Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Élelmiszer-ipari technikus
311300
Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
Technikusok és hasonló műszaki foglalkozások
Ipari, építőipari technikusok

Az élelmiszer-ipari technikusaz élelmiszerek fizikai sajátosságait, kémiai összetételét vizsgálja laboratóriumi eszközökkel. Előkészíti a munkafolyamatot, alapméréseket végez, eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet. Mindezen tevékenységeinek célja, hogy az emberekhez csak olyan élelmiszerek juthassanak el, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak. Eltérő élelmiszerekkel dolgozhat: hús- és baromfiipari termékekkel, sütő- és cukrászipari termékekkel, üdítőitalokkal, tartósítóipari, tejipari termékekkel.

  • Mintát vesz az alapanyagokból, felhasznált anyagokból, félkész-, és késztermékekből.
  • Alapméréseket végez,a laboratóriumban megvizsgálja a minták fizikai és kémiai jellemzőit. Ezek során laboratóriumi eszközöket és műszereket kezel, kalibrál, mikrobiológiai mintát vesz, vizsgálatokat végez és kiértékel.
  • Adminisztrációs munkát végez, folyamatosan nyilvántartja a vizsgálatok eredményeit.
  • Elkészíti az üzem tevékenységi tervét, a gyártásközi vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével megteszi a szükséges intézkedéseket.
  • Betartja az élelmiszerekhez szükséges engedélyezési eljárásokat.
  • Betartatja az élelmiszer-higiéniai szabályokat.

OKJ szakképesítés

Név: Élelmiszer-ipari technikus

Szint: Emeltszintű

  • Munkakörnyezet:tevékenységét jellemzően épületen belül, üzemben, laboratóriumban végzi. A laboratóriumi munka különösen tiszta, steril környezetben történik a mérések maximális pontossága érdekében.
  • Munkaidő:általában napi 8 órában, hétfőtől péntekig, normál munkarendnek megfelelően látja el feladatait. Amennyiben a gyártási folyamat megköveteli, hosszított műszak vagy esti munkavégzés is előfordulhat.

Az élelmiszer-ipari technikusi munka végzéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • jó látás, a mérési munkák biztonságos elvégzéséhez;
  • ép végtagok, a gépek kezeléséhez;
  • ízérzékelési képesség, az élelmiszerek vizsgálatához;
  • kifinomult szaglás, a vegyi reakciók eredményének értékeléséhez.

A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülés-specifikus módosításával mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése.

  • Tárgyias
  • Megvalósító
  • Elemző
    • Önálló, Csoportos
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Aprólékos megoldások, Globális gondolkodásmód
    Kompetenciák
    Betölthető munkakörök