Tartsd velünk az irányt!

Építésvezető

Foglalkozás rövid bemutatása

Az építésvezető dolgozhat egy családi ház felújításán, egy híd felépítésén vagy egy nem használt középület bontási munkálatain is. Munkája során vezetői és szervezői feladatokat lát el: kapcsolatot tart a megrendelővel vagy a projektvezetővel. Összeszervezi a különböző feladatokat ellátó szakembereket, pl. kőművesek, bádogosok, ácsok, stb. Az építkezés folyamán ellenőrzi az építkezés körülményeit is, pl. felel, hogy a munkások betartsák a munkavédelmi előírásokat: védősisakot viseljenek, elég folyadékot igyanak, betartsák az előírt szüneteket, stb. Az ő felelőssége az esetlegesen felmerülő problémákra is megoldást találni, pl. ha a kőműves munkálatok időben kitolódnak, akkor a többi, ráépülő munkafolyamatot is át kell szerveznie.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel, hogyan épül fel egy ház, egy híd vagy éppen, hogyan kell elbontani egy régi irodaházat. Ezen túl elengedhetetlen, hogy szeress emberekkel együtt dolgozni, őket összeszervezni és irányítani, azaz például megmondani nekik, mikor milyen munkálatokat végezzenek el, mennyi idő alatt. Ahhoz, hogy élvezd majd ezt a munkát, az is szükséges, hogy mindig legyenek ötleteid, ha egy váratlan probléma merül fel, amihez természetesen szükséges, hogy otthonosan mozogj az építéshez kapcsolódó műszaki területeken – pl. elektromosság, fűtési rendszer –, és az újdonságokat hamar megtanuld.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezését követően egy gimnáziumban vagy – építőipari – szakközépiskolában kell leérettségizned. Ezt követően kezdheted meg a Magasépítő technikus szakképzést.