Tartsd velünk az irányt!

Miért fontos a pályaismeret? (felnőtteknek)

Budapest, 2015.08.27.

A pályaválasztás életünk egy meghatározó folyamata, amely során döntéshelyzetbe kerülünk. Hozhatunk jó vagy rossz döntéseket, de abban biztosak lehetünk, hogy ezzel befolyásoljuk sorsunk további alakulását a munka világában. A sikeres választáshoz vagy pályamódosításhoz tisztában kell lennünk a foglalkozások, szakmák sajátosságaival, követelményeivel, a bennük rejlő továbblépési lehetőségekkel, valamint saját személyiségjellemzőinkkel (képességeinkkel, érdeklődési körünkkel) is. A kettő egymásnak való megfeleléséből, azaz az egyén és pálya összhangjából adódnak a sikeres munkavállalások és az elégedett életutak. Eszerint a pályaválasztásban és munkavállalásban is az önismeretnek és a pályaismeretnek egyformán nagy szerepe van. Ebben a cikkükben a pályaismeret témakörében szeretnénk segítséget nyújtani.

A pályaismeret meghatározása, a pályaismeret tartalma

A pályaismeret legteljesebb és legtöbbet használt fogalmi meghatározása a következő: „A pályaismeret a munkatudományokon belül rendszerezi és leírja azokat az ismérveket, amit a munkát végző embernek a pályán a foglalkozástevékenységgel kapcsolatban, mint követelményt, feladatot figyelembe kell vennie.” (Völgyesy,1995)

A fenti definíció egyben megadja, hogy a pályaismeret tartalma két nagy területre osztható, a pályák osztályozási rendszerére és a foglalkozás leírásokra. Az előbbi, a pályák osztályozási rendszere a hazánkban érvényes foglalkozási osztályozási rendszer (FEOR-08), utóbbit a szakmabemutató információs mappák, azaz foglalkozás leírások adják.

Pályák osztályozási rendszere

Az elmúlt évtizedekben a munka világában jelentős változások következtek be. Új tevékenységek keletkeztek, régi munkakörök szűntek meg, az egyes foglalkozások és munkakörök tartalma átalakult.

A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR-08) egy több célt szolgáló, egységes csoportosítás, amely a statisztikai célú felhasználáson túl a munkaügyi, személyzeti nyilvántartásokban, és a szakképzésben használatos, de a pályaválasztási tanácsadásban és munkaközvetítésben is segítséget nyújt szakembereknek, pályaválasztóknak és munkavállalóknak egyaránt. A pályaválasztásban és munkavállalásban érintettek számára a FEOR-08 célja, hogy eligazítást nyújtson a pályák világában, információt nyújtson a foglalkozás végzéséhez szükséges szakképzettség szintjéről. A foglalkozási rendszer jellemzője, hogy a tíz főcsoportot, azon belül összesen 485 foglalkozást és közel 7000 munkakört tartalmaz. Az 1– 4. főcsoport a szellemi, az 5–9. főcsoport pedig a fizikai foglalkozásokat tartalmazza. A tízedik főcsoporton (0. főcsoport) belül is el lehet választani a szellemi és fizikai tevékenységeket. A főcsoportokon belül, a foglakozásokat négyszámjegyes decimális rendszerbe csoportosítja, melyben az első számhely a foglalkozási főcsoportot, a második a foglalkozási csoportot, a harmadik a foglalkozási alcsoportot, a negyedik pedig magát a foglalkozást jelenti.

A különböző foglalkozásokról a Foglalkozás-keresőben tájékozódhat.

Képzések osztályozási rendszere – Országos Képzési Jegyzék

Ez az osztályozási rendszer pályaismeretünk bővítése mellett már a konkrét középfokú vagy felsőfokú szakképzés kiválasztásához is segítséget nyújt. A Jegyzék az állam által elismert szakképesítéseket és a hozzájuk tartozó legfontosabb adatokat foglalja magába. Információt nyújt az adott szakképesítés szintjéről, szakmacsoportos besorolásáról, a képzési időről és a képzés munkarendjéről is. A szakképesítések között a Szakképesítés-kereső segítségével böngészhetünk. A kiválasztott képzésről további információkat a képzés szakmai és vizsgakövetelményeiben találhatunk https://www.nive.hu/index.php?option=com_jumi&view=application&fileid=16&tip=szvk_2012_amely egyaránt tartalmazza a képzés megkezdésének feltételeit, a szakképesítéssel betölthető legjellemzőbb munkaköröket és foglalkozásokat, valamint a szakképesítés munkaterületének, tevékenységeinek, feladatainak rövid leírását és a vizsgára bocsátás feltételeit.

Az Országos Képzési Jegyzék kizárólag középfokú szakképesítéseket tartalmaz, melyek alapfokú iskolai végzettségre vagy érettségire épülnek. Nem tartalmazza a felsőoktatásban megszerezhető szakképzettségeket. Utóbbiakról Felsőoktatás-keresőnkben tájékozódhat. Pályaismeret témakörében a felsőoktatási szakok leírásán túl, a képzések utáni kilátásokról, a megcélozható állásokról az alábbi linken olvashatunk:

http://www.felvi.hu/diploman_tul/karriertervezes/alapszakok_karrierlehetosegei/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/index

Foglalkozások profilja – foglalkozásbemutató anyagok

A foglalkozásbemutató filmek és foglalkozás leírások az egyes foglalkozásokat, munkaköröket mutatják be és részletes információkat nyújtanak. Tartalmazzák a foglalkozás általános bemutatását, a feladatokat és tevékenységeket, bemutatják, hogy a szakemberek milyen anyagokkal, eszközökkel dolgoznak, milyen kompetenciákkal, képességekkel kell, hogy rendelkezzenek, és milyen fizikai és környezeti feltételek vonatkoznak az adott foglalkozásra. Tartalmazhatják továbbá a szükséges iskolai végzettséget, a foglalkozás kereseti és elhelyezkedési lehetőségeit is. A leírások online elérhetőek és nyomtathatóak, könnyen és gyorsan kereshetőek benn azok az információk, amiket szeretnénk megtudni. A filmeken keresztül bepillanthatunk a foglalkozás mindennapos tevékenységeibe és szakemberek beszámolóiból, testközelből ismerhetjük meg a részleteket.

Miért fontos a pályaismeret?

A pályaismeret a pályák és a munka világában, ezen belül az egyes munkakörökben történő eligazodás jártasságát adja. Pályaválasztásunkhoz vagy pályamódosításunkhoz, de akár munkavállalásunkhoz nyújt olyan eligazítást, melyek nélkül elképzelhetetlen a mindenre kiterjedő, megalapozott döntés meghozatala. Minél szélesebb körű és mélyebb szintű a pályákra vonatkozó ismeretünk, annál nagyobb biztonsággal lehet megfogalmazni, hogy mely foglalkozások vannak összhangban elvárásainkkal, érdeklődési körünkkel, képességinkkel és kompetenciáinkkal.

További információk a pályaismeret témaköréhez:

  • Továbbtanulással, átképzéssel, pályamódosítással és álláskereséssel kapcsolatos kérdéseink tisztázásához tanácsadáson való részvétel során kaphatunk segítséget. Olvassa el e témákban íródott Személyes segítők, Karriertervezés és  Miért fontos az önismeretcikkeinket is.

 

 

Vissza a információkhoz