Tartsd velünk az irányt!

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

Foglalkozás rövid bemutatása

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó a táplálkozástudományban járatos szakember, aki a hozzá fordulóknak tanácsot ad. Irányt mutat a számukra legegészségesebb táplálkozási szokások, étrend kialakításában. A dietetikus foglalkozhat különböző betegségekben szenvedő egyének speciális, a gyógyulást elősegítő étrendjének kialakításával. Fordulhatnak hozzá egészséges emberek is, akik változtatni szeretnének étrendjük, életmódjuk egészségességén. A dietetikus emellett elláthat iskolák, nagyobb vállalatok étkeztetésével kapcsolatos feladatokat is. A szaktanácsadó gyakran kórházakban, járóbeteg rendeléseken dolgozik, de fittness, wellness szalonokban is megtalálhatjuk, valamint működtethet magán praxist is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az egészséges táplálkozás, életmód, és szívesen vállalsz e területen felelősségteljes munkát. Jó, ha tudsz egyedül döntéseket hozni, mert sok helyzetben önállóan fogsz dolgozni. Ugyanakkor fontos lesz, hogy tudj másokkal – ügyfelekkel – is együttműködni, könnyen megtaláld a közös hangot, és megértsd, átérezd mások helyzetét. Jól fogod magad érezni a munka során, ha fontos számodra, hogy másoknak segíteni tudj, ha szereted tudni, hogy mik a feladataid, és szívesen mélyülsz el problémák – például majd a hozzád fordulók nehézségeinek – elemzésében.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az ápolás és betegápolás alapképzésre (dietetika szakirány) egy felsőoktatási intézménybe.