A konyhafőnök, séf végzettségét tekintve szakács, sok esetben mesterszakács. Ő szervezi beosztottjai feladatait, számítja ki az alapanyag-szükségletet, kóstol, összeállítja a menüt, a napi ajánlatot. Részt vesz az ételek elkészítésében, megfelelő ízesítésében, fűszerezésében, tálalásában. Felelősséggel tartozik az adott vendéglátó egység tisztaságáért, a konyha rendjéért, az ételek megfelelő színvonaláért.
A konyhafőnök, séf feladatai és tevékenységei közül a legfontosabb a konyha vezetése: az előkészítő feladatok megtervezése, illetve az ételek elkészítésének megszervezése és a beosztottak irányítása. Ő állítja össze az étlapot, nyilvántartja az ahhoz szükséges alapanyagok készleteit, és szükség esetén ő rendeli meg a friss nyersanyagokat, pl. liszt, tojás, hús stb. Munkájának fontos része, hogy irányítja a munkatársakat és azok munkáját, hogy az ételek kiválóminőségben készüljenek el.
OKJ szakképesítés
Név: Konyhafőnök, séf
Szint: Középfokú
- Munkakörnyezet:tevékenységét jellemzően zárt térben, meleg és magas páratartalmú konyhában végzi, de megfordul a felszolgáló és mosogató térben, a raktárban és olykor a vendégtérben is.
- Munkaidő:A konyhafőnök, séf munkabeosztását a vendéglátó-ipari egység nyitva tartása határozza meg, melynek során jellemzően több műszakban kell dolgozni. Munkaidejére a vendéglátás szempontjából kiemelten fontos időszakok is hatással vannak, pl. ünnepek, turistaszezon, rendezvények időszakai.
A Konyhafőnök, séf munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:
- ép végtagok, mert szükséges a munka koordinálása, a munkatársak irányítása során;
- ép gerinc, a sok állás miatt;
- egészséges szív, vérkeringés, mivel a munka fizikailag is fárasztó;
- egészséges bőr, a fertőzések elkerülése érdekében;
- kiváló íz- és szagérzékelés, a tökéletes ételek elkészítése érdekében.
Hallássérültként kommunikációra képes hallókészülékkel végezhető ez a tevékenység.
- Kreativitás
- Önállóság
- Kézügyesség
- Szervezőképesség
- Kommunikációs képesség
- Csapatmunka