Tartsd velünk az irányt!

Jegyző

Foglalkozás rövid bemutatása

A jegyző kormánytisztviselőként az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatokat látja el. Munkájának célja, hogy az adott polgármesteri hivatal működése megfeleljen a jogszabályok által előírt követelményeknek, segítse a polgármester munkáját. Mindennapjainak része az államigazgatási ügyekben való döntés, illetve adott döntések előkészítése. Ő maga is kezdeményez döntéseket. Figyelemmel kíséri, hogy a képviselő-testület betartja-e a jogszabályokat.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…el tudod képzelni, hogy a közigazgatásban egy polgármesteri hivatalban dolgozz. Jó, ha nagy felelősségtudattal bírsz, szeretsz önálló döntéseket hozni, akár komolyabb kérdésekben is képes vagy kimondani a végső szót. Munkád során szükséged lesz szervezőképességre, hogy a saját idődet jól oszd majd be, és hogy az egyes ügyeket a szerint tudd elosztani, hogy a kollegák közül ki mihez ért jobban. Fontos lesz, hogy kitartó legyél, és a munkádra vonatkozó jogszabályi változásokat hamar meg tudd tanulni. Mivel sok nehéz helyzetben hozzád fognak fordulni tanácsért, döntésért, hasznos, ha jó probléma megoldási képességgel is rendelkezel.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a jogász osztatlan mesterképzési szakra egy jogi irányultságú felsőoktatási intézménybe.