Tartsd velünk az irányt!

Mit kínál a Nemzeti Pályaorientációs Portál az intézmények számára?

Budapest, 2015.11.11.

A Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) létrehozására a TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt program keretében került sor.

A portál a pályaválasztási döntést segítő ismereteket tartalmaz és különböző célcsoportok kiszolgálását valósítja meg: általános iskolás, középiskolás, felnőtt, szakember, intézmény, szülő.

 A tartalom célcsoport-specifikusan érthető el az oldalon, tehát mindenki az életkorának, élethelyzetének megfelelően válogathat az eszközök és információk közül.

A portál főbb menü pontjai:

Az E-portfólió menü pontot a regisztrációt követően személyes mappaként tudja használni. Ebbe mentheti és gyűjtheti az Ön számára fontos, hasznos információkat vagy a kedvenc tartalmakat. Ide bármikor visszatérhet és bővítheti a portfólió tartalmát.

Tanácsadók Virtuális Közössége

A szakemberek regisztráció után válhatnak a Tanácsadók Virtuális Közösségének (TVK) tagjaivá. A közösség a tanácsadói munka minőségbiztosítását segíti elő illetve a közösség tagjai megoszthatják egymással tapasztalataikat. A Módszertani segédanyagok almenüben hasznos szakmai irodalom és a témához kapcsolódó tanulmányok találhatók.

Online tanácsadás

Szeretné, ha intézményében  a pályaorientáció fontos szerepet töltene be, és szívesen kérne tanácsot ehhez szakembertől? Az Önhöz forduló munkatársainak, klienseinek szeretne segíteni, de nem tudja, kihez fordulhatna? Akkor erre jó megoldás az online tanácsadás.

Kérdőívek

A portálon olyan pályaorientációt támogató kérdőív-készletet talál, mely a különböző célcsoportoknak abban segít, hogy felismerhessék képességeiket, kompetenciáikat, valamint bővítsék önismeretüket.

A kérdőívek és tesztek célja, hogy a felhasználóknak támogatást nyújtson a tudatos döntéshozásban és a sikeres pályaépítésben. Az intézmények számára elérhetőek a pályaorientációs szolgáltatások hatékonyságának mérését szolgáló kérdőívek is.

Keresők

A Keresők menüpont alatt 8 különböző kereső funkció vehető igénybe, melyek biztosítják a különböző célcsoportok igényeit és megkönnyítik tájékozódásukat.

Foglalkozás-kereső 

Szakképesítés-kereső  

Felsőoktatás-kereső

Közoktatási intézmények keresője 

Középiskolai tagozat kereső

Bérkereső

Tanácsadó-kereső

Foglalkoztatási részleg kereső

Filmek

Több mint 400 rövid film készült a különböző szakmák képviselőivel.

Céljuk, hogy bepillantást nyújtsanak az adott szakterületen dolgozók mindennapjaiba, továbbá eligazítást adjanak arról, hogy az adott szakma milyen képességeket, kompetenciákat igényel és milyen végzettség szükséges a foglalkozás betöltéséhez.

Foglalkozás leírások:

Több mint 500 újgenerációs foglalkozás leírás áll a felhasználók rendelkezésére. Ezek célja, hogy a portál olvasója képet kapjon a különböző foglalkozásokról. A leírásokból azt is megtudhatják, hogy milyen feladatokat, tevékenységeket végeznek munkavégzés közben, hány órát és milyen körülmények között dolgoznak, vagy mennyi pénzt keresnek havonta a különböző munkakört betöltők.

Tudástár:

A Nemzeti Pályaorientációs Portál Tudástár menüje számos hasznos információt, tananyagot, szakirodalmi jegyzéket tartalmaz, annak érdekében, hogy segítse a tájékozódást. Ezt a célt szolgálja a Tananyagok, Fogalomtár, Hasznos linkek almenü is.

A Munkaadók mondták almenüben több mint 500 riportból tájékozódhat a különböző foglalkozásokról, továbbá a munkáltatók szemszögéből kaphat képet a cégek/szervezetek elvárásairól, a toborzási gyakorlatokról és a karrier-építési lehetőségekről.

 

 

Vissza a hasznos információkhoz