Tartsd velünk az irányt!

Országos és területi közigazgatás, igazságszolgáltatás vezetője

Foglalkozás rövid bemutatása

Az országos és területi közigazgatás, igazságszolgáltatás vezetője köztisztviselőként, kormánytisztviselőként dolgozhat minisztériumban, kormányhivatalban, hatóságnál, bíróságnál vagy ügyészségen. Munkájának célja, hogy az adott államigazgatási szerv a jogszabályok szerint működjön, teljesítse a törvény által ráruházott szerepet. Feladata ellenőrizni, hogy a költségvetési keretet betartva, minden szervezeti egység ellássa a feladatát. Mindennapjainak része, hogy a beosztottjai segítségével meghozza a határozatokat, összehangolja a csoportok munkáját, döntsön a hatóságukhoz beérkezett fellebbezések ügyében.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az állam működése, az igazságszolgáltatás világa, a hivatalok. A törvények és a rend vonzó keretetjelentenek a számodra. Jól fogod magadat érezni e munkavégzés során, ha szeretszdöntéseket hozni és másokat irányítani – hiszen ez egy vezetői munkakör, amely felelősséggel jár mind az emberek, mind az elvégzett feladatok tekintetében. Munkád során szükséged lesz jó szervező-, és kommunikációs képességedre, hogy átgondoljad, kinek milyen feladatot adsz ki, és azt motiválóan tudd elvégeztetni a munkatársakkal. Fontos továbbá, hogy újszerű problémákra legyenek jó megoldásaid, hiszen ebben a munkakörben gyakran találkozol majd nem egyértelmű helyzetekkel.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a jogász osztatlan mesterképzésre egy jogi irányultságú felsőoktatási intézménybe.