Tartsd velünk az irányt!

Általános egészségügyi asszisztens

Mit kell tudni az általános egészségügyi asszisztensről?

Az általános egészségügyi asszisztens munkája a nővéri tevékenységhez és a titkárnői tevékenységhez is közel áll, tulajdonképpen mindkettő egyszerre. Elsősorban asszisztensi feladatokat lát el orvosok vagy más egészségügyi szakemberek felügyelete mellett. Ezen túl asszisztál vizsgálatoknál és beavatkozásoknál. Fontos feladata még az adminisztráció és a betegek tájékoztatása. Dolgozhat egy szakrendelőben speciális segítséget nyújtva – például egy fül-orr-gégész mellett –, vagy adhat általános támogatást egy nagyobb rendelő több orvosának.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…megértő vagy és toleráns, azaz át tudod érezni a betegek helyzetét, és elfogadod őket olyannak, amilyenek, valamint jó a szervezőképességed, és figyelmesen tudsz dolgozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted tudni, hogy pontosan mik a feladataid, és szeretsz másoknak segíteni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában, majd meg kell szerezned az Egészségügyi asszisztens szakképesítést egy egészségügyi szakiskolában.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Közösségi

Általános egészségügyi asszisztensként élvezni fogod a munkádat, ha örömmel tölt el az, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezheted feladataid, például könnyebbséget jelent, ha az orvos előírásai alapján végezheted munkádat. Biztonságot jelent számodra, ha tisztában vagy a teendőiddel, és pontosan tudod, hogy mi a te felelősséged. Emellett fontos neked, hogy mások számára hasznos, segítő tevékenységet végezhess, és ennek kapcsán szívesen találkozol, beszélgetsz az emberekkel.

Általános egészségügyi asszisztensként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Általános egészségügyi asszisztensként munkád akkor sikeres, ha a betegekkel képes vagy megtalálni a megfelelő hangot, és az orvos szakmai munkáját az elvárásoknak megfelelően támogatni tudod. Ennek megvalósításában a szakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Felelősségtudat, mert munkáddal emberek egészségére vagy hatással.
 • Kitartás, hogy bírd az egész napos munkát, még akkor is, ha sokszor kell ugyanazt a munkatevékenységet elvégezned egymás után.
 • Empátia, a betegek lelki támogatásához szükséges az együttérzés.
 • Tolerancia, hogy a betegeket állapotuknak megfelelően tudd kezelni, segítséget adni, pl. egy mankóval járó embernek.
 • Figyelem, az orvos kéréseinek végrehajtásához, a beteg által elmondottak megértéséhez és azok rögzítéséhez, a vizsgálatok és kezelések precíz elvégzéséhez.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az általános egészségügyi asszisztens elsősorban jól működő érzékszerveit használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie beavatkozások, vizsgálatok elvégzésére, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép végtagok – a vizsgálatok elvégzéséhez, az eszközök kezeléséhez;
 • jó látás – az adminisztrációs feladatokhoz, valamint a betegségek jeleinek felismeréséhez;
 • jó hallás – hogy megértsd, amit a betegek vagy orvosok mondanak;
 • érthető beszéd – hogy megértesd magad a betegekkel és orvosokkal;
 • ép bőrfelület – a betegekkel való érintkezés miatt;
 • egészséges vér- és keringési rendszer, légzőszervek – mert ez a munka lelkileg és testileg is fárasztó.

A szakma gyakorlásához „Egészségügyi lap” és hallásvizsgálaton való megfelelés szükséges. Hallássérültek és mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése, ha rendelkezésre állnak speciális eszközök és berendezések.

 

Mi jellemző az általános egészségügyi asszisztens munkájára?
Személyközpontú (65%)
(65 - 35)
Tárgyias (35%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)

Mit csinál az általános egészségügyi asszisztens?

Az általános egészségügyi asszisztens orvosi munka végzésével kapcsolatos támogató feladatok összességével foglalkozik. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Tájékoztatja és felkészíti a betegeket a vizsgálatokhoz. A rendelőbe érkező betegeket fogadja, elmondja nekik, hogy milyen vizsgálatok várhatók, és azok során mi fog történni. Testsúlyt, magasságot mér, pulzust és vérnyomást ellenőriz, testhőmérsékletet mér, a szükséges ruházatot és köpenyt rendelkezésre bocsátja.
 • Előkészíti az orvosi eszközöket. A vizsgálathoz és kezeléshez szükséges eszközöket (pl. fogorvosi fúrógép, stb.) tisztítja, fertőtleníti, az anyagokat (pl. fogtöméshez) előkészíti.
 • Orvosnak asszisztál, valamint önállóan is végez vizsgálatokat. A vizsgálatoknál és kezeléseknél segíti az orvos munkáját, de bizonyos vizsgálatokat és kezeléseket egyedül is végrehajthat.
 • Adminisztrál. A betegnyilvántartást, az előjegyzési naplót és a terápiás adminisztrációt vezeti, akár kartonokon, de jellemző módon, inkább számítógépen, adatbázisokban.
 • Készleteket menedzsel. Gondoskodik a gyógyászati eszközök és anyagok, pl. lidokain utánpótlásáról, a meghibásodott berendezések javíttatásáról.
 • Egészségnevelést és tanácsadást folytat. A felmerülő egészségügyi problémákkal kapcsolatos megelőzési, kezelési tevékenységeket elmagyarázza, ezzel kapcsolatban tanácsot ad a betegeknek és az érdeklődőknek.
 • Követi az előírásokat. Betartja az etikai, titoktartási, baleset- és adatvédelmi szabályokat, előírásokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az általános egészségügyi asszisztens munkája során számtalan speciális eszközt használ, hiszen egyik legfontosabb feladata ezek előkészítése az orvosi beavatkozásokhoz, vizsgálatokhoz. Eszközei két nagy csoportba sorolhatók, adminisztratív, illetve orvosi eszközök:

 • Az adminisztrációs tevékenység eszközei:
 • irodatechnikai eszközök: íróeszközök, számítógép orvosi szoftverekkel, nyomtató;
 • dokumentációs formanyomtatványok;
 • beteglapok, receptek.
 • Az orvosi tevékenység támogatásának eszközei többek között:
 • diagnosztikai eszközök, például: vérnyomásmérő, lázmérő, vércukormérő;
 • gyógyászati segédeszközök, pl. kötszerek;
 • fertőtlenítéshez, sterilizáláshoz szükséges eszközök;
 • veszélyes hulladékok tárolásának eszközei.

Az általános egészségügyi asszisztens az általános orvoslás eszközei mellett a szakrendelők – fogászat, szemészet, fül-orr-gégészet, stb. – speciális eszközeit is használja.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a betegekkel és az orvosokkal tart kapcsolatot, de együttműködik még a mindennapok során a következő személyekkel is:

 • a betegek rokonai;
 • más kórházi dolgozók;
 • takarító személyzet;
 • termékbemutató szakemberek;
 • eszközök, anyagok beszállítói.

Hol végzi a munkáját?

Az általános egészségügyi asszisztens jellemzően zárt térben dolgozik: orvosi rendelőben, szakrendelőben vagy járó beteg rendelésen. Munkakörnyezete a tevékenység jellegéből fakadóan általában tiszta, steril, jó hőmérsékletszabályozással és világítással felszerelve.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az általános egészségügyi asszisztens általában hétfőtől péntekig, napi 8 órát dolgozik. Ha az orvosi rendelő nyitva tartása szükségessé teszi, az asszisztensek dolgozhatnak egymást váltva, több műszakban vagy akár napi 12 órás munkaidőben is. Ilyenkor egy munkanapot egy szabadnap követ. Ügyeleti rendelés során előfordulhat hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az általános egészségügyi asszisztens munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek a munka során használt éles orvosi eszközök, egyes orvosi berendezések;
 • fertőzésveszélyt jelent a betegekkel való közvetlen érintkezés;
 • vegyi anyag ártalom érheti a fertőtlenítéshez használt vegyszerek, illetve más anyagok kezelése közben.

E veszélyforrások miatt a munka során fokozottan kell ügyelni az egészségügyi, higiéniás és biztonsági előírások, szabályok betartására, és védőeszközöket kell használnia. (Pl. védőruha, gumikesztyű, szem-, arcvédő.)

Ez a szakma szellemi tevékenység, melyhez könnyű vagy közepesen nehéz fizikai terhelés is járul, például, amikor betegeknek kell segíteni, vagy vizsgálóeszközöket, berendezéseket kell mozgatni. A tevékenységet ülve, állva, járkálva, hajlongva végzi a szakember. Ehhez járul még hozzá, hogy az egész munkaidő során a betegekre kell figyelni, és a vizsgálatok alatt fokozottan kell koncentrálni, ami fárasztó. Ezért fontos, hogy az általános egészségügyi asszisztens eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Egészségügyi asszisztens (54 720 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Egészségügyi asszisztens emeltszintű szakképesítés elvégzésére van szükséged.

Ahhoz, hogy ezt a képzést megkezdhesd, először le kell érettségizned, és meg kell felelned az előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek.

Az Egészségügyi asszisztens szakképesítést egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi után 1 év alatt, gimnázium illetve más ágazatban szerzett érettségi után 2 év alatt tudod megszerezni.

A szakképesítést iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között is megszerezheted, az érettségit követően. Ebben az esetben az óraszáma 1400-1700 óra között változhat.

A képzés során 50%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen, 50%-ban gyakorlati oktatás történik, pl.: rendelőintézetben, szakrendelőben, kórházak csecsemő és gyermekosztályán, stb.

 

Ahhoz, hogy az általános egészségügyi asszisztens szakma minden részletét könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • biológia és egészségtan – az emberi test működésének megértéséhez;
 • természettudományi gyakorlat – a kézügyességed és az orvosi ellátáshoz szükséges gyakorlati tudásod fejleszti;
 • kémia – pl. a gyógyszerek hatásai miatt szükséges ismeretkör;
 • fizika – többek között a vizsgálatok folyamatainak megértésénél veheted hasznát.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Általános egészségügyi asszisztens?

Minimum 182 000 Ft - Maximum 205 000 Ft

Az általános egészségügyi asszisztens átlagosan havi bruttó 191.000 Ft-ot keres. Az országos átlagot tekintve ez a kereset havi bruttó 182.000-205.000 forint között mozoghat, ami a tapasztalattól, a kortól és attól függ, hogy melyik településen dolgozik. Az átlagkereset attól is függ, hogy a szakember magánrendelőben vagy állami intézetben végzi a feladatát.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Aki általános egészségügyi asszisztensként kíván elhelyezkedni, több álláshirdetést is találhat, hiszen keresett szakma és jók az elhelyezkedési esélyek. A megfelelő állás elnyerését segíti, ha a szakember rendelkezik idegen nyelvi ismeretekkel vagy az orvosi munkát segítő területen szerzett szaktudással, tapasztalattal.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően járó beteg szakrendelőkben, gondozókban tudsz elhelyezkedni, általános vagy egyéb asszisztens munkakörben, például lehetsz gyermekorvosi asszisztens, orvosi rendelő asszisztense, háziorvosi asszisztens vagy akár audiológiai asszisztens.

Ha szakképesítésed birtokában e szakma területén szeretnél tovább tanulni, akkor ezt megteheted a felsőoktatási intézmények egészségtudományi karán.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted miért fontos, hogy az orvosok munkáját általános egészségügyi asszisztensek segítsék?

Az orvosi rendelők működtetése nagyon sokféle adminisztrációs munkával és telefonos ügyintézéssel jár. A betegekkel időpontokat kell egyeztetni, rendelkezésre kell állni különböző kérdések felmerülése esetén, és az eszközöket, beavatkozásokat is elő kell készíteni. Ha mindezt a szakképzett orvos látná el, akkor alig maradna ideje az igazi gyógyításra. Azaz az orvosi asszisztens közreműködése teszi lehetővé, hogy az orvosnak maradjon ideje a betegekkel hatékonyan foglalkozni.

 

Tudtad, hogy az általános egészségügyi asszisztens képes elsősegélynyújtásra?

Mivel orvosi rendelőkben dolgozik, az általános egészségügyi asszisztensnek rendelkeznie kell alapvető egészségügyi tudással. Képzése során a szakember megszerez olyan ismereteket is, melyek képessé teszik elsősegélynyújtásra, vagy az olyan vészhelyzetek felismerésére, amikor azonnali orvosi beavatkozásra van szükség. Éppen ezért ez a szakképzettség nagyon jó kiindulópont ahhoz, hogy további ismeretek elsajátításával a szakember szakasszisztensi vagy akár orvosi pályára léphessen.

Gondoltad volna, hogy az általános egészségügyi asszisztensek munkájában is egyre fontosabb az idegen nyelvek ismerete?

Nemcsak a hazánkba látogató külföldiek egészségügyi ellátása során használhatják ezt a tudást e szakma képviselői. Az egészségügyi kiadványok, szaklapok, az adminisztrációs tevékenységhez szükséges internetes kutatások során is jól jön például az angol vagy a német nyelvismeret. Sok esetben előfordul az is, hogy a praxisba külföldről hazánkba települt lakosok is tartoznak, akik magyarul még nem tudnak jól, viszont velük is meg kell beszélni fontos dolgokat.

Szerinted melyek a betegnyilvántartó szoftverek előnyei?

Az orvosi ellátásban már törvényi előírás, hogy gyógyszert rendelni kizárólag minősített számítógépes program alkalmazásával lehet. Emellett a betegnyilvántartó rendszerek nagy előnye a páciensek adatainak gyors kereshetősége, a TAJ számok azonnali ellenőrizhetősége, valamint a gyors és hatékony adatrögzítés lehetősége a vizsgálati lapokon. Az általános egészségügyi asszisztens ezért legtöbbször már nem papíron, hanem számítógépes szoftverek segítségével végzi munkáját.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.meszk.hu – Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara honlapja
 • Hivatásunk magazin. Havonta megjelenő szakmai folyóirat.
 • Zakariás: Az elsősegélynyújtás alapismerete. 2000.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Marika tizennyolc éve dolgozik általános egészségügyi asszisztensként egy családorvosi rendelőben. Elmondása szerint „A munka egyik legnagyobb kihívása az idővel való egyensúlyozás. A betegek nagyon igénylik, hogy elbeszélgessünk velük, alaposan kikérdezzük őket, és megértsük problémájukat. Ugyanakkor az is elvárás, hogy a várakozási idő ne legyen nagyon hosszú. A mi feladatunk ennek kezelése. Igyekszem mindig kedves, figyelmes lenni, mindenkinek egy-egy kedves, bátorító mondatot mondani, még telefonon is. A mi rendelőnkben több orvos is dolgozik, természetesen őket is ki kell ismerni, megtudni, hogy kinek mi a fontos, mit hogyan szeret, ha szervezünk és előkészítünk egy-egy vizsgálathoz.