Tartsd velünk az irányt!

Az online tanácsadás bemutatása

Szeretné továbbfejleszteni ismereteit és készségeit? Esetleg szeretné kiegészíteni, módosítani jelenlegi munkakörét? Vagy teljesen új foglalkozás érdekelné, de nem tudja, hogy merre induljon, mit tanuljon?  Úgy érzi, hogy döntése meghozatalához segítségre lenne szüksége? De nehézségbe ütközik egy tanácsadó iroda felkeresése?

Akkor az online tanácsadás lehet az Ön számára a jó megoldás.

Online tanácsadás? Olvassa el itt, hogy ez mit jelent pontosan!

Ma már szinte minden elérhető az interneten keresztül. Információkhoz juthat hozzá, online vásárolhat, e-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül oszthatja meg az Önnel történő eseményeket, így tarthatja a kapcsolatot munkatársaival, barátaival, ismerőseivel.
Miért ne kérhetne online tanácsot, ha kérdése adódik a pályamódosítással, álláskereséssel kapcsolatban? Online tanácsadáskor az interneten keresztül szakemberek segítenek Önnek, hogy jobban el tudjon igazodni pályaorientációt érintő kérdésekben, és így jó döntéseket tudjon hozni életének ezen a fontos területén.
Nincs más teendője, mint hogy regisztráljon! Ezt követően azonnal, ingyenesen igénybe veheti a szolgáltatást! Ha már regisztrált, itt tud belépni.
 

Mindenekelőtt regisztrálnia kell honlapunkon, melyet ide kattintva azonnal megtehet. A szolgáltatás anonim, tehát Ön és a tanácsadó személye is ismeretlen marad.
Az online tanácsadás ingyenes, tanácsadóinknak a rendszeren keresztül teheti fel kérdéseit, írhatja le problémáit, amelyekre rövidesen válaszolunk. Az üzeneteket csak szakembereink olvassák, akiket köt a titoktartási kötelezettségük. A hozzánk küldött kérdéseket bizalmasan kezeljük, és nem tesszük közzé őket – csak amennyiben úgy nyilatkozik, hogy a feltett kérdéseit, illetve az arra kapott válaszokat mások is láthatják, vagyis publikussá akarja tenni őket.
Miért és mikor érdemes igénybe vennie az online tanácsadást?
• Ha kérdései vannak a felnőttkori tanulással kapcsolatban.
• Ha szeretne megalapozott döntést hozni, de bizonytalan, és nincs kihez fordulnia.
• Ha még továbbtanulna, és az induló képzések, illetve felsőoktatási szakok, vagy a különféle szakmák kapcsán kérdései vannak.
• Ha munkahelykereséssel, elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdései vannak.
• Ha úgy érzi, hogy írásban egyszerűbben fejezi ki magát, mint szóban.
• Ha feszélyezi, hogy egy tanácsadó irodában kell beszélgetnie egy szakemberrel.
• Ha a lakóhelye közelében nincs segíteni tudó szakember.
• Ha úgy érzi, így látatlanul könnyebb megnyílni, őszintén beszélni, pályamódosítási, továbbtanulási kérdéseiről, problémáiról, elképzeléseiről.
Mielőtt belekezdene üzenete megírásába, először regisztráljon, majd nézzen körbe a Nemzeti Pályaorientációs Portálon, hiszen itt sok kérdésére választ kaphat.
Érdeklődése, képességei és munkamódja megismerésére Kérdőíveket tölthet ki, foglalkozásokat ismerhet meg a Foglalkozásbemutató filmek és Foglalkozás leírások megtekintésével, különféle Keresők  is segítenek a választásban.
Beszélgessen barátaival, munkatársaival, főnökével hiszen véleményük és észrevételeik szintén hasznosak lehetnek pályamódosítási, álláskeresési döntése meghozatalában.

Még mindig úgy érzi, hogy nem kapott választ kérdésére? Akkor az online tanácsadás segíthet Önnek! Regisztráljon itt, vagy lépjen be.
1. Lépjen be!

Ahhoz, hogy igénybe vegye az online tanácsadást, regisztrálnia szükséges, melyet ide kattintva azonnal megtehet. Ha már korábban regisztrált, akkor lépjen be itt.
Belépés után Üzenetváltásaim menüpont alatt megnézheti eddigi levelezéseit, vagy új témakör választásával új tanácsadási folyamatot is kezdeményezhet.
2. Válasszon témakört!

Az online tanácsadás rendszerében a pályaorientációt érintő, előre meghatározott témakörökben tehet fel kérdéseket. Üzenete megírása előtt az alábbi témakörökből választhatja ki, ami Önt a leginkább érdekli, amelyikbe kérdése illeszkedik.
 
Általános iskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben elsősorban az általános iskolások és szüleik tehetik fel kérdéseiket, ha olyan kérdésekre keresik a választ, hogy a gyermek milyen szakmát tanuljon, vagy milyen középiskolát válasszon
Középiskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben elsősorban a középiskolások és szüleik tehetik fel kérdéseiket, ha a fiatal továbbtanulna és pályaválasztás előtt áll, vagy szeretne kilépni a munka világába, és ezzel kapcsolatban vannak kérdései.
Szakképzéssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indíthatja el a kérdését, ha szeretne szakmát tanulni, de nem tudja, hogy merre induljon el, melyik a megfelelő szakma az Ön számára, milyen képző intézményt válasszon.
Ha kérdése középpontjában a szakma áll, akkor innen indítsa el az üzenetét!
Felsőfokú továbbtanulással kapcsolatos kérdések  
Ebben a témakörben akkor tegye fel a kérdését, ha felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni, azonban úgy érzi, segítségre szorul a megfelelő szak és/vagy felsőoktatási intézmény kiválasztásában.
Felnőttkori tanulással kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el levelét, ha a felnőttkori tanulással kapcsolatban vannak kérdései, akár azért, mert elavultnak érzi a korábbi szakképzettségét, akár az intézményrendszerrel, a lehetséges képzési helyekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni.
Munkavállalással- álláskereséssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsa el levelét, ha az elhelyezkedéssel, munkavállalással kapcsolatban szeretne kérdést feltenni.

Miután elolvastad a témakörök leírását, és kiválasztottad a kérdésednek megfelelő témakört, megírhatod az üzenetedet. Az üzeneted elküldése előtt még el kell döntened azt is, hogy szeretnéd-e, hogy a kérdéseidet és az arra kapott válaszokat rajtad és a tanácsadón kívül láthassa-e más is, vagyis hogy az üzenetváltások publikusak legyenek-e vagy sem.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmedet az alábbiakra:
  • A publikusnak indított kérdés állapotán nem lehet változtatni, vagyis ha az publikusnak indult, akkor a tanácsadási folyamat végéig az is marad.
  • A publikus üzenet esetén egy moderátor jóváhagyása után jelenik meg az üzenet a Mások kérdezték menüpont alatt.

A regisztrációnál már elfogadtál egy általános jogi és adatvédelmi nyilatkozatot. Kérdéseid feltevéséhez ezen kívül az Online tanácsadásra vonatkozó jogi és adatvédelmi nyilatkozat elfogadására is szükséged van. Ha nem értesz mindent, ami a nyilatkozatban szerepel, kérd meg szüleidet/tanárodat, hogy segítsenek az értelmezésben.

Az egyes üzenetek elküldésével igazolod, hogy a nyilatkozatot elolvastad, megértetted és elfogadtad.

4. Várja meg a választ!

Üzenete elküldését követően szakembereink egy héten belül válaszolnak.
Addig is nézelődhet, és hasznos információt szerezhet a hasonló kérdéseket érintő publikus üzenetváltások között a Publikus témák menüpontban.
5. Értékelje a tanácsadást!

Ha választ kapott a feltett kérdéseire, és további információra már nincsen szüksége, a tanácsadó lezárja a tanácsadási folyamatot. Miután az üzenetváltás lezárásra került, az üzenet státuszánál a lezárt jelző szerepel.
Ekkor lehetősége van a tanácsadás értékelésére, amelyet elégedettségedtől függően egy 1-től 5-ig terjedő skálán tud pontozni (5=teljesen elégedett a tanácsadással, 1= elégedetlen a tanácsadással). Az értékelés nem kötelező, de ezzel nagyban elősegíti, hogy egyre színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani. Előre is köszönjük, hogy szán erre egy kis időt! Nekünk fontos a véleménye!