Tartsd velünk az irányt!

Agrármérnök

Foglalkozás rövid bemutatása

Az agrármérnök a mezőgazdasági termelés területén végez tervezési, szervezési, irányítási, fejlesztési és kutatási feladatokat. Számos mezőgazdasági ágazatban dolgozhat, például a növénytermesztés, növényvédelem, állattenyésztés, takarmánygazdálkodás vagy élelmiszeralapanyag-előállítás területén. Szakértelmét felhasználva megtervezi az egyes területek feladatait, a problémákat felismerve fejlesztési javaslatokat készít, ezzel együtt pedig irányítja is a munkálatokat, felügyeli a termelőfolyamatot. A szakterületén belül a napi operatív feladatok ellátásán kívül végezhet tudományos, kutatómunkát is, mely a terület fejlesztését szolgálja. Az ő feladata a termelési, előállítási folyamatok ellenőrzése és a kutatási eredmények gyakorlati megvalósítása is. Munkája során szigorúan betartja és betartatja a környezetvédelmi előírásokat.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a mezőgazdaság, és szereted a felelősségteljes, pontos munkát. Ha örömmel tölt el, ha magad és mások munkáját megszervezheted, irányíthatod, valamint dönthetsz majd például egy új technológia bevezetéséről, új alapanyagok használatáról. Ez mind nagy felelősséggel jár majd, éppen ezért fontos, hogy képes legyél figyelemmel követni a szakmai újdonságokat, jó legyen az emlékezőképességed, és nagy odafigyeléssel végezd a feladataidat. Fontos, hogy szeresd a természetet, hiszen a munka a természeti jelenségek megfigyeléséről, a mezőgazdasági munkálatok megtervezéséről szól. Mivel munkád során sok emberrel leszel kapcsolatban az üzleti partnerektől kezdve a kollegákig, fontos, hogy könnyen szót érts majd velük, és rá tudd venni őket a hatékony együttműködésre.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy szakközépiskolában vagy gimnáziumban. Ez követően a mezőgazdasági mérnök vagy egy más agrárképzési területen elvégezhető alapképzést kell elvégezned a felsőoktatásban. Erre alapozva tudod majd elkezdeni az agrármérnöki mesterképzést.