökkel, valamint az elhelyezkedési lehetőségekkel kapcsolatosan.

 

Állásbörzék

Az állásbörzék kiváló alkalmat jelentenek a munkáltatók és a munkavállalók találkozására, ami nem más, mint a potenciális munkaerő kereslet és munkaerő kínálat találkozása.

 

Kinek érdemes részt vennie állásbörzén?

Az álláskeresők mellett a pályamódosítóknak, valamint a végzős hallgatóknak is érdemes ellátogatnia ezekre a rendezvényekre.

A végzős diákok a börzék által fel tudják mérni elhelyezkedési lehetőségeiket, tájékozódni tudnak a végzettségük által megpályázható munkakörökről, megismerhetik az adott tevékenységhez szükséges elvárásokat, és egyéb ismereteket. Így tudatosan készülhetnek az álláskeresésre, pályakezdőként ugyan, de nagyobb rálátással a munkaerő-piaci helyzetre. A rendezvényen való részvétel célja lehet a tanulmányok mellett végezhető részmunkaidős állás vagy a szakmai gyakorlat, gyakornoki munkalehetőség helyének megtalálása. A pályamódosítók és álláskeresők a személyes találkozás lehetőségével mérhetik fel a munkaerő-piac nyújtotta lehetőségeket, és pályázhatnak meg azonnal a megjelenő cégek kínálatából érdeklődésüknek megfelelő pozíciókat.

 

Miért érdemes részt venni az állásbörzén?

 • Az állásbörzén a cégek képviselőivel személyesen is elbeszélgethetünk, bizonyíthatjuk szakmai felkészültségünket, és érdeklődésünkkel kifejezhetjük az adott munkakör iránti elkötelezettségünket.
 • Személyesen is leadhatjuk önéletrajzunkat, amely által a kiválasztás folyamatában már arcot is tudnak kötni a dokumentumhoz.
 • Megteremthetjük az első benyomást magunkról, amely – mint tudjuk –, nagy jelentőséggel bír.
 • Gyakorolhatjuk az interjú szituációt, valamint a leendő munkáltatókkal történő kommunikációt éles helyzetben.
 • Felmérhetjük a cégek jelöltekkel szembeni elvárásait a bennünket érdeklő munkakörökben.
 • Tájékozódhatunk bérezéssel és juttatásokkal kapcsolatosan az adott területen.
 • Számos, eddig számunkra ismeretlen cégekkel ismerkedhetünk meg.
 • Igénybe vehetjük a karrier tanácsadók álláskereséssel, karriertervezéssel kapcsolatos szolgáltatásait, amelyek segítségünkre lehetnek a későbbiekben.

 

Mivel és hogyan készüljünk az állásbörzére?

 • Először is gondoljuk végig, milyen jellegű állást szeretnénk, milyen terület érdekel bennünket. Fogalmazzuk meg szakmai céljainkat minél pontosabban.
 • A rendezvény honlapja segítségével nézzük át a börzén megjelenő cégek listáját, és tájékozódjunk róluk előzetesen. Ezt követően szelektáljunk a megismert információk alapján aszerint, hogy mely munkáltatók azok, akiknél el tudnánk képzelni a jövőnket. Őket fogjuk majd személyesen is felkeresni a rendezvényen.
 • Készüljünk kérdésekkel a munkáltatók felé, és ezeket írjuk is össze.
 • Ha még nincs, készítsünk önéletrajzot, és legalább annyit vigyünk magunkkal, ahány céget szándékunkban áll felkeresni.
 • Öltözzünk alkalomhoz illően, hasonlóan mintha állásinterjúra indulnánk.

Az állásbörzék időszaka jellemzően tavasz és ősz. A megrendezésre kerülő állásbörzék időpontjait megtalálhatjuk az oktatási intézmények, álláskereső portálok és munkaügyi központok honlapján.

 

Karriernapok

A karriernapok hasonlítanak az állásbörzékre, sokszor a börzék kulisszáin belül rendezik őket, de önálló rendezvényként is szervezhető. A karriernapok célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak az álláskeresésben és a karrierépítésben.

 

Kinek érdemes ilyen eseményre kilátogatni?

Az állásbörzéhez hasonlóan azoknak, akik éppen munkát keresnek, vagy szívesen tájékozódnának elhelyezkedési lehetőségeikről. Szintén érdemes karriernapokra is ellátogatniuk azon végzős hallgatóknak, akik kíváncsiak a karrierépítés rejtelmeire és szívesen hallgatják meg toborzási specialisták, munkaügyi szakemberek, pszichológusok, tanárok előadásait ebben a témában.

 

Milyen szolgáltatások segítenek a rendezvényen?

 • Különféle előadásokon tájékozódhatunk például a külföldi munkavállalásról, a karrierépítésről, munkajogi kérdésekről.           
 • Részt vehetünk úgynevezett meetupok-on is, amelyek olyan kiscsoportos beszélgetések, amelyeket az adott témában jártas moderátor koordinál. A találkozás célja, hogy az adott téma iránt érdeklődők megoszthassák egymással tapasztalataikat, feltehessék kérdéseiket, megoldást találjanak egymás problémáira.
 • A személyes tanácsadások során pedig segítséget kaphatunk például az önéletrajzíráshoz, karrierépítéshez, vagy részt vehetünk próbainterjún.

 

Pályaválasztási kiállítások, börzék

Nagyobb településeken, megyeszékhelyen minden évben megrendezésre kerülnek az iskolaválasztó pályaválasztási kiállítások, börzék, ahol a régió középiskolái (olykor egyetemei) mutatkoznak be. Ezek a rendezvények elsősorban az általános- és középiskolás korosztály számára segítenek a pályaválasztási döntés megalapozásában. A résztvevők az iskola képviselői mellet diákokkal is találkozhatnak, akik az általános információkon túl, megoszthatják az oktatással és az intézménnyel kapcsolatos tapasztalataikat.

A felnőtt korosztály számára az ilyen rendezvények elsősorban a kiállító iskolák szakképzési palettájának megismerésében nyújthatnak segítséget.

 

Felsőoktatási nyílt napok

Nyílt napok keretében a felsőoktatási intézmények minden évben kitárják a kapukat az ország középiskolás diákjai, szüleik, tanáraik, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkező érdeklődők számára. Ebben a formában is biztosítják annak a lehetőségét, hogy minél szélesebb körű és minél pontosabb információt kapjunk az intézményben folyó oktatásról, szakirányokról, felvételi eljárásokról. Az oktatókkal és hallgatókkal történő személyes találkozáson túl, betekintést nyerhetünk az intézmény életébe is.

 

A nyílt napokról közvetlenül a kiválasztott intézmény honlapján tájékozódhatunk vagy információt kérhetünk elérhetőségeiken, vagy a http://www.felvi.hu/felveteli/nyiltnap weboldalon.

Vissza a információkhoz