Tartsd velünk az irányt!

Körzeti védőnő

Foglalkozás rövid bemutatása

A védőnők az egész országra kiterjedő szolgálatot látnak el, amely az egészségügyi alapellátás része. Munkájuk elsődleges célja az anya-, csecsemő-, ifjúság- és családvédelem, a családok egészségének megőrzése, és az egészségromlás megelőzése. Mindezek érdekében megelőző tevékenységet és egészségfejlesztést végeznek. Felkészítik a nőket a szülésre, az újszülött fogadására és ellátására, valamint tájékoztatják a családokat az életkorhoz kötött védőoltások szükségességéről, és megszervezik azok beadását is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz más embereken segíteni, türelmesen és figyelemmel meghallgatod problémáikat, és szívesen keresel rájuk megoldást. Ha együtt tudsz érezni másokkal és örömmel beszélgetsz velük, képes leszel bizalmi viszonyt kialakítani az édesanyákkal és családjukkal, ami nagyon fontos ebben a szakmában. Lényeges lehet továbbá, hogy felelősségteljesen és körültekintően hozz döntéseket, hiszen ez is kulcsfontosságú része a munkának. Ha jól tudod megszervezni a teendőidet, élvezni fogod a munkádat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először is sikeresen le kell érettségizned – ezt gimnáziumban vagy egészségügyi szakközépiskolában érdemes megtenned. A szakképzettség megszerzésére a felsőoktatásban, Egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon (BSc) van lehetőséged.