Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Diétás szakács
513401
Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
Vendéglátó-ipari foglalkozások

A diétás szakács a közétkeztetés (pl. kórházak, nyugdíjas otthonok, nevelőotthonok), valamint a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások) területén dolgoznak, illetve a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) készítik el a dietetikus által összeállított étrendet. A rendelkezésére álló nyersanyagokból (zöldségekből, gombákból, gyümölcsökből, húsokból, halakból) félkész- és kész termékekből diétás ételt készít. Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, valamint elkészíti a diétás ételeket.

  • Megvizsgálja az ételkészítés körülményeinek tisztaságát, úgy, mint konyhai eszközök, munkafelületek, valamint a kiszolgáló területek, a megfelelő higiéniás és biztonságos élelmiszerkezelés gyakorlatát.
  • Meggyőződik róla, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják és készítik, meghatározva a sütők, grillsütők, tűzhelyek hőmérsékletét.
  • Ellenőrzi, hogy a – diétás – élelmiszerek, valamint az ételek fontos összetevői (pl. fűszerek) megfelelő módon vannak-e nyomon követve (lejárat, szavatosság).
  • A diétás étrendnek (pl. epebeteg, cukorbeteg, magas koleszterin, candida, szív és érrendszeri megbetegedés) megfelelően készíti el az ételeket. Megpucolja, meghámozza a zöldségeket, gyümölcsöket. Megforgatja és keveri az ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Süt, főz, és párol zöldségeket, húsokat és halakat.
  • Meggyőződik róla, hogy az ételek megfelelően lettek elkészítve: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.

A diétás ételeket a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint készíti el.

OKJ szakképesítés

Név: Szakács

Szint: Középfokú

A szakmához tanulásban akadályozott és hallássérült személyek esetében a „Szakács” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

  • Munkakörnyezet: tevékenységét jellemzően zárt térben, meleg és magas páratartalmú konyhában végzi, ahol gyakran kell forró edényekkel, anyagokkal dolgozni, de megfordulhat a kiszolgáló térben és a hűtőkamrában is.
  • Munkaidő: munkabeosztását a konyha / étterem nyitva tartása határozza meg, jellemzően több műszakban kell dolgoznia. Munkaideje kiterjedhet ünnepnapokra is.

A diétás szakács munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • kiváló íz- és szagérzékelés, a finom ételek elkészítése érdekében;
  • pontos látás, szemmérték, színfelismerés, például a nyersanyagok adagolása vagy a díszítés miatt;
  • egészséges szív- és keringési rendszer, mert a munka a sok állás miatt fárasztó;
  • egészséges bőr, nehogy bármilyen fertőzés kerüljön az ételekbe;
  • ép végtagok, mert szüksége van azokra pl. a keverés, fűszerezés, díszítés során;

Hallássérültként kommunikációra képes hallókészülékkel végezhető ez a tevékenység.

  • Megvalósító
  • Alkotó
  • Tárgyias
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Aprólékos megoldások, Globális gondolkodásmód
    • Monoton, Változatos