Tartsd velünk az irányt!

Általános iskolai tanár, tanító

Foglalkozás rövid bemutatása

Az általános iskolai tanár és a tanító oktatja az általános iskolában tanuló gyerekeket. Munkájának fő célja, hogy a tanulóknak minél több tudást adjon át, és ezzel eredményesen felkészíthesse őket a felső tagozatra, a következő évfolyamokra, illetve majd a középiskolára. A tanító az elsőtől a hatodik osztályig, a tanár pedig az ötödiktől a nyolcadik osztályig foglalkozik a gyerekekkel. A tanítók az 1-4. osztályig minden tantárgyat oktathatnak, majd 5-6. osztályban legalább egy műveltségi területet. Ezzel szemben az 5-8. osztályokat tanító tanárok minden esetben szaktantárgyakat oktatnak. Mivel a tanárok és tanítók a tanulókat nevelik is, így felelősségteljesen kell végezniük mindennapi feladataikat.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…fontosnak tartod, hogy olyan munkát végezhess, amellyel közvetlenül segítheted a társadalmat: részt vehess a jövő nemzedékének képzésében és a gyerekek életre való felkészítésében. Előnyős, ha szívesen beszélgetsz másokkal, miközben velük közösen dolgozol, és ha örömmel és lelkesedéssel veted magad bele olyan feladatokba, amelyek során mások munkáját szervezheted és hangolhatod össze. Emellett az is nagyon fontos lehet, hogy képes legyél egyedül dolgozni, hiszen a gyerekek oktatását és nevelését a tanórán egyedül kell elvégezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned – ezt elsősorban gimnáziumban ajánlott megtenned –, majd a felsőoktatásban az általános iskolai tanár vagy tanító alapképzési szakon (BA) kell a szakképzettséget megszerezned.