Tartsd velünk az irányt!

Gyógytornász

Foglalkozás rövid bemutatása

A gyógytornát különböző mozgásszervi betegségek kezelésénél és a rehabilitációnál alkalmazzák, éppen ezért a gyógytornász tevékenységet két fő részre oszthatjuk. Az első a megelőző egészségmegőrzés, melynek során tartásjavítást, helyes mozgásmintákat és életmódra vonatkozó tanácsadást nyújt. A második a már kialakult tünetek kezelése és kialakulásuk okának lehetőség szerinti megszüntetése. A gyógytornász, tevékenysége során, a kezelőorvossal folyamatosan konzultálva nyomon követi betege állapotának javulását és ehhez igazítja a kezelés tartalmát.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… fontos számodra az egészség, az egészséges mozgásrendszer és annak fenntartásában, javításában szívesen segítesz másokon. Fontos ehhez, hogy te magad is szeresd a mozgást, jó legyen az erőnléted. Mivel mozgásszervi panaszokkal (pl. bokatörés, vállizom-szakadás stb.) rendelkező emberekkel fogsz majd együtt dolgozni, elengedhetetlen, hogy nagy odafigyeléssel, együttérzően tudj majd velük együttműködni és egyeztetni, például egy mozgásos feladat kiadása során. Munkádat egyedül fogod végezni, így fontos, hogy tudj önállóan döntést hozni – például majd arról, hogy a betegnek milyen mozdulatsorokat kell végeznie a gyógyuláshoz.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először be kell fejezned az általános iskolát, majd sikeres érettségi vizsgát kell tenned egy gimnáziumban, vagy szakközépiskolában. Ezt követően jelentkezhetsz a gyógytornász alapszakos képzésre egy egészségügyi irányultságú felsőoktatási intézményben.