Tartsd velünk az irányt!

Rendezvények

Budapest, 2015.10.12.

Az álláskereséshez, pályaorientációhoz kapcsolódó rendezvények jó lehetőséget biztosítanak az intézményeknek és képzőhelyeknek a megjelenésre, bemutatkozásra.  Ezeken a rendezvényeken alkalmuk nyílik személyesen is kapcsolatba kerülni a szolgáltatásaik iránt érdeklődő résztvevőkkel, akiket egyúttal célzott információkkal láthatnak el, de olyan munkáltatókkal is felvehetik a kapcsolatot, akik az intézmény profiljába vágó szakmában, munkakörben foglalkoztatnak munkavállalókat.

A pályaválasztás előtt álló fiatalok számára ajánlott rendezvények a pályaválasztási kiállítások, nyílt napok és az üzemlátogatások. Itt testközelből ismerhetik meg az egyes szakmákat és iskolákat, segít a jövőjük tudatos tervezésében és a megfontolt döntés meghozatalában.

Pályaválasztási kiállítások és börzék

Ezeken a rendezvényeken számos helyi középiskola (ritkább esetben felsőoktatási intézmény) és pályaválasztást segítő szervezet képviselteti magát, amelyre elsősorban az általános iskola 7-8. osztályos tanulóit, szüleiket és tanáraikat várják. A látogatóknak módjában áll összehasonlítani az oktatási kínálatot, ami segít a választásban és a döntésben.

A diákok a szóróanyagokat összegyűjtve és tanulmányozva, az abban található információkat később szüleikkel és tanáraikkal átbeszélve tudatos döntést hozhatnak a továbbtanulásukról.

Miért előnyös kiállítóként részt venni?

  • Az intézmény információt adhat át a pályákról, foglalkozásokról, munkaadókról, hiányszakmákról, a szakképzés lehetőségeiről és feltételeiről.
  • A kiállítás helyszínén az iskola bemutathatjaaz egyes szakmákhoz tartozó gépeket, berendezéseket, eszközöket, a gyakorlatban is megismertetheti a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításukhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket, így téve vonzóvá az intézmény képzési kínálatát.
  • Szakemberei segíthetnek a fiataloknak a pályadöntés meghozatalában. Kérdőívekkel, személyes beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel segíthetik a látogatókat a jó döntés meghozatalában, továbbá népszerűsíthetik az intézmény szolgáltatásait.

Nyílt napok

A nyílt napok biztosítják annak lehetőségét, hogy a leendő tanulók a tanárokkal, az iskola diákjaival találkozzanak, és tájékoztatást kapjanak az intézményben folyó oktatásról. Ezeken túl bepillanthatnak az iskola mindennapjaiba is, akár tanórákon is részt vehetnek, betekintést nyerve az ott folyó munkába.

Vonzóbbá válhat egy intézmény azáltal, hogy a pályadöntés előtt álló fiatal testközelből ismeri meg és önállóan szerez élményt az oktatásról, az órákról, pedagógusokról és diákokról.

Üzemlátogatások

Az üzemlátogatás során a pályaválasztók a kiválasztott szakmát, annak jellegzetességeit, az elsajátításhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket valós körülmények között, a munkavégzés helyszínén ismerhetik meg. A program bővíti a pályaismeretet, melyhez a fogadó munkaadó biztosít élményszerű bemutatókat.

Üzemlátogatások szervezésével közvetlenül érheti el az érdeklődőket, akár leendő gyakornokait, munkavállalóit is megtalálhatja a látogatók között.Üzemlátogatással kapcsolatban a Nemzeti Pályaorientációs Portálon is talál információkat.

Educatio Oktatási Szakkiállítás

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft rendezésében évente szervezett ingyenesen látogatható kiállításon a felvételiző diákok egy időben, egy helyen tájékozódhatnak a magyar és nemzetközi felsőoktatási kínálatról. Az egyetemek, főiskolák képviselőitől és hallgatóitól megtudhatják a legfontosabb információkat a képzési rendszerről, a szakokról, a felvételiről, a tanulmányi és szociális juttatásokról, a kollégiumi elhelyezésről.

Az oktatás különböző területein érdekelt cégek képviselőit programok és előadások is várják.

A pályakezdők, álláskeresők illetve a pályaváltók számára ajánlott rendezvények az állásbörzék és a karriernapok.

Állásbörze

Az állásbörzék az iskolapadból kikerülő fiatalok számára leginkább a hatalmas és sokféle kínálatot felvonultató plázákhoz hasonlóak. Fontos jellemzőjük, hogy aktív látogatásukkal néhány óra alatt felmérhető milyen lehetőségeket tartogat a munkaerő-piac.

Az állásbörzék arra építenek, hogy az álláskeresés során még mindig a személyes találkozás a legmeghatározóbb: az önéletrajz nem mindig elegendő ahhoz, hogy a legmegfelelőbb új kolléga és a munkáltató egymásra találjon. Egy állásbörzén viszont a cégek képviselőivel folytatott személyes beszélgetés soránbizonyítható a szakmai felkészültség, az érdeklődés, az elkötelezettség az adott cég/ munkakör iránt. Így a leadott önéletrajz a személyes találkozás által többlettartalommal telik meg, amely a „nagy döntés” pillanatában mérvadó lehet.

Az ilyen karriernapokra az ország és a globális gazdaság meghatározó cégei is kilátogatnak, a külföldi és hazai oktatási vállalkozások, ösztöndíjprogramok, önkéntes és non-profit munkaerő-piaci szervezetek is várják a felsőoktatásban tanulókat, pályakezdő és tapasztalt diplomás szakembereket egyaránt.

Karriernapok

A karriernapok hasonlítanak az állásbörzékre, sokszor a börzék keretében rendezik őket, de önálló rendezvényként is szervezhetőek. A karriernapok célja, hogy segítséget nyújtson a látogatóknak az álláskeresésben és a karrierépítésben. Karriernapokon érdemes külföldi és hazai oktatási vállalkozásoknak, ösztöndíjprogramoknak, önkéntes és non- profit munkaerő-piaci szervezeteknek is részt vennie, hiszen alkalmuk nyílik személyesen is kapcsolatba kerülni a szolgáltatásaik iránt érdeklődő látogatókkal vagy olyan kiállítókkal, akik profiljukba vágó területen érdekeltek az együttműködésben.

A látogatók különféle előadásokon tájékozódhatnak például a külföldi munkavállalásról, a karrierépítésről, munkajogi kérdésekről vagy részt vehetnek ún. meetupok-on is, amelyek olyan kis csoportos beszélgetések, amelyeket az adott témában jártas moderátor koordinál. A találkozás célja, hogy az adott téma iránt érdeklődők megoszthassák egymással tapasztalataikat kérdéseiket, és megoldást találjanak problémáikra a hasonló cipőben járó résztvevők segítségével.

A személyes tanácsadások során szakértőksegítséget nyújtanak például az önéletrajzíráshoz, karrierépítéshez,de kipróbálható a felvételi szituáció is egy próbainterjún.

Vissza a hasznos információkhoz