Tartsd velünk az irányt!

Tetőfedő

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Tetőfedő?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Kert a tetőn?

Az ötlet nem újszerű. Az első ismert zöldtető a babiloni függőkert, amelyet az asszír uralkodó építtetett feleségének. A kő vázat náddal fedték. Világhírű volt Augustus császár Mauzóleuma is Rómában: az építményben teraszokat alakítottak ki, ahol ciprusok nőttek. Ezután sokáig nem igyekezett senki zöldtetős kialakításokat létrehozni. Úttörőnek számított a tetőkertek terén a francia építész, Le Corbusier, aki az új építészettel szemben támasztott követelményei közt említi: „A tetőkert a ház legkedvezőbb helyszínévé válik, a város szempontjából pedig azt jelenti, hogy visszanyerjük az építkezéssel elvesztett területet. ”

Azon kívül, hogy szép látványt nyújtanak a zöldbe boruló háztetők, keveset lehet arról tudni, mi a hasznos benne. A tetőkertek enyhítik a hagyományos házak tetején kialakuló szélsőséges környezeti viszonyokat, mérsékelik a felhőszakadásból eredő esővíz áradatát, javítják az épület energiafelhasználását vagy csökkentik a város zaját. Az eső intenzitásának és a zöldtető talajvastagságának függvényében a csapadékmennyiség nagyobb része (éves szinten 50–60 százaléka) megköthető. A zöldtetők fontos szerepet játszanak a levegőminőség javításában is: képesek kiszűrni és megkötni a levegőben lévő szennyező

anyagokat, a növények pedig oxigént juttatnak a levegőbe.
Zöldhomlokzatok alkalmazásával csökkenthető a felújítási költség is: egy befutatott homlokzatot 50–60 évig nem kell felújítani. A lombréteg alatt kisebb a korrózió.

Az intenzív tetőkertek egy sűrűn beépített területen a városlakók parkjaiként funkcionálhatnak. Arra is van példa, hogy egy szálloda tetejére konyhakertet telepítettek, és ez biztosítja az étterem fő zöldség- és fűszernövény szükségletét.

A városban a zöldburkolatok segítenek oldani a zöldterületek hiányából fakadó stresszt. Különös jelentőségű a nyugtató zöld szín és az állatok jelenlétének és hangjának érzékelése.

Tájékozódási lehetőségek