Tartsd velünk az irányt!

Háziorvos

Foglalkozás rövid bemutatása

A háziorvos az egészségügyi ellátás egyik legfontosabb szereplője. A betegeket fogadja rendelőjében, meghallgatja panaszaikat, ezután pedig megvizsgálja őket. A különböző vizsgálatok eredményéből következtet a páciens panaszainak okára, majd ellátja őket és gyógyszereket ír fel nekik. Asszisztensei segítik munkáját, például segédkeznek a betegfelvételben, de a döntéseket egyedül hozza meg. Munkáját a Magyar Orvosi Kamara és a törvény előírásai szerint végzi. Nagyon felelősségteljes szakma a háziorvosé, hiszen emberek életét befolyásoló döntéseket hoz nap, mint nap.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az emberi egészség, a gyógyítás. Ha szeretsz másokon segíteni, meghallgatni problémáikat, és megoldást találni rájuk, valamint képes vagy másokkal megnyugtatóan és bizalmat keltő módon beszélgetni, élvezni fogod ezt a munkát. Egy orvosnak gyorsan kell, jó döntéseket hoznia, így fontos, hogy ügyesen és gyorsan oldj meg problémákat, és ne jelentsen gondot, hogy önállóan kell eldöntened dolgokat.  Ha a legapróbb részletekre is figyelmet fordítasz, megbízható és sikeres orvos válhat belőled.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned gimnáziumban vagy – ajánlott egészségügyi – szakközépiskolában, majd a felsőoktatásban az általános orvosi (osztatlan) szakon kell megszerezned a szakképzettséget.