Tartsd velünk az irányt!

Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető

Foglalkozás rövid bemutatása

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető erdészetekben, erdő- és vadgazdálkodással foglalkozó társaságoknál dolgozhat. Feladata a vadállomány – például őzek, szarvasok, vaddisznók, fácánok, fürjek, nyulak, rókák – egészségének megőrzése, az állomány fejlesztése, gazdaságos felhasználásának irányítása. Ennek tükrében például ő dönt adott növény- vagy állatállomány eladásáról is. Ez a foglalkozás vezetői feladat, ezért elsősorban pénzügyi tervezést, a munkák kiosztását és ellenőrzését, valamint a munkatársak irányítását jelenti ez a munka. Fontos, hogy a vezető tevékenységével a vállalat nyereséges működéséhez – tehát, hogy több legyen a bevétel, mint a kiadás – járuljon hozzá.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a természetet, az erdőt, annak növény- és állatvilágát, hiszen munkád ennek egészséges fenntartását fogja eredményezni. Ehhez elengedhetetlen a felelősségtudat. Ha –konfliktus- vagy vészhelyzetben is – jó a szervezőkészséged, tudsz csapatban dolgozni irányítóként és logikus a gondolkodásod, sikereket fogsz megélni a munkádban – például erdőtűz, vagy egy különösen hideg tél esetén. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted és könnyen átlátod a megoldandó helyzeteket – például ha betegség támadja meg az őzállományt, és neked kell gondoskodni arról, hogy megkapják a megfelelő kezelést. Fontos, hogy az előírások betartása ne okozzon számodra gondot, hiszen a vadászati törvények és szabályok meg fogják határozni munkád kereteit.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a vadgazda mérnöki alapképzésre egy felsőoktatási intézménybe.

Rokonfoglalkozások