Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
811100
Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők
Feldolgozóipari gépek kezelői
Élelmiszer-, ital-, dohánygyártó gépek kezelői

Az élelmiszer-, italgyártó gép kezelője a termékek előállításához, gyártásához használt gépek beállításáért, kezeléséért felel. Gondoskodik a gépek, gépsorok rendeltetésszerű működéséről, karbantartásáról, meghibásodás esetén javításukról. Felügyeli az alapanyag utánpótlását, segít a feldolgozás előkészítésében, és elvégzi a rábízott gyártási részfeladatokat. Munkája sokoldalú, feladatai attól függnek, hogy az élelmiszeripar mely területén dolgozik, hiszen mások a gyártási folyamatok és a feldolgozáshoz, gyártáshoz használt gépek például a húsiparban, a tejiparban, vagy a gabona feldolgozása során.

  • Előkészíti a gyártáshoz, feldolgozáshoz az élelmiszeripari gépeket, berendezéseket, gondoskodik a gépek megfelelő állapotáról, feltölti őket alapanyaggal.
  • Kezeli az élelmiszerek előállításához, feldolgozásához használt anyagok, folyadékok, adalékok hűtését, melegítését, keverését végző gépeket. Berendezések segítségévelelvégzi a folyadékok keverését, pépesítését.
  • A műszaki leírásnak és a gyártási folyamat paramétereinek megfelelően beállítja, és üzemelteti a gépeket, felügyeli működésüket, ellenőrzi teljesítményüket, szükség esetén elvégzi a szükséges beavatkozásokat, módosításokat.
  • A gépkezelő szakember felelőssége a gépek tökéletes tisztántartása, fertőtlenítése.
  • A gépek egyszerűbb meghibásodása esetén elvégzi a javítást, nagyobb probléma esetén gondoskodik a berendezések szervízeléséről. Megszervezi, és felügyeli a gépek időszakos karbantartását, igény szerint akár részt is vesz a karbantartási munkálatokban.
  • Betartja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat.

OKJ szakképesítés

Név: Élelmiszeripari szakmunkás

Szint:Középfokú

  • Munkakörnyezet:jellemzően üzemcsarnokban, gépek között dolgozik, például egy sörgyárban, fagylaltgyárban stb. Általában külön kezelőállást alakítanak ki a gépkezelőnek, ahol figyelemmel kísérheti a gyártási folyamatot. Ez a hely jellemzően por- és zajártalomtól védett.
  • Munkaidő:heti 40 órát dolgozik hétfőtől péntekig, de a munkaidő beosztás az üzem munkarendjéhez igazodik. Emiatt előfordulhat többműszakos, esti munkavégzés is. Munkája során esetenként – például egy-egy elhúzódó javítás miatt – túlóra is szükséges lehet.

Az élelmiszer-, italgyártó gép kezelője szakma gyakorlása az alábbi egészségügyi elvárásoknak való megfelelést kívánja meg:

  • ép látás és színlátás, a gyártási részfeladatok, mint pl. a tisztítás, aprítás, hűtés, csomagolás elvégzéséhez;
  • ép karok, kezek és ujjak, a gépek és berendezések kezeléséhez, ápolásához és beállításához;
  • ép szaglás, a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibák megelőzéséhez, kiküszöböléséhez.

Az éves bőrgyógyászati- és TBC szűrő vizsgálaton meg kell felelni. Fertőző betegség, illetve a vegyszer- vagy ételallergia kizáró ok.

Hallássérültek, értelmi sérültek a munkakör átszervezésével végezhetik a tevékenységek nagy részét.

  • Megvalósító
  • Tárgyias
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Monoton, Változatos
    Kompetenciák