Tartsd velünk az irányt!

Fogtechnikus

Fogtechnikus

FEOR:
333300
Foglalkozási terület:
Egészségügy
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint miben különbözött az ősemberek állkapcsa a mai emberekétől?

Bár manapság az emberi állkapocs nem alkalmas kemény dolgok szétharapására, ez nem volt mindig így. A technikai fejlődéssel és az eszközhasználat megjelenésével nem volt többé igény a masszív, különféle magvak és héjak szétharapására képes állkapocsra, ezért az idők során ez fokozatosan megváltozott. Az Australopithecus africanus koponyáját és fogazatát számítógép segítségével kombinálták a mai csimpánzok rágóizmaival, és így lettek megfigyelhetőek az evolúciós fejlődés során létrejött változások.
 
Tudja-e, hány féle fogszabályozó készülék létezik?
A fogszabályozó készülékek alapvetően két csoportra oszthatók: a rögzített és a kivehető fogszabályozókra. A rögzített fogszabályozók alkotóelemei a tappancsok, a gyűrűk és az ívek. A tappancsok fémből, porcelánból és műanyagból egyaránt készülhetnek, és a fogak megfelelő helyzetbe vezetéséről gondoskodnak. A kivehető fogszabályozó készülékek közt vannak, amelyeket csak éjszakára kell betenni, ám kinézetükben és hatásukban is egyaránt sokfélék lehetnek.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A fogtechnikus minden páciens igényeinek leginkább megfelelő, teljesen egyedi kézműves munkát végez. A fogorvos utasításait követve koronákat, hidakat, különböző helyreállító készülékeket, valamint kivehető és egyéb pótlásokat készít. Fogászattal kapcsolatos gyógyászati segédeszközöket állít elő, ilyenek lehetnek például a fogszabályozók, védősínek, harapásemelők, sőt, horkolásgátlók is. Munkájával alapvetően járul hozzá az emberek szájhigiéniájának fenntartásához és helyreállításához, valamint a fogsor kijavításával megjelenésük és életszínvonaluk javításához is.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A fogtechnikus a fogászati szolgáltatások, valamint a száj egészségének helyreállításának és megőrzésének területén végzi nagy szakértelmet és komoly koncentrációt igénylő feladatait. Kivehető és rögzített pótlásokat, fogpótlásokat, valamint helyreállító készülékeket készít el különböző anyagok és technikák alkalmazásával, a páciens igényeinek maximális szem előtt tartása mellett. Munkája során a következő feladatokat, tevékenységeket végzi:

 • Tájékozódik az elkészítendő segédeszközzel kapcsolatban. Ehhez a saját maga által levett, vagy a fogorvostól kapott anyagokat használja segítségképp.
 • Elkészíti a mintát. Ezt gipszből, viaszból, vagy egyéb anyagból is teheti, a beteg igényeinek megfelelően.
 • Megformázza a segédeszközt. Ennek során fémöntést, műanyagöntést, valamint hegesztést alkalmaz.
 • A páciens igényeire szabja a készülő munkadarabot. Fém- és műanyag alakítási, csiszolási feladatokat lát el.
 • Elvégzi a befejező munkálatokat. A már majdnem elkészült segédeszközt polírozza, majd megedzi annak érdekében, hogy sokáig szolgálhassa viselőjét.
 • Szükség esetén megjavítja az eszközöket. Ezt mindig a legmodernebb eszközök és technikák alkalmazásával teszi.
 • Tájékoztatja az ügyfeleket. Felvilágosítja őket lehetőségeikről, valamint a megrendelhető munkák részleteiről.
 • Adminisztrációs feladatokat végez. Munkájáról részletes dokumentációt készít.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A fogtechnikus minden egyes páciens igényeinek megfelelően teljesen egyedi munkadarabokat és gyógyászati segédeszközöket készít, amelyeknek tökéletesen kell illeszkedniük a megrendelő fogsorába. Ez rendkívül aprólékos és nagy gondosságot kívánó munka, így nagyon sok eszköz áll rendelkezésére annak érdekében, hogy minél színvonalasabb darabokat állíthasson elő. Szerteágazó feladataihoz a következő eszközöket használhatja többek között:

 • laboratóriumi kéziszerszámok;
 • gipszcsiszoló;
 • polírmotor elszívóval;
 • vákuumkeverő;
 • bunsen égő.
Mindezek mellett a fogtechnikus a különböző pótlásokat, hidakat, koronákat és gyógyászati segédeszközöket mindig az éppen legmegfelelőbb anyagból készíti el, így természetesen nagymennyiségű alapanyagot használ fel, például gipszet, viaszt, eltérő fémeket, ragasztókat. Papír és toll, valamint számítógép segítségével végzi adminisztrációs feladatait, munkatársaival, a fogorvossal és a megrendelőkkel pedig mobiltelefonon keresztül marad kapcsolatban.

Hol végzi a munkáját?

A fogtechnikus munkáját minden esetben zárt térben végzi, hiszen a gyógyászati segédeszközök készítése során a tisztaság és a steril környezet alapkövetelmény. Jól felszerelt laboratóriumban dolgozik, amely a legmodernebb eszközökkel, szerszámokkal és berendezésekkel, valamint a legkorszerűbb alapanyagokkal egyaránt fel van szerelve, hogy betegeinek igényeit maradéktalanul kielégíthesse. Dolgozhat az állami egészségügy eltérő intézményeiben, pl. szakrendelőkben, kórházakban, de vezetheti magánrendelőjét is. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A fogtechnikus feladatait jellemzően normál munkarendben végzi. Munkája során az esetek nagy többségében egy műszakban, napi 8 órában dolgozik, hiszen feladatai a nagyfokú odafigyelés szüksége miatt megerőltetőek lehetnek. Általában hétközi munkanapokon dolgozik, a hétvégi és ünnepnapi munkavégzés nem jellemző. Rövid határidejű megrendeléseknél előfordulhat túlóra.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

Munkája során a fogtechnikusnak a következő egészségügyi ártalmakkal és baleseti lehetőségekkel kell szembenéznie:

 • a munka során használt vegyi anyagok allergiás reakciót válthatnak ki;
 • egyes munkafolyamatok során por képződhet, amely ugyancsak ártalmas lehet;
 • bizonyos eszközök használata során a szakember ki van téve ultraibolya sugárzásnak;
 • a tartós ülőmunka mozgásszervi panaszokat okozhat;
 • az eszközök gondatlan használata baleseti lehetőségekhez vezethet.
Mindezek miatt a munkavégzés folyamán a fogtechnikusnak fokozottan ügyelnie kell a munkavédelmi és egészségügyi előírások betartására.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A fogtechnikus nagyfokú odafigyelést és precizitást igénylő könnyű fizikai munkát végez. Fizikai igénybevétellel járhat a munka során használt eszközök és berendezések körültekintő használata. Az akár órákon keresztül tartó ülőmunka komoly megterhelésnek teheti ki a hátat és a gerincoszlopot. Pszichikai igénybevételt jelenthet az:

 • aprólékos munkafolyamatok elvégzése;
 • esetlegesen szűk határidőre való teljesítés szüksége.
A nagy koncentrációt igénylő fizikai munka miatt a fogtechnikusnak érdemes minden esetben elegendő időt szakítania a szellemi és testi feltöltődésre egyaránt.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A fogtechnikus munkája során elsősorban a fogorvossal konzultál, akitől a páciens adatait, leleteit megkapja. Tőle kapja pontos utasításait is, melyekhez minden esetben precízen tartja magát. Rajta kívül a megrendelővel is szoros kapcsolatot ápol, hiszen nagyon fontos feladata a széleskörű tájékoztatás, valamint a munka megkezdése előtt az igények pontos felmérése. Rajtuk kívül munkája során találkozhat:

 • alapanyagok beszállítóival;
 • munkaeszközök forgalmazóival;
 • más fogtechnikusokkal.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

Magyarországon a fogtechnikusok havi átlagos keresete bruttó 145.000 Ft körül alakul. Ez elsősorban a szakember szakmai tapasztalatától és életkorától függően havi bruttó 130.000 és 175.000 Ft között mozoghat országos viszonylatban. Lényeges befolyásoló tényező lehet továbbá, hogy a munkavállaló az ország mely régiójában helyezkedik el, valamint az, hogy állami vagy magáncég alkalmazásában áll. Állami szférában történő elhelyezkedés esetén a kereset a közalkalmazotti bértábla szerint alakul, amelynek elsődleges befolyásoló tényezői a szakmában töltött évek száma és a szakember végzettsége. Ebben a foglalkozásban lehetőség van magánvállalkozás indítására is, ebben az esetben a kereset a fentiektől lényegesen eltérhet.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A rövidtávú előrejelzés szerint hazánkban a fogtechnikusi szakmát választók iránti kereslet az utóbbi évek adataiból kiindulva növekedést mutat. Ez elsősorban a hazai fog- és szájápolási szolgáltatások a környező országokhoz képesti viszonylagosan mérsékelt árából fakad. Ennek köszönhetően a nyugati országrészben jelentős az egészségturizmus, amely számottevően befolyásolhatja a béreket. Magyarországon és külföldön egyaránt nagy igény mutatkozik a jó fogtechnikusok munkájára, így a szakmát választók számára várhatóan nem fog problémát jelenteni az elhelyezkedés, főképp, ha hajlandó a szakember a munka végzés érdekében akár más régióba is költözni.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A fogtechnikus nagyfokú koncentrációt igénylő, aprólékos munkát végez, melynek során a páciensek személyes igényeit kell elsődlegesnek tekintenie. Szerteágazó feladatai végzéséhez a következő képességek és készségek megléte nyújthat segítséget:

 • Kézügyesség, mert feladatai gyakran kívánnak aprólékos mozdulatsorokat;
 • Figyelem, annak érdekében, hogy a feladatra tudjon összpontosítani, és minél több, magas színvonalú mintát, vagy munkadarabot előállítani.
 • Térbeli gondolkodás, hogy képes legyen a tárgyakat, formákat térben elképzelni és megvalósítani.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, mert a munkájához használt eszközök és berendezések ismerete nagyban megkönnyítheti munkáját.
 • Kitartás, hogy ne jelentsen számára problémát a nagyfokú koncentrációt igénylő, aprólékos feladatok végzése. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A fogtechnikusi munkához szükséges egészségügyi elvárásokat a fizikai munkavégzés szüksége, valamint a munkadarabok kifogástalan voltára törekvés határozza meg:

 • ép végtagok – az aprólékos feladatokhoz, valamint az eszközök használata miatt szükséges;
 • jó látás – a tökéletes minőségű munkadarabok előállítása végett;
 • térlátás, színlátás – a munka során használt anyagok megkülönböztetéséhez és a munkadarab megformálásához.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A fogtechnikusi munka háttértudásának elsajátításához jó alapot adó tantárgyak egyik csoportja az emberi testtel való megismerkedést, míg másik csoportja a feladatok fizikai elvégzéséhez szükséges tudás megszerzését biztosítják. Az alábbi tantárgyakban való jártasság ajánlott:

 • biológia-egészségtan – az emberi test megfelelő szintű ismeretéhez;
 • kémia – a különféle használt anyagok ismerete érdekében;
 • fizika – az alkalmazott technikák hátterének ismerete végett;
 • technika, életvitel és gyakorlat – a munka során alkalmazandó aprólékos mozdulatsorokhoz ad jó alapot.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A fogtechnikus akkor érzi magát igazán jól a munka során, ha általánosságban elmondható róla, hogy kedveli azokat a feladatokat, amelyek mentén rövid időn belül kézzel fogható eredményeket érhet el. A gyakorlati megoldások embere, aki a problémákra logikus megoldásokat keres, majd ezeknek végrehajtásához szívesen használ eszközöket és berendezéseket. Jól szervezett munkája során örömét leli a jól bevált módszerekkel megoldható feladatokban, melyekhez szüksége van bizonyos eszközök és gépek működésének megértésére. A határidők és szabályok pontos betartása nem okoz neki problémát.

 • Megvalósító
 • Tárgyias

Mi jellemző a Fogtechnikus munkájára?

Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Fogtechnikus (55 724 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Fogtechnikus gyakornok emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges.

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A képzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség megszerzése.
Mindezek mellett a fogtechnikusnak készülőknek egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelniük a képzés megkezdését megelőzően.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Fogtechnikus gyakornok emeltszintű szakképesítés iskolai rendszerben, Egészségügyi technika ágazati szakközépiskolában, az érettségi után 1 év alatt szerezhető meg, gimnáziumban illetve más ágazatban szerzett érettségi után, 2 év alatt.

Lehetőség van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is tanulni, ebben az esetben a képzés óraszáma 1400-1700 óra között változhat.
A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak egyik része az egészségügyi alapismeretek, az egészségügyi-technikai alapismeretek, a vállalkozással kapcsolatos tantárgyak területeire vonatkoznak, másik részében speciálisan fogtechnikai ismereteket sajátítanak el. Főbb tantárgyak, tantárgymodulok:

 • Rögzített fogpótlás készítése;
 • Anyagismeret;
 • Funkcionális anatómia;
 • Szakrajz;
 • Rögzített fogpótlás készítés gyakorlata.
Ezek mellett szükséges tanulni még a foglalkoztatással és a munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos ismereteket.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés birtokában legjellemzőbben a Fogtechnikus gyakornok munkakör tölthető be. A Fogtechnikus munkakör betöltéséhez szükséges elvégezni továbbá a Fogtechnikus (OKJ 55 724 01) megnevezésű szakképesítés-ráépülést is. Idegen nyelv megfelelő szintű elsajátítása növeli a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • www.dental.hu
 • www.mok.hu – a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja
 • Magyar Fogorvos. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának hivatalos szakfolyóirata. Megjelenik kéthavonta.
 • Zelina, Serényi: Mesterségem címere: Fogorvos, fogtechnikus. Média- Andalúz Bt. 2012.
 • Váli: Fogtechnikus szakmai ismeretek. Műszaki Könyvkiadó. 1959.
 • Bakk: Fogtechnika. Műszaki Könyvkiadó. 1979.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
 
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja:foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a HVG Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Munkájának nehézségeiről kérdeztük Beatrixot, aki fogtechnikusként dolgozik: „Szüleim szerint már gyerekként is azt szerettem, amikor valamit önállóan állíthattam elő, és szívesen szöszmötöltem különböző apróságokkal órákon keresztül. Így nekem ez a szakma pont megfelelő, hiszen mivel mindenkinek személyre szabottan kell elkészítenem a segédeszközöket, ezért gyakran akár napokon keresztül is dolgozom egy-egy páciens megrendelésén. Nagyon felelősségteljes munka ez, mert amit elkészítek, azt mások életük végéig a szájukban fogják hordani és használni, így nem engedhetem meg magamnak, hogy ne a tökéletesre törekedjek.”

További érdekességek

Tudja-e, milyen anyagokat használnak a fogászatban?

A fogakat alkotó kemény szövethez hasonló anyagokat nem használnak a fogorvoslásban, így különböző elvárásoknak megfelelően eltérő anyagokból készülhetnek a fogpótlások. Ezek az elvárások elsősorban az anyag mechanikai ellenálló képességére és az esztétikus megjelenésére vonatkoznak, de természetes fontos követelmény az is, hogy az anyag ne legyen káros hatással a szövetekre. A fogpótlások így készülhetnek amalgámból, aranyból, titánból, fogászati kerámiából, valamint egyes fémötvözetekből.

Ön szerint hogyan fejlődnek az emberi fogak?

Az emberi szervezetben két fogazati rend fejlődik ki. Az úgynevezett tejfogazat a születés utáni hatodik hónapban kezdődik kifejlődni, és 20 fogból áll. A hatodik életév után kezdenek el megjelenni a maradó fogak, és ezzel párhuzamosan, kihullnak a tejfogak. A fogakat jellemzően a Nemzetközi Fogászati Szövetség által elfogadott módon, számozással azonosítják. A két számjegy körül az első a fognak helyet adó kvadránst jelzi, a második pedig magát a fogat.

Mit gondol, mennyire volt fejlett a fogászat a római korban?

Az ókori rómaiak sok tudást vettek át az etruszkoktól, akik már fogpótlással is megpróbálkoztak. A római fogdoktorok már fúrókat és fogókat is használtak, a beavatkozások során pedig ópium segítségével érzéstelenítették a pácienseket. Természetesen hagyományos, „népi” gyógyszerek is fellelhetően voltak fogászatukban, gyakran földi giliszta, békaagy vagy varjúürülék segítségével igyekeztek elérni a fogak mielőbbi gyógyulását.

Tudja-e, ki volt Bikafalvi Máthé Domonkos?

Bikafalvi Máthé Domonkos erdélyi származású székely császári és királyi udvari fogorvos volt. Ilyen minőségében megkapta a Ferencz József-rend lovagja címet, valamint a Koronás Arany érdemrendet. Nevéhez fűződik a celluloid alapú műfogsorok meghonosítása Magyarországon. Ezt az eljárást sokáig ő alkalmazta egyedül hazánkban, valamint az ehhez szükséges gépet saját maga javította és tökéletesítette is, így sokat javult az előállított pótlások minősége.

Munkaadók mondták

Vissza az listához