Tartsd velünk az irányt!

Webrendszer- (hálózati) technikus

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Webrendszer- (hálózati) technikus?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

A google rövid története I.

A világ egyik leghíresebb és jelenleg legsikeresebb vállalkozását, a Google-t 1996-ban alapította két stanfordi PHD hallgató, Larry Page és Sergey Brin. A két fiatal egy – az akkor működőknél sokkal hatékonyabb - internetes kereső elkészítését tűzte ki célul. Alapelgondolásuk azon alapult, hogy akkor tudnak hatékony keresési találatokat adni, ha figyelembe veszik, hogy az egyes honlapokra hány másik internetes oldal mutat (linkel).

Az első google szerverek egy garázsból kezdték feltérképezni az akkori internetet, a világhódító útra induló vállalkozás kezdeti tőkéje körülbelül 1 millió dollár (azaz kb. 170 millió forint) volt. Talán meglepő, de a cégalapítók a kezdeti időkben még kimondottan ellenezték az interneten történő – nem ritkán kicsit agresszív – hirdetéseket, de pár évvel később ez az üzletág lett a google egyik aranytojást tojó tyúkja.

A gyorsan növekedésnek indult vállalat 1999-ben a kaliforniai Palo Altoba, majd hamarosan Mountain View-ba költözött, ugyanitt működik ma is. Egy évvel később indult a cég legtöbb bevételt hozó szolgáltatása, az internetes oldalak tartalmához illeszkedő hirdetési lehetőséget kínáló Adwords rendszer.

A google rövid története II.

Noha a google első és legfontosabb fejlesztése az internetes kereső volt, története során számos – ma már tíz- és százmilliók által használt – egyéb termékkel rukkolt elő. Ezek egy részét a cég saját kreálmányának tekinthetjük, de számos olyat is találunk, amit a google már kész állapotban vásárolt meg és vitt még nagyobb sikerre.

A legismertebb termék címéért talán a Gmail és a Youtube szállhat harcba. A Gmail, mint ingyenes levelező szolgáltatás 2004-ben indult, de kezdetben kizárólag meghívással lehetett a rendszert használni. A szolgáltatás egyik legnagyobb vonzereje az volt, hogy a konkurenciánál jóval nagyobb tárhelyet biztosított, valamint lehetővé tette a hatékony keresést, immár nem csak a weboldalak, de az e-mailek körében is.

A youtube az internet legnépszerűbb videó-megosztója, ma már szintén Google terméknek tekinthető, de a Gmail-lel ellentétben nem saját fejlesztés. A manapság napi 1 milliárdnál több látogatást regisztráló website-ot 2006 novemberében vásárolta fel a kaliforniai óriáscég.

Internet kódszavak

ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line, magyarul aszimmetrikus digitális előfizetői vonal. Hazánkban az egyik legelterjedtebb, nagy sávszélességet lehetővé tevő internet-hozzáférési típus. Az ADSL szolgáltatás hagyományos telefonvezetéken keresztül történik, de egyre gyakrabban telefon-előfizetés nélkül is igénybe vehető. Hazánkban 2001 óta érhető el, számos szolgáltató kínálatában megtalálható.

DNS: Domain name system. A DNS egy – a világon több ezer számítógép által üzemeltetett – adatbázis-rendszer. Elsődleges feladata, hogy az internethasználat során szükséges neveket konkrét IP-címekhez, szerverekhez párosítsa, azaz a felhasználónak elég legyen például a www.afsz.hu címet megjegyezni, az oldalt megjelenítő szerverek IP-címe helyett.

SMTP: Simple Mail Transfer Protocol. E-mailek interneten történő továbbítását lehetővé tevő kommunikációs protokoll. SMTP-n keresztül a levelek egyszerű szöveges formában kerülnek továbbításra, használata az 1980-as évek elejétől kezdve terjedt el.

HTTP: HyperText Transfer Protocol. Az interneten használatos információátviteli protokoll, aminek elsődleges feladata HTML lapok megjelenítése.

Kevin Mitnick

Kevin Mitnicket 1995 februárjában tartóztatta le az FBI. Az akkor 32 éves fiatalember több szempontból is úttörő volt a számítógépes bűnözés területén. Ő volt az első, akit törvénytelen célú számítógépes behatolásért és károkozásért ténylegesen elítéltek, és szintén ő volt az első, akit hasonló tettekért hivatalosan is a 10 legkeresettebb bűnöző között tartottak számon.

A kaliforniai férfi bűnlajstroma igen változatos. Milliós állami projektek titkos dokumentációját lopta el, hitelkártyák ezreinek adatait szerezte meg online adatbázisokból, behatolt az állami gépjármű-nyilvántartásba, valamint különböző telefonközpont rendszerekbe. Egy ízben még az USA egyes városaiban használt, otthoni vonalas telefonok felett is sikerült átvennie az irányítást.

Mitnick 2000-ben szabadult, ma már saját biztonságtechnikai cége – és az interneten szerzett népszerűségének köszönhetően – saját rajongótábora van. A tehetséges fiatalember azonban nem csak a hálózatok és a sebezhető számítógépek réme, de az emberi természet és kommunikáció ismerője is. Legtöbb sikeres akciójában ugyanis egyszerűen meggyőzte a gépek felügyeletét végző rendszergazdákat, hogy hivatalos ügyben jár el és szüksége van a belépéshez kellő adatokra. Ezen értékes információk nélkül minden bizonnyal jóval nehezebb lett volna a számítógépes rendszerekbe való betörés.

Forrás: www.wired.com

A HTML5 újdonságai

A web legfontosabb jelölőnyelve (aminek használatával a legtöbb honlap készül) hamarosan újabb ráncfelvarráson esik át: az eddigi négyes verziót felváltja az ötös. Milyen újdonságokat tartogat a HTML5?

Az új standard számos olyan tag-et tartalmaz, ami segíti a honlapok jobb strukturálását (például section, header, footer, article tagek).

Számos új űrlap-elem kerül bevezetésre, ezek használatával egyszerűbben (Javascript alkalmazása nélkül) készíthetők majd online kérdőívek és formok.

Az egyik legfontosabb újítás, hogy a video és audio tagek segítségével flash és egyéb beépülő kiegészítők nélkül is megjeleníthetőek lesznek a különböző multimédiás tartalmak.

Szintén jelentős fejlődés, hogy a canvas tag használatával lehetővé válik, hogy egyszerűbb ábrákat anélkül jelenítsünk meg, hogy azokat képként be kellene ágyaznunk. Egy kép ilyen módszerrel történő megalkotása természetesen feltételez nem kevés programozói ismeretet.

A HTML5 segítségével a drag-and-drop jellegű funkciók beépítése is egyszerűbbé válik, nem szükséges sem javascript, sem flash alkalmazása.

Tájékozódási lehetőségek